Ami egy erős, őszinte, mély kapcsolatban nem történhetne meg: a bocsánatkérés hiánya csak egy a sok közül

A szakértők szerint ezek a káros szokások megmérgezik a kapcsolatokat.

Mérgező szokások a kapcsolatban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden kapcsolatban vannak viták, konfliktusok, és az is természetes, ha a felek néha-néha megbántják egymást, vagy olyat tesznek, ami nem esik jól a másiknak. Ezzel nincs is semmi komoly gond egészen addig, amíg a problémák, a kellemetlen szituációk nem válnak rendszeressé, és a pár tagjai képesek rendezni a nézeteltéréseket.

Vannak azonban bizonyos szokások, viselkedések, melyek egy mély, erős és őszinte szerelemben nem lehetnek jelen. A szakértők szerint a következők nem történhetnének meg egy egészséges viszonyban.

A bocsánatkérés hiánya

Rendkívül fontos, hogy két ember képes legyen elismerni a hibáit, és bocsánatot kérni egymástól. Sokszor előfordul, hogy a felek csak a rossz hangulatukat vetítik ki párjukra, ám egy igazi szerelemben erre gyorsan rájönnek, és elnézést kérnek miatta. Michele M. Paiva pszichoterapeuta szerint az egészségtelen viszonyokban ez már csak az igen súlyos helyzetekben fordul elő, és valami nagyon komoly dolognak kell történnie a bocsánatkéréshez.

Nem a partner az első

Szintén ellehetetleníti a boldogságot, ha a partner mindig valaki más pártját fogja, társa pedig úgy érzi, mindenki előbbre való nála. Alonna Donovan Makinson párkapcsolati tanácsadó szerint a másik ilyenkor elszigetelődik, eltávolodik, és úgy érzi, szerelme nem tiszteli, nem értékeli eléggé. Ha valaki számára nem a párja az első, akkor nem működhet jól hosszú távon a viszony.

Folyamatos támadások

Egy veszekedés során néha előfordulhat, hogy olyan csúszik ki az emberek száján, amit utólag nagyon megbán. Ha viszont valaki folyamatosan támadja a másik személyiségét, viselkedését, mindig talál benne valami kivetnivalót, esetleg sértegeti, gúnynevekkel illeti őt, az nemcsak borzasztóan káros, hanem a mérgező kapcsolatok fontos figyelmeztető jele is. Lesli Doares párkapcsolati tanácsadó szerint, ha hosszú távon fennáll a jelenség, és nincs változás, gyakran a szakítás a legjobb döntés.

Kompromisszumképtelenség

Szintén intő jel, ha a felek képtelenek kompromisszumot kötni, és a problémás ügyek megbeszélése vagy veszekedésbe torkollik náluk, vagy pedig olyan döntés születik, ami csak az egyiküknek felel meg. Egy egészséges kapcsolatban nem ragaszkodhat az ember mindig csakis a saját akaratához, nem szoríthatja teljesen háttérbe a másik vágyait, hiszen ahhoz, hogy boldogok legyenek, mindkettőjük igényeinek teljesülnie kell - legalább részben.

Egyenlőtlen erőviszonyok

Sara Stanizai párkapcsolati és családterapeuta úgy véli, ha valaki azt érzékelteti társával, hogy kevesebbet ér nála, akkor ezt azonnal szóba kell hozni, és beszélni kell róla. Egy kapcsolat csakis akkor lehet egészséges és erős, ha a felek egyenlőek, és úgy is kezelik egymást.

Kirekesztés

Az is súlyos gondra utal, ha az egyik fél teljesen kirekeszti a másikat az életéből: sosem hívja meg a családjához, nem mutatja be a barátait, alig mesél a mindennapjairól, vagy nem vele osztja meg a problémáit. Lesli Doares szerint mindez megmutatja, hogy az illető hogyan is áll a kapcsolathoz. Ha az ember ezeket tapasztalja, hosszú távon nem biztos, hogy van jövője a viszonynak.

Innen tudhatod, hogy boldog egy kapcsolat

Az emberek néha hajlamosak azt hinni, hogy a boldog kapcsolatok egyik fő ismertetőjele az, hogy nincsenek nagy veszekedések, esetleg csak kisebb nézeteltérések, és a felek szinte sosem haragszanak egymásra. Pedig valójában ez egyáltalán nem igaz. Arra, hogy a kapcsolat egészséges, erős és hosszú távú lesz, egészen más jelek utalnak. Olyanok, melyeknek sokan nem is tulajdonítanak nagy jelentőséget. Pedig ha az alábbiakat mind tapasztalja a pár, akkor az egyértelműen ezt mutatja.

Nem a veszekedések hiánya mutatja, hogy boldog a kapcsolat - Teljesen más jelek utalnak rá

Ha ezek mind jelen vannak a felek között, szinte biztos, hogy boldog kapcsolatban élnek.

Elolvasom
Ezt is szeretjük