Az átlagember élete során 90 ezer órát tölt munkával - Megdöbbentő tények

A hízásért, betegségekért és a halálért is felelős a túl sok munka.

stressz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mennyit dolgozik egy átlagember egy év alatt? Na és az egész élete során? Mekkora súlyt szed fel valaki az évek során a munkájának köszönhetően? Mindegyik kérdésre a válasz: jó sokat! És ez csak néhány a sok megdöbbentő tényből, a munkahelyi ártalmak közül, amelyek az egészségre, a kapcsolatokra és az életre is káros hatással vannak.

Gondolj csak bele, hogy ha egy átlagember az élete során 90 ezer órát tölt el a munkahelyén - és ez csak az átlag, tehát van, aki sokkal többet -, az mennyi időt veszít. Olyan időt, amit a családjával, a hobbijával tölthetne. Ezt az adatot mérlegelve komolyan fontold meg, hogy a foglalkozásod megéri-e a stresszt és főleg az időt! Ha olyan munkát végzel, amit ráadásul nem is szeretsz, sürgősen ideje változtatni ezen.

Munka és egészség

Nemcsak a munkaórák száma magas, de azoknak az embereknek a hányada is, akik elégedetlenek a munkájukkal. Ugyanis az emberek 80%-a vallja azt, hogy nem elégedett az állásával, lehet ennek oka a munkakörnyezet, a főnök irreális elvárásai vagy a kihívásnélküliség. Emellett az alkalmazottak 25%-a állítja, hogy életükben a stressz legfőbb okozója a munka, és a megkérdezettek 40%-a bevallotta, hogy a foglalkozása miatt napi szinten extrém mértékű stressznek van kitéve. 

via GIPHY

Ennek hozadéka pedig számos betegség lehet. A stressz okozta megbetegedések miatt nagyjából évi 13 millió munkanap vész kárba, mert az alkalmazottak kénytelen táppénzre menni a végkimerültség, krónikus megfázás és egyebek miatt. Japánban évente 10 ezer ember hal meg a munkahelyi asztalánál, mert heti 60-70 órákat dolgoznak. A jelenség annyira gyakori, hogy nevet is kapott: karoshi.

via GIPHY

Az amerikai dolgozóknak csaknem a fele hízott meg a jelenlegi munkájának hála. 28%-uk 4,5 kiló, 13%uk pedig 9 kiló súlyt szedett magára. 

Munka és párkapcsolat

Ezeket figyelembe véve talán nem is meglepő, ha azt mondjuk, rengeteg párkapcsolat megy tönkre a munkahelyi stressz miatt. Ugyanis azok a párok, akik közül legalább az egyik több mint 10 órával többet dolgozik az átlagnál, kétszer nagyobb eséllyel szakítanak. Nincs is ezen mit csodálkozni: egy működő, boldog párkapcsolathoz időt és figyelmet kell szánni a másikra, főleg, ha már gyerekek is vannak a képben.

via GIPHY

Egy 2010-es felmérés szerint abban az évben az amerikaiak 64%-a mondta le a nyaralását. Egyharmaduk a munka miatt, még akkor is, ha úgy érezték, igen nagy szükségük van egy kis kikapcsolódásra. 

Egyébként az emberek 25%-a még nyaralás alatt is csekkolja a munkahelyi e-mail fiókját, de még karácsonykor is bejelentkeznek munkába. De sem a családra, sem a párkapcsolatra, sem az egészségre nézve nem egészséges, ha az ember nem tud elszakadni a munkájától.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: igen

A nők és a munka

Az sem lehet újdonság, ha azt mondjuk, a férfiak jobban keresnek. Egy kutatás szerint például az amerikai nők csupán 77,5 centet keresnek az alatt az idő alatt, amíg egy férfi egész 1 dollárt keres. Ez hosszú távra kiszámolva igen nagy különbség, hiszen a férfiak keresetének csak háromnegyede jár a nőknek ugyanabban a pozícióban, ugyanannyi munkáért. 

Ennél szomorúbb az a tény, hogy a vezető szerepbe jutott nők 15%-a lefeküdt a főnökével. És azoknak a 37%-a, akik ezt megtették, jutalomként elő is lett léptetve.

Ezt is szeretjük