A szó, ami lassan, de biztosan teszi tönkre a kapcsolatokat - A pszichológus elárulta, miért olyan káros

A pszichológus szerint ezt a szót tilos lenne gyakran használni a kapcsolatokban, mert elmérgesíti a viszonyt a felek között.

par problema cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szavaknak hatalmas ereje van, hogy az ember tudta, illetve akarata nélkül is képesek tönkretenni a kapcsolatokat. És gyakran olyanok is igazi szerelemgyilkosok, amelyekről senki nem is hinné, hogy károsak lehetnek.

Van például egy teljesen ártalmatlannak tűnő kifejezés, ami a pszichológus szerint lassan, de biztosan rombolja szét a viszonyokat. Elárulta, miért olyan veszélyes.

A kapcsolatgyilkos szó

Jeffrey Bernstein coach és pszichológus a Psychology Today oldalán mondta el, hogy a „kellene” szó egy igazi kapcsolatgyilkos, méghozzá legfőképpen azért, mert negativitást, haragot szül, és idővel mérgezővé válik.

Egy egykori páciensén keresztül mutatta be a hatást, aki a következő szavakkal mesélt párjáról:

- Három éve vagyunk együtt, és már akarnia kellene a következő szintre lépni. Tudnia kellene, hogy szeretnék egy közös otthont, férjhez akarok menni, és gyerekeket akarok. Mégis ő viselkedik inkább úgy, mintha gyerek lenne. Jobban kellene tudnia ezeket - panaszolta egy Gladys nevű nő. A szakértő szerint pedig a hasonló szavak mögött általában belső, rejtett, mérgező gondolatok húzódnak meg, azok táplálják őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Hozzátette, sok toxikus gondolat kezdődik a „kell” szóval, és bár az emberek általában azt hiszik, hogy ezek csak az elméjükben vannak jelen, ez nem mindig így van: megnyilvánulhat a cselekedetekben, a hangnemben, a partner pedig a „kellene” kifejezés hatására megszégyenítést is tapasztalhat. Ezért is fontos, hogy még azelőtt iktassák ki a szerelmesek a szótárukból, mielőtt tönkretenné a kapcsolatukat, és elmérgesítené köztük a viszonyt. 

A legjobb és legegyszerűbb, ha a „szeretném”-mel helyettesítik őket. Például nem azt mondják, hogy „Tudnod kellene, mit érzek!”, hanem azt, hogy „Szeretném, ha tudnád, mit érzek!”, vagy éppen az „Ezt nem kellene felhoznod!” helyett azt, hogy „Szeretném, ha megfontolnád, mit mondasz. Kérlek, hadd várjak még egy kicsit, mielőtt válaszolok." Így elkerülhetik a támadó hangnemet, valamint azt, hogy veszekedésbe torkolljon a beszélgetés, és rejtett dühöt tápláljanak egymás iránt. 

A „szeretném” szó sokkal kedvesebb, pozitívabb, ráadásul az ezzel kezdődő mondatok beszélgetésindító hatással is bírnak. A pszichológus hangsúlyozta: ha a felek időt szánnak arra, hogy igazán figyelmesek legyenek egymással, odafigyeljenek a gondolataikra, megfontolják vagy megváltoztassák azokat, akkor sokkal jobbá válik a kapcsolatuk.

Kapcsolatromboló szokások a pszichológus szerint

Vannak olyan szokások, amelyeknek mindenképpen véget kell vetni, különben teljesen szétrombolják a kapcsolatot: Rubin Khoddam klinikai pszichológus a Psychology Today oldalán mesélt ezekről. Legfontosabb tanácsait vesszük sorra.

Ezt is szeretjük