Honnan ismerhető fel az igaz, őszinte szerelem? A 6 legfőbb jele a párterapeuták szerint
A következő jelek igaz szerelemről árulkodnak: ha ezeket tapasztalod, mély, valódi és szoros kötődés alakult ki köztetek.

boldog par cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kapcsolatok kezdeti időszakában gyakran nem könnyű felismerni, milyen irányba is tart a két ember viszonya, illetve hogy mindkettőjük részéről őszinték-e, mélyek-e az érzések.

Néhány apró, ám annál fontosabb jel azonban segít eligazodni az érzelmek labirintusában. Ha a következőket tapasztalja valaki, biztosan igaz, valódi szerelemről van szó, nem pedig puszta szenvedélyről vagy heves fellángolásról.

A negatív tulajdonságok elfogadása

Bobbi Wegner klinikai pszichológus hangsúlyozza, hogy ez az állapot, érzés mindenkit máshogy érint, és mindenkiből egy kicsit mást vált ki. Mégis van néhány dolog, ami segít megkülönböztetni a hosszú, boldog kapcsolatok alapját képező igazi, romantikus kötődést a barátságtól, a vonzalomtól és a vágytól.

Linda Carroll házasság- és családterapeuta szerint egy mély szerelmen alapuló viszonyban a felek ismerik egymás jó és rossz oldalát, és a negatív tulajdonságok ellenére is a másikkal akarnak maradni. A szerelem ugyanis arról is szól, hogy a pár tagjai egymás tökéletlenségeit elfogadva, ezekkel együtt próbálják a legjobbat kihozni a kapcsolatukból.

Elfogadás és támogatás

Dr. Randi Gunther klinikai pszichológus és házassági tanácsadó úgy véli, azok, akiket igazán mély érzelmek fűznek össze, nem kényszerítik egymásra saját akaratukat, nézőpontjaikat, hanem támogatják partnerüket saját elképzeléseikben. Elfogadják a véleménykülönbségeket, és olyan megoldásokat keresnek, amelyek mindkettőjük számára megfelelnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felek képesek túllendülni az akadályokon

Az erős, megrendíthetetlen kötődés kialakításához a pároknak át kell élniük néhány nehézséget, hogy megtudják, valóban passzolnak-e egymáshoz. Ha a hasonló teszteken is képesek túllendülni, és hatékonyan megoldják a kezdeti szakaszokban felmerülő problémákat, konfliktusokat, akkor eljutottak az őszinte szeretet állapotába.

Nem aggasztóak a kételyek, bizonytalanságok

Egy kapcsolat kezdetén mindig sok a bizonytalanság, ami akár izgalmas is lehet, de sokan félnek tőle. Ha azonban igaz, erőteljes érzelmek alakulnak ki a pár tagjai között, akkor ezek elnyomják a kételyeket. A felek megnyílnak a másik előtt, képesek sebezhetőnek láttatni magukat, és nem aggasztja őket a szívfájdalom lehetősége, hanem bátran vállalják a kockázatot. 

Apró gesztusok, kedvességek

Mudita Rastogi házasság- és családterapeuta szerint a hosszú távú kapcsolatokban lényeges a viszony folyamatos ápolása, fejlesztése. Őszinte, komoly és mély szerelem esetén a párok elkötelezetten gondozzák a köztük lévő köteléket akár tudatosan, akár tudattalanul. Az apró gesztusok, kényeztetések, kedvességek rendszeresek köztük: ezek megnyilvánulhatnak akár a „szeretlek” szó kimondásában, vagy egy olyan cselekedetben, ami örömöt okoz a másiknak. 

Együtt, mégis önálló egyénként

Linda Carroll hangsúlyozta, egy őszinte kapcsolatban a felek nem kiegészítik egymást, hanem két, teljes értékű, szabad emberként tekintenek önmagukra. Az igaz szerelem kialakulásával megtapasztalják, milyen egyénként átélni az érzelmeket, és közben egyenrangú társakként, csapatként együttműködni.

Miről árulkodik a férfi ölelése?

Az, hogy a legtöbbször hogy öleli meg a párját a férfi, rengeteg mindent elárul a kapcsolatról. Sejtetheti, hogy erős a szerelem, de azt is, hogy kezdenek eltávolodni a felek, sőt, a közelgő szakításra is figyelmeztethet. Persze, nem minden esetben üzenik ugyanazt a különböző mozdulatok, de érdemes odafigyelni rájuk, és még időben észrevenni a problémákat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük