Manipulatív hárpiák a pasi családjában
Rámehet a kapcsolatod
Sokszor előfordul, hogy valaki a pasi családjából nem nézi jó szemmel a bimbódzó románcot.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mintha láthatatlan, áttörhetetlen védőburok venné körbe az általad kiválasztott és imádott férfit? Árgus szemek vizslatják a háttérből minden lépésedet? Az az érzésed, hogy nap, mint nap meg kell küzdened a pozíciódért? Tudd meg, hogy ki és mi tartja fogva a párodat!

Furcsa viszonyrendszerek

Lujza igen gyorsan eljutott odáig, hogy feladja. Hat hónapja ismeri Istvánt, akiről eleinte úgy hitte, ő élete nagy szerelme. - Minden tökéletes lehetne közöttünk, ha a húga nem szólna bele folyton az életünkbe - kesergett időről időre a barátnőinek a 29 éves lány.

Enikő, az említett húg, valóban levakarhatatlan a bátyjáról. István már az első randevún elmesélte Lujzának, hogy nagyon szoros a viszonya a három évvel fiatalabb lánytestvérével, akit édesapjuk halála óta különös gonddal óvott.

Az egyetemi éveikben együtt béreltek lakást, és azóta is közös háztartást vezetnek - ebbe csöppent bele aztán Lujza, aki eleinte észre sem vette, mi történik körülötte.

Aztán persze feltűnt neki, hogy István habozás nélkül lemondja a tervezett randevút, ha orvoshoz kell elkísérnie a húgát, avagy mozi helyett egész este a lánytestvérét vigasztalja, amikor annak lelki bánata akad. Lujza megpróbált türelmes lenni, ám egyre jobban zavarta, hogy a fiú szinte minden második mondatát ezzel indítja: - Enikő szerint.

Nem engedlek ki a kezemből

Nagyon gyakori, hogy ha a szülők egyike nem tud teljes értékűen jelen lenni a gyerekei életében - mert a lelkében valami egész más foglalja el, beteg, netán meghalt -, akkor valamelyik idősebb testvér átvesz tőle feladatokat, és gondoskodni kezd a nálánál kisebbekről. Ha például az anyát helyettesíti egy nővér, és netán ez a szerep tudattalanul életfeladatává válik, akkor bizony nem szívesen veszi tudomásul, hogy az öccse, felnőve, immár le akar válni róla.

Amennyiben a fiútestvér az idősebb - úgy, mint az előbbi történetben -, a húga könnyen megszokja azt a biztonságot, amit az apjuk nevében, azaz helyette kap a bátyjától, erről pedig a későbbiekben is nehezen mond le. Felnőttként is elvárásai vannak, ezért minden olyan nőt riválisnak tekint és megpróbál elüldözni, aki elterelheti róla a bátyja figyelmét. Előfordulhat persze az is, hogy a pasi valamelyik női családtagja, épp a saját csalódásai, párkapcsolati kudarcai miatt próbál, látszólag óvóan, beleavatkozni mások életébe.

Ha nekem nem sikerült, neked sem lehet jó

Nándi gyerekkorában sok időt töltött el a nagynénjével. Juci néni egy viharos válás után egyedül maradt, így mindig ráért a testvére gyerekeire vigyázni. A nagynéni szintre második anyja lett a fiúnak, aki természetesen minden barátnőjét bemutatta neki is. Sőt, a fiú gyakran viccelődött azzal, hogy a feleségének valójában majd két anyósa lesz.

Ám amíg Nándi anyja szívesen fogadta a menyjelölteket, a nagynéni csak szúrós szemmel méregette őket, mindegyikben talált kivetnivalót, és ha a fiút nem is, az anyját rendszerint sikerült elbizonytalanítania. Hamar meggyőzte arról, Nándi mellé különb nő való, az aktuális lány azonban sajnos nem illik hozzá. Innen már nyert ügye volt, a lányok nem bírták sokáig, kisebbrendűségi érzésük lett, inkább leléptek.
Vagy a kevésbé könnyű, de hasonlóan rossz megoldást választották: elkezdtek harcolni, zsarolni, és választás elé állították Nándit. A fiú azonnal szakított az így viselkedő lányokkal, és egyre többet töprengett azon, vajon nincs-e igaza Juci néninek, aki mindig azt mondogatja: legjobb egyedül élni, akkor nem csalódik az ember.

Ekkor lépett be Nándi életébe Erika, és csodák csodájára hónapokig állta a sarat. Pedig a nagynéni már taktikát is váltott, és azt hangoztatta az unokaöccsének: - Nem tudod majd boldoggá tenni ezt a nőt, nem leszel elég jó neki.
Erika tűrt, várt, aztán feltette Nándinak a következő kérdést: - Valami nem jól működik közöttünk, megnézzük családállítással, hogy miért van ez?

A családállítás módszere

Ha neked is problémád akad akár a párkapcsolatodban, akár az életed más területén, hívd segítségül a családállítást! Videónkból megtudhatod, hogyan zajlik egy ilyen terápiás módszer.

Megpróbálok segíteni neked

A lány felismerte ugyanis, mi folyik a háttérben. Ellentétben az első történet főszereplőjével, Lujzával, aki nagy veszekedések után végül rácsapta az ajtót a testvérpárra - és még hetekig zokogva, ám hiába várta István bocsánatkérő jelentkezését -, Erika egészen más utat választott. Pontosan tudta ugyanis, hogy komoly oka van, ha egy férfi ilyen szinten hagyja magát manipulálni. Ilyenkor pedig egyetlen esély marad, ki kell deríteni, vajon milyen tudattalan kötődések tartják fogva őt a lelkében, illetve milyen sérelmek vezetik azt a családi manipulátort, aki netán a saját élete tragikus fordulatait vetíti rá mások sorsára.

A családállítás módszere megmutathatja ezeket a rejtett összefüggéseket, és segít feloldani a téves, lélekszintű fogadalmakat. Nándi megláthatta a segítségével, valójában mi hat - tudattalanul - a nagynénjére. Megértette, hogy az anyja testvére nem tudatosan akart tehát neki rosszat. Rájött arra is, hogy ő szeretetből próbált eddig alkalmazkodni, megfelelni, ez azonban nem dolga, a saját boldogságának feláldozásával sem tudja ugyanis boldogabbá tenni Juci nénit. A fiú hamarosan eljegyezte Erikát, aki azóta is ügyesen kitér második leendő anyósa apró szurkálódásai elől. Mosolyogva mesél ilyenkor Juci néninek a családfelállítás lehetőségéről.

Ezt is szeretjük