Így viselkedik az, aki mérgező kapcsolatban él - A barátoknak sem könnyű felismerni a problémát

A mérgező kapcsolat a külvilág számára gyakran rejtve marad, pedig fontos lenne mihamarabb felismerni.

baratnok
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A barátok a legtöbbször beszámolnak egymásnak a párkapcsolataik alakulásáról. Sokan megosztják a jó és a rossz dolgokat, az esetleges vitákat, nézeteltéréseket is, ám még ennek ellenére is gyakran előfordul, hogy a másiknak fogalma sincs arról, hogy barátja mérgező kapcsolatot tart fent.

A toxikus viszonyoknak több fajtájuk létezik, viszont mindegyikben közös vonás az, hogy borzasztóan veszélyesek, károsak, és nemhogy az ismerősei, de gyakran még az elszenvedő fél sem veszi észre azt, hogy ilyenben él. Fontos lenne azonban, hogy a barát felismerje a helyzetet, és óvatosan szóvá tegye, felhívja rá a figyelmét, beszéljen a másikkal, segítsen neki, vagy szakértőhöz irányítsa. A következő viselkedések egyértelműen erre utalnak: ezekből észrevehető, ha a másik mérgező kapcsolat rabja.

Elutasítja, lemondja a találkozókat

A mérgező partner gyakran ki akarja sajátítani magának párját, ezért vagy egyenesen megtiltja, vagy csak célozgatással, érzelmi zsarolással veszi őt rá, hogy egyáltalán ne, esetleg csak jóval ritkábban találkozzon a barátaival. Ha a másik a kapcsolat kezdete óta folyton lemondja, halogatja a meghívásokat, vagy, ha el is megy, rövid idő után már hazasiet, az fontos figyelmeztető jel lehet, és érdemes rákérdezni az okokra.

Intő jel, ha a partnere mindig mérges

Szintén gyanakvásra adhat okot, ha a barát rengetegszer meséli azt, hogy a párja mérges rá valamiért. Ezek sokszor jelentéktelennek tűnő apróságoknak vagy könnyen megoldható, értelmetlen konfliktusoknak tűnnek, valójában azonban ennél jóval komolyabbak. A másik ugyanis a hibáztatással, vitázással próbálja őt sakkban tartani, irányítani, befolyásolni, és eltaposni az önbizalmát.

Megkérdőjelezi a saját véleményét

Ha a vitáikkal, problémáikkal kapcsolatosan sokszor megkérdezi, hogy „Csak szerintem van így? Bolond vagyok?” vagy más, hasonló, kétségekkel és bizonytalanságokkal teli kérdéseket fogalmaz meg, az is rosszat jelent. Ez szintén arra világít rá, hogy a párja próbálja megtéveszteni, manipulálni, és meggyőzni arról, hogy mindent rosszul lát, és minden nehézségnek ő az oka. A legdurvább esetekben a partner azt is el akarja hitetni a másikkal, hogy rosszul emlékszik bizonyos dolgokra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elveszett önbizalom nyomában

Régen határozott és önbizalommal teli volt, most viszont már egy kis döntést is nehezen hoz meg a partnere nélkül, és önmagát is állandóan kritizálja? Az önbizalomhiány és a bizonytalanság is a mérgező kapcsolat jele lehet, legalábbis akkor, ha a barát előtte teljesen más volt. A partner ugyanis igyekszik a porba döngölni a másikat, elhitetni vele, hogy értéktelen, és képtelen bármire egyedül - mindezt azért, hogy meggyőzze: nélküle semmit sem ér. Mert, ha ezt megvalósítja, biztosan nem hagyja majd el.

Mindig kimagyarázza a párját

Az is jellemző a mérgező kapcsolatban élőre, hogy akármi történik köztük, védi a párját, magyarázatot keres a viselkedésére, és rosszul tűri, ha valaki más sértő, bántó vagy támadó megjegyzéseket tesz rá. Ezzel próbálja elfogadhatóbbá tenni a helyzetet mind a barátja, mind önmaga számára - mindezt azért, mert a partner már annyira behálózta, hogy nem képes meglátni a valóságot.

Barátjuk segített megvalósítani életük nagy álmát

Amikor egy pár már majdnem lemondott egyik legnagyobb álmáról, arról, hogy szülők lehessenek, nem várt helyről érkezett a segítség. Legjobb barátjuk, Rachel felajánlotta, hogy kihordja a gyermeküket, ők pedig meghatottan, könnyek közt mondtak igent neki. A szülésnél természetesen Rachel és párja mellett Erinék is jelen voltak, egy fotós pedig megörökítette a megható pillanatokat.

Ezt is szeretjük