Egy kutatás kiderítette, mi a szakítás 3 fő oka - A házaspárok pedig csak muszájból maradnak együtt?
A szakítás fő okai ugyanazok, attól függetlenül, házasok-e a felek, az együttmaradás mellett viszont eltérő érvek hangzottak el.

szakitas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden kapcsolatban akadnak nehézségek, kritikus időszakok, a hullámvölgyek során pedig nem mindig olyan egyszerű eldönteni, hogy érdemes-e tovább folytatni együtt, vagy inkább jobb, ha a pár tagjai külön keresik a jövőben a boldogságot.

Sok mindent kell ilyenkor mérlegelni, és persze az sem mindegy, mi az összetartó és mi a széthúzó erő a felek közt, illetve, hogy mit éreznek egymás iránt. Egy új kutatás most ezeket vizsgálta, és nemcsak azt derítette ki, hogy mi a szakítások három fő oka, hanem a házaspárokról is elkeserítő eredményre jutott.

Kiderült, miért szakít a legtöbb pár

A Utah-i Egyetem tudósai ugyanis azt próbálták kideríteni, hogy mi miatt maradnak együtt és mi miatt szakítanak a párok. Az eredmények arra mutattak rá, hogy míg a különválás esetében nagyrészt ugyanaz a három fő ok figyelhető meg, az együttmaradásnál eltérnek az összetartó erők azok között, akik csak párkapcsolatban élnek, és azok között, akik össze is házasodtak.

A leginkább szakításhoz vezető problémák közül a partner személyisége került az első helyre, ezt pedig a bizalom meggyengülése, valamint az eltávolodás követte. Amikor azonban arról kérdezték a párokat, hogy miért maradnak együtt még akkor is, ha gyakran vannak problémáik, meglepő válaszok születtek.

Csak ezért maradnak együtt a házaspárok?

Az átlagosan két éve együtt járó, nem házas szerelmesek szinte csak pozitív indokokat sorakoztattak fel, mint az érzelmek, az intimitás, és az, hogy a párjukkal tökéletesen kiegészítik egymást. Azok azonban teljesen másképp nyilatkoztak, akik már régebben kimondták az igent: ők leginkább csak praktikus okokat említettek, de ezek közül is a leggyakoribb az volt, hogy a családi kötelezettségek, vagy éppen az egyedülléttől és a bizonytalan jövőtől való félelem tartja őket össze. Az elszomorító eredményen pedig a kutatók is meglepődtek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A szakítás mindig egy rendkívül nehéz döntés. Kívülről persze könnyű nézni egy kapcsolatot, és azt mondani, hogy inkább szakítani kellene, mert úgysem tudják megoldani a problémákat, de valójában a párnak ez teljesen más, és nehezebb, mint bárki gondolná. Az emberek okkal esnek szerelembe. Evolúciós szempontból például az elődeinknek az számított igazán, hogy találjanak egy párt, nem az, hogy a tökéletes partnert találják meg - mondta a kutatás vezetője, Samantha Joel a Social Psychology and Personality Science nevű lapnak. És bár az evolúciós magyarázata érthető, az mindenképpen szomorú, hogy még a mai napig is rengetegen maradnak egy boldogtalan kapcsolatban ahelyett, hogy lépnének, és megtalálnák azt a partnert, akivel jól érzik magukat.

Ezt is szeretjük