Megbocsátható a megcsalás? Íme a magyar olvasók véleménye
Arról kérdeztük olvasóinkat a Facebookon, hogy mit gondolnak, megbocsátható-e a megcsalás. Eláruljuk, mi volt a többség véleménye.

par problema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megcsalás a szakítások, válások egyik leggyakoribb oka. Kutatások szerint a férfiak 60%-a és a nők 45%-a lép félre élete során a házasságában. 

A kapcsolatok egy része rögtön azután véget ér, hogy fény derül az afférra. Egy 441 embert megkérdező vizsgálat alapján a viszonyok 54,4%-a azonnal lezárul a megcsalás után, és csupán 15,6%-uk élte túl ezt a traumát. 

Megbocsátható a megcsalás?

Arról, hogy megbocsátható-e a megcsalás, és folytatható-e utána ugyanúgy tovább a kapcsolat, fel lehet-e újra építeni a bizalmat a felek közt, vagy hogy aki egyszer félrelépett, azután is félre fog-e, nagyon megoszlanak a vélemények. Sákovics Diana pszichológus szerint igen erős elköteleződésre, megértésre van szükség a pár részéről ahhoz, hogy visszaépíthető legyen a bizalom, és a háttérben húzódó problémákat is meg kell találniuk a partnereknek.

Egy kutatás során arra mutattak rá, hogy a nők hajlamosabbak szemet hunyni párjuk hűtlensége felett, legfőképpen akkor, ha vannak gyermekek: miattuk akarják ugyanis együtt tartani a családot. A valóság azonban korántsem ilyen egyszerű. Egy megcsalás mindig óriási törés minden kapcsolatban, és rengeteg mindentől függ, hogy a felek hogy döntenek: szakítanak, vagy képesek megbocsájtani, továbblépni és visszaállítani az egészséges viszonyt kettejük között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Facebook-oldalunkon arra voltunk kíváncsiak, hogy mi olvasóink véleménye, tapasztalata a témáról, kérdésünkre pedig nagyon sok válasz érkezett. Rengetegen csak egy egyszerű, egyértelmű „nem”-mel feleltek, de voltak olyanok is, akik kifejtették véleményüket.

- Megbocsájtható, de a bizalom már nem lesz a „régi”, és így értelme sincs a folytatásnak. De ez persze az én véleményem - írta egy kommentelő.

- Nem. Aki egyszer megteszi, másodszor is meg fogja - érvelt egy hozzászóló.

- Aki meg is bocsájt, abban is mindig ott lesz egy tüske, mert soha nem felejt.

Ha az egyik fél hűtlen lesz partneréhez, az mindig óriási törést okoz a kapcsolatban, és hatalmas fájdalmat a másiknak....

Közzétette: Femina.hu – 2022. május 28., szombat

- Nem! Ami összetört, ugyan megragasztható, de már soha nem lesz olyan, mint előtte volt!

- Semmi esetre sem! Túllépni lehet rajta, de elfelejteni, megbocsátani nem! Elmúlik a varázs, valami eltörik legbelül, és már soha nem lesz a régi.

Néhányan úgy gondolják, megbocsátható a félrelépés, de az egész nagyon függ a körülményektől, a pártól. 

- Ehhez a kérdéshez csak az tud hitelesen hozzászólni, aki már átélte azt, hogy megcsalták. Könnyű azt mondani, hogy nem, és könnyű azt mondani, hogy igen. Minden okkal történik, és sokszor kivédhetetlenül. Ha rés keletkezik a kapcsolatban, akkor bizony előfordul, hogy megcsalnak. Az én kapcsolatom nagyon sok mindent megélt, tudnék mesélni, mégis azt mondom, hogy van olyan, hogy igen. Elválhatsz ez miatt, de vajon tanulsz belőle? Tudsz változtatni? Én tudtam, így a férjemhez újra hozzámentem, így a második házasságomban élek az első férjemmel - írta egy nő.

- Igen, folytatható, ha a vétkes mindent megtesz, hogy a seb gyógyuljon, a másik fél pedig gyógyulni akar. Ha szeretik egymást, és tudatosan figyelnek egymásra.

- Igen, de sokat számítanak a körülmények is.

A vélemények tehát eltérnek, de olvasóink többsége úgy véli, nem bocsátható meg a félrelépés, és ha egyszer megtört a bizalom, az már nem állítható vissza ugyanolyanra, mint korábban volt. 

Az érzelmi megcsalás és jelei

Ha a hűtlenségről van szó, mindenki azonnal a testiségekre gondol. Pedig van egy másik fajtája is a félrelépésnek, amely sokaknál akaratlanul is megjelenik, mégis kevesen tulajdonítanak neki jelentőséget. Az érzelmi megcsalás nem fizikai szinten történik, mégis súlyos károkat okozhat a kapcsolatban. Alicia Munoz párterapeuta mondta el a Mind Body Green oldalán, hogy mit is takar ez a fogalom, és honnan ismerhető fel. Legfontosabb tanácsait vesszük sorra.

Ezt is szeretjük