Amikor a partner eléri, hogy társa saját magát is megkérdőjelezze: milyen jelek utalnak a gaslightingra?

A gaslighting jelensége nem ritka, mégis kevesen ismerik fel. Ezek a jelek utalnak a mérgező, káros viselkedésre.

par problema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gaslighting a pszichológiai manipuláció egy formája, amelynek során valaki kétségeket próbál elültetni egy egyénben, hogy megkérdőjelezze saját emlékezetét, észlelését és józanságát. A folyamatos tagadás, félrevezetés, ellentmondás és hazugság használatával destabilizálja az áldozatot, és hitelteleníti a világképét.

A nevét a Gaslight, azaz Gázláng című filmről kapta, amiben egy férfi addig manipulálja az asszonyt, amíg a nő el nem kezdi megkérdőjelezni saját mentális épségét, és azt nem kezdi hinni, hogy teljesen megőrül. A jelenség sajnos sok mérgező kapcsolatban ott van, az áldozatok pedig gyakran nem ismerik fel, pedig fontos lenne odafigyelni rá. A következő jelekből hamar azonosítható a toxikus viselkedés.

Hazugságok és tagadás

A gaslighter gyakran önmaga teremt olyan helyzeteket, amiket aztán később a partnere ellen fordíthat. Jellemző, hogy bűntudat nélkül hazudik a másiknak, méghozzá gyakran olyan dolgokról is, amelyekről mindketten tudják, hogy nem igazak. Ilyenkor nem hajlandó elfogadni társa érveit, megkérdőjelezi az emlékeit, és ragaszkodik ahhoz a valótlansághoz, amit ő állít. Ha máshogy nem tudja cáfolni az illető szavait, elintézi csak annyival, hogy ő nem emlékszik arra, amit mond.

Az is gyakori, hogy a mérgező ember tagadja, amit tett, vagy amit mondott, még akkor is, ha a másiknak bizonyítéka van rá. Nem ismeri be hibáit, ballépéseit, hanem folyamatosan csak hárít, és igyekszik elérni, hogy partnere megkérdőjelezze saját emlékezetét, valóságát.

Állandó vádaskodás és bántó megjegyzések

A gaslighterekre jellemző, hogy olyan dolgokkal vádolják társukat, amit az valójában el sem követett, sőt az sem ritka, hogy saját tetteiket, problémáikat vetíti ki rá, és ezekért vonják felelősségre. Ilyenkor szintén az összezavarás és a bűntudatkeltés a cél, így ugyanis még jobban a befolyásuk alá vonhatják a párjukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A manipulálást azzal is sokszor megkönnyítik, hogy a földbe döngölik a másik önbizalmát. Bántó megjegyzéseket tesznek rá, kiemelik a hibáit, megalázzák őt mások előtt, és elérik, hogy szinte a nullával legyen egyenlő az önértékelése.

Őrültséggel, túlreagálással, instabilitással vádol

Ha a másik valamiben ellenkezik, nem ért egyet, vagy vitatkozni, veszekedni próbál, esetleg kikel magából a sok hazugság miatt, a gaslighter általában megkérdőjelezi mentális épségét, instabilitással vádolja, vagy azt vágja a fejéhez, hogy mindent túlreagál. Előfordulhat, hogy egyenesen őrültnek nevezi a partnerét, aki idővel gyakran ezt el is hiszi magáról. Sosem lehet vele megbeszélni semmilyen problémát, és sosem ismeri el, hogy bármiben is tévedne.

Összezavar a viselkedésével

Tudják, hogy ha folyamatosan csak a negatív oldalukat látja a másik, és mindig csak a bántó szavakat hallja a szájukból, akkor egy idő után összegyűjti bátorságát, és szakítani fog. Éppen ezért viselkedésüket igyekeznek időnként ellensúlyozni kedvességgel, bókokkal, hogy aztán társuk azt gondolja, mégsem olyan rosszak, mégsem szörnyű a helyzet, nincs is szükség arra, hogy elváljanak útjaik. Ezekkel a trükkökkel képesek még jobban behálózni párjukat.

Másokat is felhasznál

Megtalálják azokat az embereket, akik a legközelebb állnak társukhoz, és őket is felhasználják, hogy elérjék céljaikat. Előfordul, hogy összeugrasztják őket partnerükkel, elszigetelik őt tőlük, de az is lehet, hogy csak a hazugságokhoz vetik be őket. Például azt állítják, hogy párjuk szülei, testvérei is vele értenek egyet, vagy hogy ők is tudják, mennyire érzékeny, instabil vagy haszontalan. Ezzel azt érik el, hogy az illető még jobban elhiggye a hamis állításokat, és még inkább megkérdőjelezze önmagát.

Fontos, hogy az áldozat időben felismerje a gaslighting jelenségét, hogy megelőzze azt, hogy teljesen partnere befolyása alá kerüljön, és társa teljesen az őrületbe kergesse. Amennyiben ez a helyzet áll fent, a mentális egészsége érdekében a szakítás a legjobb döntés.

A mérgező partner mondatai

A toxikus viszonyoknak több fajtájuk is van, az egyik gyakori típus az, amikor a partner erősen manipulatív viselkedéssel próbálja magához láncolni párját, elérni, hogy azt tegye, amit ő akar, és úgy viselkedjen, ahogyan ő szeretné. Ezt nem könnyű mindig felismerni, mert a másik gyakran észrevétlenül keríti a befolyása alá társát. A következő mondatok azonban elárulhatják: a manipulatív emberek ezekkel igyekeznek befolyásolni a párjukat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük