Mennyi szex kell a boldog kapcsolathoz? A szexterapeuta meglepő válasza
A szakértő szerint gyakrabban kellene összebújni a boldog kapcsolathoz, mint azt a legtöbben gondolják.

par agyban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az köztudott, hogy a szex rendkívül fontos eleme a kapcsolatoknak, hiszen a rendszeres, mindkét fél számára élvezetes együttlétek nélkülözhetetlenek az intimitás, a szerelem és a kötődés fenntartásához.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mennyi szeretkezés az ideális egy tartós viszonyban. Sara Loan párkapcsolati és szexterapeuta viszont előállt egy elmélettel, mely sokak számára igencsak meglepő lehet. 

A terapeuta szexkihívása

A szakértő a Mind Body Green oldalán írta meg, hogy a hozzá forduló, problémákkal küzdő pároknak ő mindig egy kihívást javasol megoldásképp, ha mindkét fél nyitott rá. Ennek lényege, hogy legalább 48 óránként szexuális interakcióba kell lépniük egymással, hogy újra megerősítsék a köztük lévő kötődést. Ez alapvetően a konkrét aktust jelenti, de takarhat mást is: minden olyan erotikusabb tevékenységet is magába foglal, ami fokozza az intimitást, többet között az érzéki érintéseket, simogatásokat, a masszázsokat vagy a meztelen összebújást.

Elárulta, magát az ötletet általában kissé játékos formában ajánlja a pácienseinek. Amikor az egyikük jelzi, hogy igényt tartana a szexuális intimitásra, a másiknak igent kell mondania, majd pedig meghatározzák, hogy mely formájára vágynak a leginkább. Ha pedig eldöntötték, 24 órán belül sort kell, hogy kerítsenek rá. A cél, hogy egyre többször, egyre kényelmesebben mondjanak igent a másiknak, és hogy a szex nagyobb prioritást élvezzen a kapcsolatban, mint korábban. A szakértő szintén jó ötletnek tartja, ha az együttlétek után feljegyzik maguknak, mi okozott számukra különös élvezetet, hiszen így a következő alkalmakkor hasznosíthatják tapasztalataikat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 48 óránkénti szex pozitív hatásai

Sara Loan, bár bevallotta, meglepőnek vagy túlzásnak hathat a kétnaponkénti szex, ám rengeteg előnye van. Egy 2017-es kutatás például rámutatott, hogy a felek szexuális elégedettsége az aktus után 48 órára megemelkedik, ez pedig magas szintű párkapcsolati elégedettséghez is vezet. Ez a hatás pedig a régóta tartó és a friss szerelmekben is ugyanolyan erős. Mindebben főképp a szeretkezések során felszabaduló hormonok játszanak szerepet, melyek a bizalmat, a szerelmet és a kötődést is érezhetően, hatékonyan erősítik. A rendszeres együttléteknek ezeken kívül ráadásul stresszcsökkentő és hangulatjavító hatása is van, ha pedig az ember jól érzi magát, a szerelmi élete is kiegyensúlyozottabb lehet.

A szakértő szerint tehát az a legjobb, ha kétnaponta szerelmeskednek a felek, vagy legalábbis valamilyen módon intim, erotikus kapcsolatba lépnek egymással. Persze azt hozzátette, hogy komoly, mélyebben gyökerező problémák esetén a gyakori szex önmagában nem jelent megoldást, és azt is elmondta, hogy mivel minden pár más, mindenkinek eltérőek az igényei, a libidója, így nem általánosítható, hogy minden szerelmesnek megfelelő az általa ajánlott gyakoriság. Ha mindketten úgy érzik, hogy megvalósítható a 48 óránkénti szeretkezés, akkor érdemes ezt kihasználniuk, de ha túlságosan erőltetettnek vélik, vagy nagy nyomást jelentene számukra, akkor jobb elengedni a dolgot, hiszen az ideális szám mindenkinél más lehet.

Intimitást erősítő szexpózok

Dr. Holly Ritchmond pszichológus és szexterapeuta a szerelmet fokozó szexpózokat ajánlott azoknak, akik növelnék kapcsolatukban az intimitást. A testtartások, amiket együttlétek során választanak, lehetőséget adnak, hogy testi érzékelésen túl is kapcsolódhassanak a felek, több szemkontaktusra, érintésre vagy tantrikus összekapcsolódásra adnak lehetőséget. 

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük