Nem a szerelem, hanem kontroll vezérli a másikat - Milyen jelek utalnak elnyomó kapcsolatra?

Az elnyomó kapcsolatban élők sokszor nem ismerik fel a problémát, pedig egy ilyen viszony igen káros. Ezek a jelek utalnak rá.

Elnyomó kapcsolat jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy egészséges kapcsolatban a felek egyenrangúként kezelik egymást, tisztelettel, megértéssel fordulnak a másik felé. Ennek hiányában ugyanis nemcsak hogy nehezen vagy problémásan működik egy viszony, de könnyen mérgezővé is válhat.

Az elnyomó szerelem a toxikus párkapcsolatok egyik típusa. Ennek során a manipulatív, kontrolláló partner minden téren igyekszik lekicsinyíteni párját, szinte zsarnokként bánik vele, ráadásul úgy, hogy társa gyakran fel sem ismeri, hogy milyen nagy a gond. Később pedig a hasonló viszonyok könnyen bántalmazásba is torkollhatnak, ezért fontos időben észrevenni a jeleket, és ezek tapasztalása esetén minél hamarabb véget vetni a kapcsolatnak.

Lekicsinylő viselkedés, alábecsülés

Az elnyomó partner igyekszik azt érzékeltetni, hogy ő az okosabb, a dominánsabb kettejük közül, és ő az, aki hatalombeli előnnyel rendelkezik. Megkérdőjelezi párja minden mondatát, lekicsinylően bánik vele, megalázza mások előtt, azt mondja, hogy semmire sem képes. Ezzel aláássa önbizalmát, önbecsülését, elnyomja a saját gondolatait, és elhiggye, hogy értéktelen, egyedül semmire sem képes, mindenhez társa véleményére, beleegyezésére van szüksége.

Teljes kontrollt gyakorol a másik felett

Szintén intő jel, ha szép lassan a másik minden programját, döntését befolyásolni igyekszik, és teljesen figyelmen kívül hagyja a másik érdekeit, akaratát, vágyait. Először óvatosan, később viszont már gyakran agresszíven igyekszik kontrollálni azt, hogy mit tehet meg a párja, és mit nem. Sokszor intenzív vitát gerjeszt, ha a partner ellent mond, és idővel mindent a saját irányítása alá vesz: ő osztja be a pénzt, ő határozza meg, mikor és hova mozdulhat ki a társa, sőt gyakran még a karrierjébe, a családjával való kapcsolatába és az öltözködésébe is beleszól.

Gyerekszerepbe taszítja a partnert

A teljes kontroll következménye, hogy a másik szinte gyerekszerepbe kerül: mindenhez engedélyt kell kérnie, szinte semmiről sem dönthet a saját életében, és azt kell tennie, amit a másik akar. Az elnyomó fél azonban ezt olyan fokozatosan és trükkösen éri el, hogy a partnernek sokszor fel sem tűnik, mekkora a probléma. A helyzet ugyanis egy idő után szinte természetessé válik számukra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmi zsarolás

Az elnyomó rengeteg eszközt bevethet partnere ellen, a leggyakoribb mégis az érzelmi zsarolás. Amellett, hogy elhiteti vele, hogy semmire sem képes, még hasonló mondatok is gyakran hagyják el a száját: „Ha szeretsz, megteszed nekem ezt.”, „Ha szeretnél, nem csinálnád ezt.”, „Ennyit se számítok neked?”. Ezekkel általában eléri a célját, és ráadásul gyakran azt is, hogy a másik bűntudatot érezzen azért, mert mást akart, mint a társa.

Az ágyban is megmutatkoznak a problémák

Egy hasonló partner az ágyban is el akarja nyomni párját. Egyrészt általában hatalmas gondot csinál abból, ha a másiknak nincs kedve a szexhez, ekkor ugyanis sértődéssel, vitával reagál, vagy éppen érzelmi zsarolást vet be. Másrészt pedig általában nem számít neki társa gyönyöre, és elhiteti, hogy ez így van rendjén - sőt, még néha el is hiteti vele, hogy az ő hibája, ha nem élvezte az együttléteket.

Az elnyomó kapcsolatok nemcsak az önbizalomra és a mentális, illetve lelki állapotra borzasztóan károsak, de idővel az alávetett fél egész életét tönkretehetik. A mérgező partner ugyanis elvágja a családi és baráti szálakat, ellehetetleníti a karrierbeli sikereket. Nem beszélve arról, hogy a hasonló kapcsolatok könnyen átfordulhatnak fizikailag bántalmazó, erőszakos viszonyokba, ezért a legjobb minél hamarabb kilépni belőlük, és végleg véget vetni nekik. 

Felkavaró képek az utcai zaklatásról

A 23 éves Eliza Hatch különleges, Cheer Up Luv nevű projektjével arra akarja felhívni a figyelmet, hogy sokkal több nőt zaklattak már szexuálisan, mint azt bárki gondolná. Képein olyan lányokat örökít meg, akik mind-mind valamiféle utcai molesztálás áldozatai voltak. De nemcsak a róluk készült fotókat mutatja be, hanem az általuk átélt legrosszabb zaklatásról szóló történeteiket is. 

„Megmutathatom neked a péniszemet?” - Felkavaró fotósorozat, amit mindenkinek látnia kell

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük