4 féle megcsalás létezik a terapeuták szerint - Nem csak a fizikai lehet fájdalmas

Többféle megcsalás létezik a terapeuták szerint, de mindegyik ugyanúgy tönkreteheti a kapcsolatokat.

par problema cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megcsalás mindig hatalmas trauma egy párkapcsolatban, ráadásul nem csak a csók vagy a szex számít félrelépésnek, és nem csak ezek igen fájdalmasak a másik félnek. 

Bár minden viszony más és más, Jeanae M. Hopgood párkapcsolati terapeuta szerint pedig a szerelmeseknek maguknak kell megszabniuk a határokat, azt, hogy mi az, ami számukra még belefér, és mi az, ami már nem. Alapvetően azonban a terapeuták szerint a félrelépésnek négy típusa létezik.

A megcsalás 4 típusa

Fizikai megcsalás

A fizikai hűtlenség az, ami mindenkinek rögtön beugrik a megcsalás szóról. Ez egész egyszerűen a testiséget fedi le, és bár vannak különböző szintek, ez az, amit a legtöbben félrelépésnek tekintenek. Ide tartozik a csókolózás, a szex, de a szakértő szerint egyeseknél már az is, ha partnerük erotikusan táncol egy másik emberrel.

Kivételt képeznek a poliamor kapcsolatok, ahol a felek saját szabályokat hoznak, és megállapodnak abban, hogy mindketten intim viszonyba kerülhetnek másokkal, több személy iránt is táplálhatnak romantikus érzelmeket, és nem csak ketten lehetnek a kapcsolatukban.

Érzelmi megcsalás

Az érzelmi megcsalás esetén már jóval homályosabbak a határok. Ez nagyjából azt takarja, hogy valaki intim részleteket oszt meg valakivel, aki nem a párja, valamint nem is egy jó barátja, és hasonlóan közel kerül hozzá lelkileg. Jellemző ilyenkor, hogy elzárkózik szerelmétől, mély beszélgetéseket folytat az illetővel, akivel gyakran a romantikus, szexuális témák is szóba kerülnek, és súlyosabb esetben szinte már-már úgy viselkedik vele, mintha párkapcsolatban élnének - csak szex nélkül. Mindezt persze titkolja párja előtt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Aliyah Moore szexterapeuta szerint az érzelmileg hűtlen társ egy harmadik félre irányítja figyelmét, energiáját, partnere pedig elhanyagoltnak érzi magát emiatt. 

Digitális hűtlenség

A digitális megcsalások száma robbanásszerűen megnőtt az elmúlt 15 évben a társkereső alkalmazásoknak és a közösségi médiának köszönhetően, melyek ma már az emberek életének szerves részét képezik. Kyle Zrenchik pár- és szexterapeuta szerint a hűtlenség ezen kategóriájába tartozik, ha valaki olyan dolgokat oszt meg egy netes partnerrel, amit párjával nem, titkos, romantikus vagy erotikus interakciókba lép másokkal az online térben, Tinder-profilt hoz létre, flörtölő üzeneteket vagy meztelen képeket küld egy harmadik félnek. 

Mikromegcsalás

A mikromegcsalás azokat az apró, jelentéktelennek tűnő tetteket foglalja magában, amikről az illető valahol tudja, hogy felzaklatnák partnerét, mégsem azonosítja őket azonnal hűtlenségként. Például, meghitt viszonyt tart fenn valaki mással, találkozót beszél meg a volt szerelmével, mástól vágyik érzelmi intimitásra, másról fantáziál. Bár ezek sokak szemében ártalmatlan dolgoknak tűnnek, valójában eltávolodást eredményeznek, meggyengítik a bizalmat, és lassan szétrombolják a kapcsolatokat.

Azt fontos tisztázni a szakértők szerint, hogy a fentiek nem minden viszonyban, nem mindenki számára tartoznak a megcsalás kategóriájába, a hűtlenséget ugyanis mindenki másképp definiálja. Egy kapcsolat sikerének kulcsa pedig az, hogy a felek tisztázzák a határokat, próbálják őszintén megbeszélni kapcsolatuk szabályait, korlátait, és tartsák is be ezeket a későbbiekben. 

Csak a férfiak fele szerint megcsalás, a nők mégis annak tartják

Van, ami egyeseknek még belefér egy kapcsolatba, de mások szemében már megcsalásnak számít, ezek a különbségek pedig hatalmas konfliktusokat okozhatnak a felek között. Egy kutatás pedig arra világított rá, hogy a két nem között is erősen eltérnek a vélemények a félrelépés fogalmáról.

Csak a férfiak fele szerint megcsalás, a nők mégis annak tartják - Sokak szerint felháborító, amire a kutatás jutott

A kutatásból kiderült, hogy igencsak más elképzelésük van a pasiknak és a nőknek arról, mi számít megcsalásnak, és mi az, ami még belefér.

Elolvasom
Ezt is szeretjük