Miért súlyosabb bűn, ha a férfi lép félre? Meglepő lett a kutatás eredménye

Kiderült, hogy nemcsak a nők, hanem a férfiak is teljesen másképp viszonyulnak ahhoz, ha a férj csalja meg feleségét.

felrelepes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megcsalás az egyik fő tényező, ami miatt a legtöbb párkapcsolat tönkremegy. A kutatók éppen ezért rengetegszer vizsgálták már a jelenséget, annak okait, hatásait, most azonban egy kicsit más szemszögből közelítették meg a dolgot.

Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan is állnak az emberek a hűtlenséghez, eltérnek-e az érzéseik, a reakciójuk akkor, ha egy férfi, és akkor, ha egy nő bonyolódott titkos viszonyba. Az adatok igencsak meglepő eredményt hoztak.

Ennyire más a férfi és a női félrelépő megítélése

A James L. McQuivey pszichológus, emberi magatartást kutató szakértő által vezetett vizsgálat során 1001, 18 és 74 év közötti férfit és nőt kérdeztek erről a témáról úgy, hogy bizonyos megcsalásról szóló eseteket vázoltak fel nekik, és erről kérték ki a véleményüket. Egyes történetekben a férfi volt a félrelépő, míg másokban a nő ugyanazon körülmények mellett. Ezután azt kérdezték tőlük, hogy milyen tanácsot adnának az illetőnek, hogyan reagálnának a történtekre, majd megadott lehetőségek közül kellett választaniuk - ezek mindegyik esetben ugyanazok voltak.

A megkérdezett férfiak 49%-a és nők 53%-a mondta volna a hűtlen férjnek azt, hogy a házassággal ígéretet tett, kötelezettséget vállalt, és ezt szegte meg, így sajnálnia kell azt, amit tett. Ugyanakkor a csalfa nők esetében ez a szám kevesebb volt: a pasik 39%-a és a hölgyek 37%-a jelölte csupán ezt a megrovó választ. A különbségek pedig a többi esetben is jól kirajzolódtak. A férfiak 55%-a és a nők 62%-a mondta volna azt az afférba bonyolódott férjnek, hogy keményebben kellett volna próbálkoznia annak érdekében, hogy helyrehozza kapcsolatát azelőtt, hogy félrelépett, míg a nők esetében csupán a megkérdezett férfiak 48%-a és hölgyek 45%-a tanácsolta volna ugyanezt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A különbségek okai

A kutatás tehát egyértelműen rámutatott, hogy mindkét nem súlyosabb bűnnek tartja azt, ha a férfi lép félre, és sokkal jobban elítélik, erősebben hibáztatják a hűtlen férjet, mint a csalfa feleséget. A tudósok a különbségek okait is igyekeztek kideríteni, ám ezek kapcsán egyelőre leginkább a feltételezésekig jutottak. Úgy vélik, biológiai és szociológiai tényezők is közrejátszanak benne. Egyrészt a nők szigorúbban ítélkeznek, büntetnek akkor, ha egy férfi magatartása a kapcsolatot veszélyezteti, illetve az ebbe fektetett munkájának, energiájának hiányát észlelik. Mivel a nők számára ez erőteljesen preferált és elvárt viselkedés, a férfiak is úgy válaszolnak, hogy azzal demonstrálják az elkötelezettségüket, illetve ők is azt az álláspontot képviselik, hogy a megcsalás az egész társadalomra káros.

Viszont ha egy nő lép félre, akkor más hölgyek nem érzik olyan erőteljesen a nyomást, hogy megbüntessék, felelősségre vonják őt, mivel ez nem hat ugyanolyan erősen a szexuális szelekcióra, nem befolyásolja a pasik viselkedését. Mindezek mellett pedig közrejátszik az eredményekben az is, hogy a férfiakhoz az emberek leginkább a rövid, szexuális kapcsolatra épülő viszonyokat, míg a nőkhöz inkább a hosszú távú szerelmeket, illetve a házasságok összetartását társítják.

Persze ezeken kívül is számos egyéni ok rejtőzhet a jelenség mögött, azonban az biztos, hogy az eredmények valóban meglepőek lettek. A félrelépés ugyanis jó esetben nem igazán ítélhető másképp nemektől függően: az igazságosság és az egyenlőség érdekében inkább a körülményeket és az okokat kellene figyelembe venni.

Bosszút álltak hűtlen párjukon

Egy összetört szívű és megcsalt nő sok mindenre képes első felindultságában. A legjobb bizonyítéka ennek, amikor a kétségbeesésből született, esetenként egészen precízen megtervezett módszerük bejárja az internetet. Ebből válogattunk össze néhányat. 

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük