4 őszinte film, ami nem a szirupos, irreális szerelemről szól: reális képet festenek a kapcsolatokról
Bár amerikai produkciók, mégsem a szokásos cukormázas módon ábrázolják a párkapcsolatokat.

GettyImages-690223614
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb romantikus film cselekménye akörül forog, hogyan találkozik két ember, hogyan lesznek szerelmesek, a film végén pedig hogyan fogadnak örök hűséget a másiknak. Ám az a legtöbb történetből kimarad, hogy mi történik a happy end után.

Az alábbi négy amerikai film kilóg a fenti sorból, mert ahelyett, hogy egy rózsaszín tündérmesét tárnának a nézők felé, életszerűen mutatják be a párkapcsolatokat. Eltérő módon közelíti meg a szerelmet: valósághűen foglalkoznak vele, szövődjön az fiatalok vagy középkorúak között. Így a néző is jobban tud azonosulni a sztorival.

500 nap nyár - Egy modern kapcsolat története

A cím arra az 500 napra utal, ami felöleli Tom és Summer - azaz nyár - kapcsolatát. A főszereplő a romantikus beállítottságú Tom, aki hamar új kolléganője, Summer bűvkörébe kerül. A sztereotípiák felcserélődnek: míg Tom elköteleződésre vágyik, addig Summer az, aki nem hisz a szerelemben, és csak egy laza viszonyba hajlandó belemenni. A film nem időrendben mutatja be az 500 nap legérdekesebb pillanatait, hanem ide-oda ugrál a kezdeti boldog jelenetek és a későbbi, nézeteltérésekkel teli momentumok között, párhuzamba állítva azokat.

4117650023 11143c80c1 c
Fotó: sinemabed / flickr

A folyamat egyszerre szívmelengető és szívszorító. A végkifejlet sem a megszokott happy end: azt mutatja meg, hogyan lehet egy kapcsolaton továbblépni úgy, hogy keserűség helyett megnyugodva gondol vissza rá az ember, levonva és értékelve az együtt töltött idő tanulságait. Könnyed, ám elgondolkodtató film, néhol szokatlan vizuális megoldásokkal, nem csoda, hogy a kritikusok és a közönség is szerette. 

Mielőtt felkel a nap-trilógia - 20 évet ölel fel

A Mielőtt felkel a nap és folytatásai, a Mielőtt lemegy a nap, valamint a Mielőtt éjfélt üt az óra az egyik leginkább realisztikus ábrázolása annak, hogyan esik szerelembe egy pár, majd hogyan navigálják a kapcsolatukat az elkövetkező években. A három film összesen csaknem két évtizedet ölel fel. Az első részben az amerikai Jesse és a francia Celine egy vonaton találkozik, és az idealista fiatalok csupán egyetlen napot töltenek együtt: felfedezik Bécset, közben megvitatják a világról alkotott szenvedélyes nézeteiket. 

GettyImages-168595660
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

A második részben kilenc év elteltével találkoznak Párizsban, ahol ismét sétálással és beszélgetéssel töltik az időt, de ekkor már szép lassan kiderül, hogy sok csalódáson átestek, így kiábrándultabban látnak mindent. Az utolsó részben ismét kilenc évet ugrunk az időben: Jesse és Celine immár régóta egy pár, Görögországban nyaralnak, és kiütközik, hogy a kapcsolatuk a megszokások és a régi sérelmek hálójában vergődik, de még mindig szeretik egymást. Elgondolkodtató, tartalmas párbeszédek és fantasztikus színészi játék jellemzi a filmet. 

Házassági történet - Így zajlik egy megrázó válás

2019 egyik legjelentősebb filmje a Scarlett Johansson és Adam Driver főszereplésével készült Házassági történet, ami húsba vágóan ábrázolja egy kisgyerekes házaspár válási folyamatát. Miután a tanácsadás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Charlie, a színházi rendező és színésznő felesége, Nicole úgy döntenek, külön utakon folytatják. Ami békés elválásnak indul, abból csúnya jogi harc lesz a gyerek felügyeletéért, mivel Nicole Los Angelesbe költözik, Charlie pedig New Yorkban marad. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szép sorban bukkannak a felszínre régi sérelmek, vádaskodások és hűtlenségi gyanúk. A film csúcspontja az a veszekedős jelenet, amelyben a színészi játékok láttán a néző megérti, miért jelölték Johanssont és Drivert is Oscar-díjra. Cukormáz nélkül mutatják meg, hogyan zajlik le egy olyan elmérgesedő válás, ahol gyerek is érintett. A Házassági történet azért megnyugvással is szolgál a néző számára, hiszen a páros végül megegyezésre jut, és felnőttek módjára, éretten és megbékélve tudják elengedni egymást. 

Őrült, dilis szerelem - Újra lehet kezdeni, együtt

Bár a többi filmhez képest ez könnyedebb hangvételű, mégsem a megszokott módon foglalkozik a szerelemmel. A Steve Carrell és Julianne Moore főszereplésével készült filmben több szálon fut a cselekmény: a középkorú Cal és felesége válni készül, a lányuk egy szoknyavadász férfi mellett köt ki, míg tinédzser fiuk reménytelenül belehabarodott a bébiszitterbe. Vicces és megható pillanatok váltják egymást a filmben, melynek középpontjában az a folyamat áll, hogyan fogadja Cal a hírt, miszerint házastársa válni akar, hogyan próbálja a bánatát azzal kompenzálni, hogy nőcsábásszá válik, végül pedig hogyan találnak fokozatosan vissza egymáshoz a feleségével. 

6893235848 9a4fca3ab4 c
Fotó: discutivo / flickr

A film legnagyobb erénye, hogy nem azt sugallja, hogy ha a kapcsolat nehézségbe ütközik, akkor dobd el, és keress újat, hanem azt, hogy ha a szeretet-szerelem még egy kicsit is jelen van, akkor érdemes kitartani és dolgozni rajta. A film vége sem kifejezetten szirupos, mert nem oldódott meg minden varázsütésre, de a pár mégis elindul a gyógyulás útján, és megfogadják, hogy mindent megtesznek azért, hogy a jövőben másképp, azaz jobban működjön a kapcsolatuk.

2019 meseszép esküvői fotói

2019 legszebb esküvői felvételeiről sugárzik a szerelem: toplistás, egyedi hangulatú és érzelmes képeket mutatunk. 

(Képek forrása: Getty Images, flickr.com)

Ezt is szeretjük