6 figyelmeztető jel, hogy kiszipolyoz a munkahelyed: ha ezeket tapasztalod, ideje váltani

Amikor a munkahelyed okozta szorongás, motiválatlanság már az egész életedre rányomja a bélyegét, ideje váltanod.

Munkahely kiszipolyoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkinek vannak jobb és rosszabb időszakai a munkahelyén. A rendkívül stresszes napok, hetek megterhelik az embert, és előfordul, hogy úgy érzi, nem képes megoldani a feladatokat, nem való neki az a pozíció, vagy új állást kellene keresnie.

A mélypontok normál esetben viszonylag hamar véget érnek, de ha hosszú ideig gyötörnek hasonló érzések, az már súlyosabb problémákra utal. Amennyiben az egész életedet a munkahelyi gondok, nehézségek uralják, tényleg elérkezett az ideje a váltásnak. Ha a következő jeleket tapasztalod magadon, komolyan fontolóra kell venned az álláskeresést, hogy elkerüld a teljes kiégést, és megőrizd, illetve újra felépítsd a mentális, lelki egészségedet. Arra utalnak, hogy teljesen kiszipolyoz a munkahelyed.

Állandóan úgy érzed, kihasználnak

Már egy ideje úgy érzed, hogy akármit is csinálsz, nem értékelik a feletteseid, és a fizetéseden sem látszik meg, milyen jól dolgozol? Ha régóta úgy gondolod, hogy a cég csak kihasznál, és nincsenek pozitív kilátásaid a jövőre nézve, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy új állást keress. Először vedd át pontról pontra, hogy miért gondolod ezt így, illetve hogy mennyire jogos, vagy van-e esély a változásra, és ez alapján hozd meg a döntést.

Már nem érdekel a teljesítményed

Ha először még lelkesen, motiváltan dolgoztad végig a mindennapjaidat, most viszont már csak a minimumot tudod és akarod nyújtani, akkor sem biztos, hogy a jelenlegi pozíciódban kellene maradnod. Amy Morin szerző és pszichoterapeuta szerint ez azt jelenti, hogy teljesen elvesztetted az érdeklődésedet a munkád iránt. Ha nem cselekszel időben, elbocsájtás is lehet a vége.

Nem tudsz másra gondolni

Szintén intő jel, ha esténként, hétvégenként vagy akár éjszakánként is a munkád, a munkahelyi problémák járnak az eszedben, és sehogy sem tudsz szabadulni a negatív, szorongást keltő gondolatoktól. Mindez hosszú távon depresszióhoz vezethet, és a párkapcsolatokra is rendkívül káros, ezért ha sokáig fennáll a jelenség, szintén javasolt a váltás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A közös programok is megterhelőek

Nincs kedved a közös ebédekhez, és inkább egyedül fogyasztod el az ételt az asztalodnál? A munka utáni programok vagy a közös ünneplések megterhelőek számodra, és igyekszel különböző kifogásokkal kibújni alóluk? Ha ezt veszed észre magadon, érdemes átgondolnod, miért is van így. Ha korábban imádtál a kollégákkal beszélgetni, és szívesen töltöttél velük időt, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy felfrissítsd az önéletrajzodat.

Állandóan panaszkodnál

Ha a „milyen volt a napod?” vagy a „mi a helyzet az irodában?” kérdésekre egész panaszáradatot zúdítasz a párodra, a barátaidra vagy a családodra, az is arra utal, hogy teljesen kiszipolyoz a munkahelyed. A problémák elmesélése megkönnyebbülést hoz, de ha úgy érzed, végeláthatatlan negatív dologról tudsz mesélni, és semmi pozitívat nem találsz köztük, az intő jel lehet. Az állandó panaszkodás Amy Morin pszichoterapeuta szerint rombolja a mentális egészséget, és még több szorongást, frusztrációt eredményez.

Szorongós vasárnapok

Akkor is eljött az ideje a cselekvésnek, amikor a vasárnapok már nem a kikapcsolódásról, hanem a következő héttől való szorongásról, félelemről szólnak. Ha rendszeresen erős szomorúság vagy aggodalom tölt el a hétfő miatt, az súlyos problémára utal, hosszú távon pedig ellehetetleníti a lazítást, és káros a mentális egészségre. Az normális, ha szívesen elfogadnál még pár szabadnapot a hétvégéhez, vagy a nyaralásból nincs kedved visszatérni az irodába, de ha minden hétvégén rettegsz a hétfőtől, az megmutatja, hogy ideje váltanod. 

Mit csinálj, ha boldogtalan vagy a munkahelyen, de nem váltanál?

A kutatók és a pszichológusok szerint néhány apró, jelentéktelennek tűnő változtatás, tevékenység képes egy kicsit feldobni a hangulatodat, új energiával tölteni fel, motiváltabbá tenni, illetve a munkahelyi légkört is javítani. A következő apróságokat mindenképpen iktasd be a napi rutinodba az irodában, ha nem akarsz felmondani. Kutatások és szakértők bizonyították a hatásukat.

Boldogtalan vagy a munkahelyeden? 10 dolog, amit meg kell tenned, ha nem akarsz felmondani

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük