Mi az a mikromegcsalás, és mi figyelmeztet rá? A szakértő szerint gyakoribb, mint azt bárki hinné
Sokan úgy követik el, hogy szinte nem is tudnak róla.

megcsalas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha megcsalásról beszélünk, általában két nagyobb fajtáját különböztetjük meg: a fizikait és az érzelmit. Előbbi konkrétan megtörténik egy csók vagy szex formájában, utóbbinál viszont nem ilyen egyértelmű a helyzet. Itt csak az egyik fél érzéseiben, gondolataiban következik be a hűtlenség, amikor erősen vonzódni, kötődni kezd valakihez a párján kívül.

A mikromegcsalás is leginkább ehhez kötődik, bár van egy kis fizikai megnyilvánulása is. Kevésbé észrevehető, és még jobban elmosódnak a határai azt illetően, hogy mi számít hűtlenségnek, és mi nem. Egy ausztrál pszichológus a Huffington Post oldalának tisztázta a fogalmat, és elárulta, milyen apró jelek figyelmeztetnek rá.

Ezt jelenti a mikromegcsalás

Melanie Schilling szerint a mikromegcsalás nagyjából olyan látszólag apró cselekvések, viselkedések sorozatát jelenti, melyek egyértelműen megmutatják, hogy az illető érzelmileg vagy fizikailag egy, a kapcsolatán kívüli félre fókuszál. A szakértő véleménye alapján itt a hűtlenség leginkább a titkolózásból és a megtévesztésből ered. Bár ebben az esetben testileg nem történik meg a félrelépés, a szakértő szerint arra utalhat, hogy az adott fél már nem olyan elkötelezett a partnere iránt, és komolyabb párkapcsolati problémákra hívhatja fel a figyelmet.

felrelepes

De, hogy pontosan mi is tartozik ide? A pszichológus elmondása alapján többek között kapcsolaton kívüli, harmadik féllel való szoros, titokban tartott barátság, vagy egy személy Facebookjának, fotóinak állandó nézegetése, esetleg provokatív, szexuális témájú képek, cikkek küldése egy ellenkező nemű barátnak. Szintén mikromegcsalás lehet, ha valaki nem a párjával, hanem egy külső féllel osztja meg az intim dolgait, de ez azért függ a két ember viszonyától is. Természetesen ez csak néhány szemléltető példa a jelenségre, azonban a dolog ennél jóval széleskörűbb, rengeteg egyéb apróság idetartozik még.

Mik a figyelmeztető jelek?

Ahogy a fizikai megcsalásnál, ebben az esetben szintén intő jel lehet, ha a partner kóddal, jelszóval zárja le a telefonját, ha addig ezt nem tette. De az is, ha kiderül róla, hogy egy olyan emberrel beszélget rendszeresen üzenetben, akiről a párja egyáltalán nem sejtette. Ilyen félrelépésre utalhat még a szakértő szerint, ha viccelődve felveti, hogy nem bízik benne a szerelme, illetve, ha a másik fél azt veszi észre, hogy valakivel ugyanúgy kezd viselkedni, bánni, mint vele. Aggodalomra adhat okot még, ha, amikor megosztja az örömét a párjával, hamarosan hozzáteszi, hogy alig várja, hogy elmesélje az adott harmadik félnek, és az, ha túl sokat dicsér egy másik nőt. Nem beszélve arról, ha párkapcsolatban élőként továbbra is aktív randiprofilt tart fent a férfi. Bár ez már talán nem is a mikromegcsalás kategóriája.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tönkreteheti a párkapcsolatot?

Bár sokan csak jelentéktelen apróságoknak tartják ezeket, a szakértő szerint párkapcsolati problémákra figyelmeztethetnek. Érdemes intő jelként tekinteni rájuk, és átgondolni a kapcsolatot vagy tudatosan dolgozni rajta, megerősíteni a két fél viszonyát, megkeresni az esetleges hibákat, hiányosságokat, megkérdezni egymást arról, hogy van-e valami, amivel elégedetlen valamelyikük. És ami még fontos: ha valami rosszulesik, azt jelezni kell a másiknak, és meg kell beszélni. Szintén megoldás lehet közös megegyezéssel lefektetni olyan szabályokat, határokat, melyeket utána senki nem hághat majd át.

Ezt is szeretjük