7 apró dolog, ami megölheti az intimitást két ember között: tönkretehetik a párkapcsolatot

Az intimitás láthatja kárát, hogyha ezt a hét dolgot félvállról veszed.

Intimitási probléma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem mindenki érzi magát komfortosan szingliként, a legtöbb ember alapvetően intim kapcsolatra vágyik az életében - ám ezeket korántsem olyan könnyű fenntartani, mint azt sokan gondolnák.

Sajnos nem létezik arra semmilyen garancia, hogy a párkapcsolatok tartósak maradjanak, esetleg örökké tartsanak. Bármilyen kapcsolat veszélybe sodródhat, ha nem, vagy nem megfelelően törődnek vele.

Az intimitási problémák okai

A szexuális élet hiánya

A szexuális élet és az intimitás elválaszthatatlanok egymástól, természetesen ez nem feltétlenül magát az aktust jelenti, hanem azt, hogy a két félnek hasonlóak-e a szexuális elképzeléseik, igényeik. Ha a másik negatívan fogadja a közeledést és magát a fizikai közelséget, az bizony egy idő után sokat ronthat a párkapcsolat minőségén és az intimitáson. 

GettyImages-186366088

Haragtartás

Hogyha egy konfliktus megbeszélésre került, akkor elég hamar negatív fénybe kerülhet az a fél, aki napokig, hónapokig, vagy még rosszabb, évekig tartja a haragot miatta. Akárcsak a szexuális élet hiánya, ez is éppúgy meg tudja mérgezni a kapcsolatokat. A kommunikáció a legfontosabb, és ha már egy problémát sikerült együtt átbeszélni, akkor ideje elengedni az azzal kapcsolatos rossz érzéseket, különben a párkapcsolat látja kárát.

Állandó panaszkodás

Az állandó panaszkodás olyan érzést tud kelteni a másik félben, mintha soha semmi nem lenne elég jó. Nem elég jó, ahogy viselkedik, nem elég jók a közös programok. Bizony, senki nem preferálja, hogyha dugóban ül a kocsiban, vagy egy hosszú sorban kell várakoznia, de ha valaki a szituációknál állandóan csak a negatív dolgokat domborítja ki, akkor a közös élmények szerzése helyett közös rémálmok gyűlnek, amik megölhetik az intimitást.

Hűtlenség és féltékenység

A legnehezebb leküzdeni a hűtlenséget, mely az érzelmi kapcsolatoktól kezdve a fizikai kontaktusig nagyon sokrétű lehet, és a definíciója függ attól is, hogy a pár hogyan állapodott meg egymással. Ha a hűtlen fél és a megcsalt párja úgy döntenek, hogy a kapcsolatot nem szakítják meg, és megpróbálják újjáépíteni azt, az nagyon fáradságos és érzelmileg kimerítő élmény, mely előbb-utóbb a kapcsolat végét eredményezheti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hasonló a helyzet abban az esetben is, hogyha nem következik be maga az affér, mégis felmerülnek a vádak. A hamis vádaskodást személyes támadásként élheti meg a másik, ami rombolja a bizalmat és az intimitást. A bizonyíték nélküli gyanúsítgatás mindenképpen kerülendő - helyette javasolt inkább kulturált hangnemben kibeszélni a félelmeket, kétségeket.

Túlságosan függni egymástól

Annak ellenére, hogy  valakik párkapcsolatba léptek egymással, még két embernek a kapcsolatáról van szó, tehát a két individuum alkot egy párt. Sajnos gyakran előfordul, szinte észrevétlen, hogy egymás életét kezdik élni a felek. A kapcsolaton kívül is létezik élet, hogyha erre nem koncentrálsz, akkor túlságosan egymásra fogtok utalódni. És eljön az a pont, amikor már eltűnnek a barátok, a hobbik és a régi élet. Ne feledd, hogy az életed több, mint egy kapcsolat. A túlzottan egymásra utaltság nagyon fullasztóan hat, és hosszú távon tönkre is teheti a kapcsolatot. 

GettyImages-1311686647

Szeretlek szó

Ezenkívül még ami a legtöbb, szakértők által összegyűjtött felsorolásból látszik, az az, hogy a szeretlek szót is érdemes minél többször használni, mert erősítheti a kapcsolatot.

A párok gyakran elfelejtik megmutatni, kifejezni a másiknak az érzéseiket, ami szépen lassan megmérgezheti a kapcsolatot. Nemcsak mondani, hanem éreztetni is kell, hogy a párkapcsolat boldog és kiegyensúlyozott maradjon. 

9 kérdés, ami segít időben felismerni a bántalmazó partnert

A szakértő sorra vette azokat a kérdéseket, amelyek segítenek felismerni a bántalmazó partnert. Fontos feltenni őket magadnak a kapcsolat elején.

9 kérdés, ami segít időben felismerni a bántalmazó partnert: légy óvatos, ha igennel felelsz rájuk

A szakértő sorra vette azokat a kérdéseket, amelyek segítenek felismerni a bántalmazó partnert. Fontos feltenni őket magadnak a kapcsolat elején.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük