Folytatható boldogan a kapcsolat egy megcsalás után? A pszichológus elmondta, hogyan lehet megbocsátani

A pszichológus szerint sok mindent át kell gondolni, és meg kell tenni ahhoz, hogy valóban folytatható legyen a kapcsolat a félrelépés után.

Megcsalás után folytatás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az egyik fél hűtlen lesz partneréhez, az mindig óriási törést okoz a kapcsolatban, és hatalmas fájdalmat a másiknak. Sokak számára ilyenkor a szakítás az egyetlen lehetőség, de vannak, akik a megbocsátás mellett döntenek.

Az biztos, hogy nem könnyű a félrelépés után folytatni a viszonyt, de természetesen nem mindig lehetetlen. Sákovics Diana pszichológus és a Dívány.hu főszerkesztő-helyettese elmondta, milyen nehézségek, akadályok merülnek fel ilyenkor a leggyakrabban, mire kell odafigyelni, és milyen módszereket érdemes bevetni ahhoz, hogy valóban gyógyuljanak a lelki sebek, működjön a kapcsolat, és lehetségessé váljon a boldog jövő.

A félrelépés okai és a leggyakoribb problémák

- Ha a párunk félrelép, az a legtöbbször nagyon fájdalmas. Részben azért, mert a másik iránti bizalmunk, a kapcsolat erejébe vetett hitünk sérül, részben pedig azért, mert az önérzetünkön esik csorba. A másik félrelépését ugyanis hajlamosak vagyunk saját hiányosságainknak tulajdonítani: “Azért keresett mást, mert már nem szeret, már nem vagyok elég szép, vagy elég fiatal. Azért lett viszonya, mert nem jó velem a szex, mert már nem tetszik neki a testem. Azért keresett mást, mert kevés vagyok. Mert nem vagyok elég” - mondta a szakértő.

Ezek a gondolatok ilyenkor teljesen természetesen jelennek meg, mégis sok kárt okoznak, hiszen az esetek nagy részében egyszerűen nem igazak, a fókuszt viszont elviszik onnan, ami igazán számít. Arról, hogy miért lépett valójában félre a másik. Erre a kérdésre pedig rengeteg különböző válasz létezik. Félreléphetett azért, mert vágyott valami újdonságra, egy új szexuális élményre. A szexuális vágy ilyen: az új mindig vonzóbb lesz. Félreléphetett azért, mert szüksége van arra a megerősítésre, amit a hódításaiból nyer. Vagy éppen azért, mert élvezte, hogy az a másik egészen máshogy néz rá, hogy az ő társaságában szinte új ember lehet, egy másik, talán soha, talán régen ismert valaki. Esetleg azért, mert a kapcsolatban szenved, és szüksége volt egy menedékre, ahol boldog lehet.

Mi az, ami nélkülözhetetlen a folytatáshoz?

- A lehetséges okokat még sokáig lehetne sorolni, a lényeg, hogy ahhoz, hogy folytatni lehessen a kapcsolatot, hogy egy ilyen törés után vissza lehessen állítani a bizalmat, erősíteni az elköteleződést, szükség van arra, hogy megértsük a másikat, megértsük a motivációját, megértsük azt, hogy miért tette. És nemcsak nekünk kell megértenünk őt, neki is meg kell értenie saját magát. Együtt rá kell jönnünk arra, hogyan lehet ezeket a hiányokat más utakon, más módokon kitölteni, hogyan tudjuk a problémát a hűtlenségen kívül máshogy megoldani. Mert mindig több lehetőség áll az ember előtt, és bármi is a hűtlenség motivációja, az, hogy megtörtént, egy választás, egy döntés eredménye. Egy döntésé, amiért az embernek felelősséget kell vállalnia. Ahogy felelősséget kell vállalnia a következményekért is, és el kell fogadnia azt, hogy azzal, amit tett, bántotta partnerét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sákovics Diana pszichológus

Sákovics Diana az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán szerezte diplomáját, egészség- és szervezetpszichológia szakirányon. Pályája kezdetén a drogfogyasztás, drogfüggőség lelki egészségre gyakorolt hatásával foglalkozott, éveken át vezetett fiataloknak drogprevenciós csoportokat. Érdeklődése később a párkapcsolatok és a szexuálpszichológia felé fordult, szakirányú tanulmányait az ELTE szexuálpszichológiai szakképzésén végezte. A pszichológus 2014 óta a Dívány.hu állandó szerzője, később a kiadvány főszerkesztő-helyettese, nevéhez több mint 600 pszichológiai témájú cikk köthető. 2017-ben jelent meg Hol rontom el? – A boldog párkapcsolatok pszichológiája című könyve, amelyben szórakoztatóan és közérthetően osztja meg azokat a legfontosabb ismereteket, amelyeket a pszichológia tudománya az elmúlt évtizedekben a párkapcsolatokról felhalmozott. A pszichológus 2016 és 2017 között társműsorvezetője volt a Teszt és lélek című műsornak a Tilos Rádión is.

 

„Az egyetlen dolog, ami igazán számít az életben, az a kapcsolatunk más emberekkel. Így a jó élet felé vezető út egyik legfontosabb feladata az, hogy ezeket a kapcsolatokat megtanuljuk gondozni. Erről szólnak a cikkeim, ez áll a fókuszban az egyéni konzultációimon és ezen dolgozunk a workshopjainkon is.”
 

Promóció

Röviden tehát: az ilyen kapcsolati krízisekben fontos a nyílt kommunikáció, a motivációk és érzések átbeszélése, a hibák, a felelősség felvállalása, fontos az együtt gondolkodás, a közös problémamegoldás. Nem kell semmilyen extra módszerben, trükkben gondolkodni. Képesnek kell lenni arra, hogy meghallgassuk és megértsük a másikat a sérelmeink ellenére, és képesnek kell lennie, hogy elbírja a döntése felelősségét. Arra azért érdemes felkészülni, hogy ez nem egy beszélgetés, hanem több, akár hetekkel, hónapokkal a történtek után is, hiszen egy ilyen krízissel kapcsolatos érzések még gyakran elő tudnak törni. Amikor pedig előjön, érdemes ezzel foglalkozni.  

A jövő szempontjából pedig érdemes tisztázni a kapcsolati szabályokat: azt, hogy kinek mi számít hűtlenségnek, hogy elfogadható-e, vagy sem, a félrelépés, hogy a felek tudnak-e hosszútávon is együtt élni közösen kialakított szabályokkal - hangsúlyozta a szakértő.

A megcsalás legfőbb jelei

A megcsalást és a titkos viszonyt egyáltalán nem olyan könnyű leplezni a másik előtt, ugyanis a legtöbbször vannak olyan apróságok, melyek sejtetik, hogy a másik félrelép. Ezek azonban nem mindig olyan nyilvánvalóak, és nem is mindenki veszi észre őket. A következő jeleket érdemes figyelni: ezek jelzik azt, hogy a másik hűtlen.

15 jel, hogy a pasi megcsal

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük