Van, amikor egy barát többet árt, mint használ - 5 típus, akivel jobb megszakítani a kapcsolatot

Nem minden barátság felemelő és pozitív. Néhány kapcsolat akár erőteljesen káros hatással is lehet rád.

Káros barátok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkinek szüksége van olyan emberekre, akikkel megoszthatja örömét, bánatát, akik átsegítik a nehéz helyzeteken, és akikkel tényleg bármit megbeszélhet. Sajnos azonban nem minden barátság ilyen: vannak olyanok is, amelyek rendkívül károsak az egyik félre.

Bizonyos típusokkal akármilyen nehéz is, de jobb megszakítani a kapcsolatot, mert csak kihasználják a másikat, negatív hatással vannak mind az életére, mind a lelkiállapotára. A következő barátok többet ártanak, mint használnak.

Az önző barát

Akármiről beszélsz, néhány mondat után rögtön magára tereli a figyelmet? Úgy érzed, nem érdekli, hogy mi történt veled, csak a saját problémáival van elfoglalva? Az ilyen önző barátokkal nem érdemes sokáig fenntartani a kapcsolatot. A legtöbbször ugyanis tényleg csupán a saját életük és gondjaik foglalkoztatják őket, és csakis akkor érzik jól magukat, ha minden róluk szól. Ez azonban egyrészt fárasztó, megterhelő és zavaró egy idő után, másrészt pedig ez a fajta viselkedés egyértelművé teszi, hogy a kapcsolat teljesen egyoldalú.

A kritikus

Ha a barát folyamatosan csak kritizálni próbál, és igyekszik minden egyes döntésedet megkérdőjelezni, vagy minden pozitív történésben a rossz lehetőségét látni, az borzasztóan káros lehet hosszútávon. Megakadályozza, hogy bárminek örülj, valamint szép lassan a porba tiporja az önbizalmadat és a határozottságodat, így ezzel a típussal szintén érdemes megszakítani a kapcsolatot.

Az irányító

A kontrollmániás barátokat gyakran igen nehéz felismerni. A legtöbbször szinte észrevehetetlenül próbálják manipulálni a másikat a saját akaratuk, érdekeik szerint. Sokszor bevetik eszközként a bűntudatkeltést, az érzelmi zsarolást és a sértődést is, hogy ezzel érjék el nála azt, amit szeretnének. Erre a típusra azonban érdemes figyelni, és minél hamarabb a minimálisra csökkenteni vele a találkozók és a beszélgetések számát, hiszen nemcsak érzelmileg károsak, hanem gyakran olyan döntésekbe, helyzetekbe is belekényszeríthetnek, amilyeneket egyáltalán nem szerettél volna.

A cikk az ajánló után folytatódik

A versengő

Az általános iskolában vagy a gimnáziumban még normális, ha a barátnők versengenek egymással az élet bizonyos területeit illetően, sőt, ez igen kis mértékben akár pozitív is lehet például a teljesítményt illetően. Felnőttkorban viszont egy ilyen barát rendkívül mérgező. Erre a típusra jellemző, hogy állandóan felvág valamivel, megpróbálja túlszárnyalni azt, amit te mondtál, és mindenre rákontráz, ami csak kicsúszik a szádon. Ez egyrészt igen fárasztó és kellemetlen, másrészt szintén önbizalomhiányt okozhat a viselkedése. Nem is beszélve arról, hogy egy ilyen ember a másik összes energiáját lenullázza már egy találkozás alatt.

Az energiavámpír

Szinte 0-24 órában elvárja, hogy elérhető legyél, amikor csak szüksége van rád? Állandó érzelmi támogatást vár, a találkozók után pedig úgy érzed, állandóan lemerültél? Ha ismerősek ezek a helyzetek, akkor nagy valószínűséggel neked is van egy energiavámpír barátod. Ez a típus a beszélgetések alkalmával folyamatosan csak magáról mesél, teljesen elszívja a másik erejét, és semmit nem viszonoz abból, amit ő kap. Szinte megfojtja és lemeríti a barátját, ezért jobb átgondolni, hogy valóban szükséged van-e egy ilyen kapcsolatra.

A mentett cica és a pici baba barátsága

Állatok és emberek között könnyen alakulhat ki erős és szoros barátság. Ez a pici baba például egy kidobott cica személyében találta meg élete első barátját, anyukája pedig megörökítette, mennyire imádják egymást.

Kidobott cica lett a kisfiú legjobb barátja - Imádni való fotókat osztott meg róluk az anyuka

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük