9 szokás, ami lassan, de biztosan szétrombolja a legmélyebb szerelmet is: a pszichológus mondta el, mire kell figyelni

A pszichológus szerint ezek a szokások alattomosan teszik tönkre a kapcsolatokat. Ártalmatlannak tűnhetnek, de nagyon veszélyesek a szerelemre.

par problema cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki különböző környezetben nő fel, mindenkit különböző kommunikációs minták vesznek körül, mindezek pedig későbbi életére is hatással vannak. Ezek a tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kapcsolatokban elkerülhetetlenek a konfliktusok, de egy kis odafigyeléssel, beszélgetéssel, valamint tudatos változtatással és közös fejlődéssel ezek száma csökkenthető, és produktívvá tehetők a viták.

Az elmúlt időszakban a legtöbb pár életében fokozódott a stressz, több volt az együtt töltött idő, és sokaknál a problémák, a nézeteltérések száma is megnövekedett. Vannak azonban olyan szokások, amelyeknek mindenképpen véget kell vetni, különben teljesen szétrombolják a kapcsolatot: Rubin Khoddam klinikai pszichológus a Psychology Today oldalán mesélt ezekről. Legfontosabb tanácsait vesszük sorra.

„Strigulázás” 

Ha valaki mindig megjegyez mindent, amit a partnere valaha rosszul tett, vagy amivel megbántotta, akkor gyakrabban keres és talál okokat a felháborodásra, a vitatkozásra. A hasonló „strigulázás” olyan dühöt, haragot eredményez, amiről a másik egészen addig nem tud, amíg társa hirtelen rá nem zúdítja. A szakértő szerint ez könnyedén összezavarja a partnert, és az így generált veszekedés nem is vezet megoldáshoz. Fontos így ezt elkerülni, és ki kell fejleszteni olyan módszereket, készségeket, melyek segítenek a hasonló apróságok, frusztrációk kezelésében még azelőtt, hogy súlyos problémákká válnának. Különben ugyanis nagyon komoly kárt tehetnek a kapcsolatban.

A múlt felemlegetése 

A pszichológus úgy véli, ha az egyik fél állandóan felemlegeti a múltbéli történéseket, gondokat, akkor érdemes kideríteni, hogy mi áll ennek a hátterében: miért teszi, mire van szüksége ahhoz, hogy továbbléphessen. A régi események fegyverként való felhasználása teljesen lerombolja a bizalmat. Mindenki követhet el hibákat, de megbocsájtás nélkül mindig feltépődnek majd ugyanazok a sebek, és sosem lesz megoldás, a kapcsolat pedig egyre jobban szétesik majd.

Nem hallgatják meg egymást a felek

A szakértő kiemelte, senki nem születik jó hallgatóságnak, ennek a készségnek a fejlesztéséhez gyakorlatra és empátiára van szükség. A kapcsolatok elején, amikor még tanulnak egymásról a felek, izgalmasabbnak tartják egymást, és erősebb a vonzódás, sokkal jobban jelen van általában. De ha a pár tagjai régóta együtt vannak, a figyelmes hallgatás gyakran abbamarad, mert úgy érzik, jól ismerik társukat, és tudják, mit fog mondani. Ha odáig jutnak, hogy a megszakítás vagy a hangos beszéd tűnik számukra a legjobb kommunikációs taktikának, sürgős változtatásra van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Hazugságok és sértő, bántó hangnem

A hazugság az a szokás, amivel a leggyorsabban tönkretehető egy kapcsolat. Mindenki mond néha ártalmatlan füllentéseket, vagy hazudik azért, hogy ne bántsa meg a másik érzéseit, de a bizalom a jó viszonyok alapja. Nem mindig könnyű igazat mondani a pszichológus szerint, de még nehezebb újjáépíteni a szerelmet, ha az emiatt tönkremegy.

A sértő, bántó hangnem alapvetően tilos egy kapcsolatban. Az indulatok hevében sokan mondanak olyan dolgokat a párjuknak, amiket valójában nem akartak, nem gondoltak komolyan, de fontos tudni, hogy ezeket sosem lehet visszaszívni. A szakértő kiemelte: a hasonló viselkedés borzasztóan erős romboló hatású, és arra utal, hogy a szerelmeseknek tanácsadásra van szükségük.

A gondolatolvasás elvárása és általánosítás

A pszichológus elárulta, az emberek nagy része nem egészséges kommunikációs szokások közt nevelkedett, és sokszor nem gondolják, hogy kérhetik azt, amire szükségük van ahelyett, hogy dühösek lennének, ha ki nem mondott szükségleteik nem teljesülnek. Könnyű lehet beleesni abba a tévhitbe, hogy ha szeret a másik, akkor tudja, mit akar a társa, de senki sem gondolatolvasó. Ha valaki elvárja, hogy partnere megértse érzéseit, akkor felelőssé teszi őt a boldogságáért, ami nemcsak igazságtalan, hanem teljesíthetetlen is.

Az általánosítás szintén gyakori jelenség, és sokszor kéz a kézben jár a hibáztatással. A „Te mindig…” vagy a „Te soha…” kezdetű kijelentésekre adott válasz mindig csak védekezés lehet, a beszélgetés pedig sosem lesz így produktív. Ehelyett a pszichológus azt javasolja, mindenki legyen konkrét, és mondja el, hogy érzi magát. A „te sosem figyelsz rám” helyett például jó ötlet a „rosszul esik/bántónak találom, amikor a telefonodat nézed, miközben hozzád beszélek” mondat. Fontos a pontosság, valamint az, hogy világos, konkrét dolgokkal forduljanak egymáshoz a felek, mert ha ez nem így történik, arra rámehet a kapcsolat.

Hallgatás, elzárkózás

Mindenki találkozott már azzal a taktikával, hogy a másik egy időre elzárja magát, falat húz maga köré, és megtagadja a kommunikációt. A hosszú ideig tartó hallgatás vagy a néma tüntetés, zsarolás rendkívül komoly kárt okoz a kapcsolatban, és ha nem térnek vissza a felek a normális kommunikációhoz, az megoldhatatlan problémákhoz vezet.

Az érzelmek elrejtése, hárítása

A szakértő szerint vannak, akik nehezen tudják kifejezni érzelmeiket, és kényelmesebben érzik magukat, ha elrejtik, hárítják ezeket. Az emberek jó része a sebezhetőséget a gyengeség jelének tekinti, pedig ez fontos lenne a szerelmekben. Hiánya ridegséghez, távolságtartáshoz vezethet, illetve ahhoz, hogy a partner úgy érzi, nem törődik vele a társa.

Az igaz szerelem legfőbb jellemzői

Talán kevés olyan ember van, aki ne vágyna arra, hogy megtapasztalhassa életében az igaz, őszinte szerelmet. Erről sokaknak eltérő elképzeléseik vannak, az irreális, romantikus filmek pedig számtalan téves elvárást támaszthatnak a nőkben és a férfiakban egyaránt. Az ezen alapuló kapcsolat sokkal többről szól az ajándékoknál, a kedves gesztusoknál és a gyertyafényes vacsoráknál. A következők nélkül nem lesz hosszú távú, boldog a kapcsolat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük