A megcsalás eltörpül ezek mellett: 4 dolog, ami rövid úton tönkrevágja a szerelmet

Hosszú évek vizsgálódása után egy pszichológus kiderítette, mik azok az apróságnak hitt szokások, amik szakításhoz vezetnek.

parkapcsolat konfliktus cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Olyan jelentéktelennek tűnő dolgok is befolyásolhatnak egy párkapcsolatot, amikről tényleg senki nem gondolná, mennyire negatív hatással vannak a szerelemre. Éppen ezért ahhoz, hogy tényleg hosszú távú és igazán boldog legyen, a legkisebb megnyilvánulásokra is oda kell figyelni.

John Gottman 40 éve tanulmányozta a párkapcsolati problémákat pszichológusként, figyelte az újabbnál újabb kutatásokat, most pedig sikerült ezek alapján megneveznie azt a négy dolgot, ami sokkal rosszabb hatással van a szerelemre, mint a megcsalás, és gyorsan teljesen tönkreteheti az egész kapcsolatot.

Ami rosszabb, mint a megcsalás

Az első és legfontosabb például az állandó kritizálás. Persze, az természetes, ha a pár tagjai néha nem elégedettek azzal, amit a másik csinál, és ezt el is mondják, de nem mindegy, hogyan. Mindenki hibázik, és minden párnál vannak olyan dolgok, amiket nehezebben viselnek, de nem szabad állandóan kritizálniuk egymást, mert ez borzasztóan rombolja a köztük lévő viszonyt, és tönkrevágja a szerelmet. Igyekezni kell inkább nyugodtan megbeszélni a problémákat, nem pedig idegesen és meggondolatlanul egymás fejéhez vágni azokat.

parkapcsolat konfliktus

Gottman szerint a következő káros dolog a megvetés. Bármilyen meglepő is, a pszichológus szerint sok párnál fordul elő, hogy lenézik valamiért a másikat, például úgy gondolják, nem elég jó a munkája, vagy nem tesz meg mindent a céljaiért. De nemcsak a konkrét megvetés okoz problémát, hanem a szarkazmus, a gúnyolódás, de még a gyakori szemforgatás is a kapcsolat végét okozhatja. Igyekezni kell kerülni ezeket, és minél több pozitív megerősítést alkalmazni: gyakran mondani, hogy ki mit szeret a másikban, mert ez erősíti a köteléket.

Apróságnak tűnhet, de szakításhoz vezet

Az is borzasztóan káros, ha a pár egyik - vagy mindkét - tagja állandóan védekezik, és hárítja a problémákat. Ha ugyanis állandóan megmagyarázza, miért nem ő a hibás, sőt, rosszabb esetben ráfogja a szerelmére, az gyorsan véget vet a kapcsolatnak. Ebben az esetben ugyanis nem tudnak semmit megbeszélni egymással, nem tudják támogatni egymást. Ilyenkor az a legjobb megoldás, hogy mindketten megpróbálják elfogadni, ha hibáznak, de már az is sokat számít, ha hozzáteszik a válaszhoz azt, hogy megértik a másik szempontját is.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Gottman szerint hasonló következményekkel járhat, ha az egyik fél fallal veszi körül magát, és nem engedi közel a másikat. Ez a magatartás leginkább akkor alakul ki, ha negatív tapasztalatai vannak az előző kapcsolataiból, és meg akarja védeni magát az újabb csalódástól. A baj viszont az, hogy gyorsan eltávolodáshoz vezethet, ráadásul a kommunikációt is sokszor nehezíti vagy lehetetlenné teszi.

Ha tehát valaki ezeket a kapcsolatromboló szokásokat tapasztalja a saját párkapcsolatában, mindenképpen nagy változtatásokra van szükség ahhoz, hogy hosszú távú lehessen a szerelem.

Ezt is szeretjük