Erősíti az intimitást, elmélyíti a szerelmet: tízperces módszer, ami boldoggá teszi a párkapcsolatot

Az egyszerű, mindfulnesst alkalmazó technika mindössze napi tíz percet igényel, de csodát művel a kapcsolattal.

boldog par cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kapcsolat fenntartása, a boldogság és a szerelem megőrzése rengeteg munkát igényel mindkét fél részéről. A rohanós hétköznapokban azonban sokaknak alig jut ideje egymással, illetve a kettejük viszonyával törődni. Ez hosszú távon eltávolodást, később pedig az érzelmek gyengülését vagy szakítást is eredményezhet.

Persze az igaz, hogy egyáltalán nem könnyű a mindennapi teendők közé besűríteni egy közös programot vagy egy csendes, kettesben töltött estét. Erre bizonyos időközönként szükség van, de léteznek olyan egyszerűbb, gyorsabb megoldások is, melyek képesek elmélyíteni a szerelmet, az intimitást, így szorosabbá tenni a kapcsolatot.

Tízperces, kapcsolaterősítő módszer

Van néhány olyan módszer, melyek csupán tíz percet vesznek igénybe naponta, de rendkívül erős hatással vannak a felek viszonyára. A következő technika igen egyszerű, bárki, bárhol elvégezheti, és csupán beszélgetésből áll, mégis igen pozitív hatása van hosszú távon. A párkapcsolati szakértők minden szerelmesnek kivétel nélkül ajánlják.

A lényege annyi, hogy a feleknek minden nap kell szakítaniuk tíz percet egymásra, az viszont nagyon nem mindegy, hogy hogyan. Fontos, hogy lehetőleg csak kettesben legyenek, semmi ne zavarja meg őket, például ne szóljon a tévé, és teljes mértékben egymásra tudjanak figyelni. A mindfulnesst alkalmazó beszélgetést úgy alkották meg a szakértők, hogy segítse a pár tagjait abban, hogy valóban képesek legyenek egymásra koncentrálni, meghallgatni a másikat, ugyanis akármilyen alapvető dolognak is tűnik ez, sokaknál nincs meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Először az egyik félnek kell megkérdeznie a másikat arról, hogy milyen volt a napja, vagy mit csinált aznap, esetleg hogy érzi magát. Amíg beszél, a partnerének figyelmesen, odaadóan kell hallgatnia, majd ha befejezte a mondandóját, a megértését kifejezve visszaidézni azt, amit hallott. „Igen, értem, hogy…”, „Teljesen megértem, hogy így érzel…”, „Szóval úgy történt, hogy…” - ezek, illetve az ezekhez hasonló kezdések tökéletesek lesznek, de bármi megfelel, ami érzékelteti a társsal, hogy valóban hallotta, értette a szavait. Ezután röviden még ajánlott a témánál maradni, egészen addig, amíg a másik társalogni akar róla, vagy amíg meg nem nyugszik, ki nem beszélte magából, amit akart. Ha pedig ez megtörtént, szerepeket kell cserélniük, és a másiknak kell feltennie a kérdést, hogy teljesen egyenlő legyen a kommunikáció.

A módszer rendszeres alkalmazásával nemcsak közelebb kerülnek egymáshoz a felek, de fokozódik az intimitás, illetve a konfliktuskezelési készségeik is.

A technika egy kicsit másképp

Néha érdemes azonban egy kicsit változtatni a tízperces technikán, mégpedig úgy, hogy kizárólag olyan témákról beszélnek ez idő alatt a felek, ami nem érinti a munkahelyi problémákat, a gyerekeket, a háztartásbeli gondokat, csakis kettőjükről szól. Ilyenkor feltárhatják érzéseiket, kérdezhetnek olyat a másiktól, amiről eddig nem volt szó, felidézhetik a múltbéli emlékeket, vagy bármiről beszélhetnek, ami jólesik. Így rengeteg új dolgot tudhatnak meg a partnerről, illetve felerősítik a szerelmet, a kötődést, és elérhetik azt, hogy még a legrohanósabb napokon is képesek legyenek fejleszteni, szorosabbá tenni a kapcsolatukat.

Képeken a bizonyíték, hogy van örökké tartó szerelem

Bár sokan kételkednek benne, létezik örök szerelem, a következő megható képek pedig ezt be is bizonyítják. Lélekemelő fotókat és aranyos történeteket mutatunk a hosszú ideje házas párokról, akik még mindig odáig vannak egymásért.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük