5 lépés, amivel lezárható egy mérgező kapcsolat - Mindegyiknek fontos szerepe van
Nem könnyű véget vetni egy toxikus viszonynak, de ezekkel a lépésekkel lezárható a kapcsolat.

parkapcsolati problema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mérgező párkapcsolatoknak számos fajtájuk van: előfordul, hogy a partner nem szereti viszont a párját, hogy állandóan manipulálni, irányítani akarja, folyton hazudik neki, vagy félrelép, de sajnos gyakori az érzelmi zsaroló, a passzív-agresszív és az abuzív, erőszakos viselkedés is.

Az ilyen viszonyoknak jobb minél előbb véget vetni, ám ez korántsem olyan egyszerű, mint azt a legtöbb kívülálló gondolja. A másik fél sokszor annyira a befolyása alá keríti a partnerét, hogy az nem akarja, nem tudja, vagy nem meri lezárni a kapcsolatot, pedig a saját érdekében fontos lenne. Akármilyen fájdalmas vagy nehéz is kilépni belőle, ajánlott megtenni: a következő, pszichológusok által ajánlott lépésekkel egy kicsit egyszerűbb lesz a lezárás.

Felismerni, és kilépni a tagadásból

A legelső lépés először is felismerni a mérgező kapcsolatot, és kilépni abból a tagadásból, miszerint a partner viselkedése és a viszony normális így. A következő kérdések segíthetnek, ha felteszi magának az illető: úgy érzem, hogy nem szeret? Úgy érzem, hogy mindig azt kell csinálnom, amit ő akar? Én többet energiát fektetek bele a kapcsolatba, mint ő? Rosszul bánik velem? Bántott valaha? Ha ezekre igen a válasz, akkor valószínűleg toxikus a viszony, az utolsó két kérdés esetén pedig egyértelmű, hogy erről van szó.

Az elbizonytalanodás esetén érdemes arra gondolni, hogy senki nem érdemel meg ilyen bánásmódot, és arra, hogy nem élheti le az ember az életét egy ilyen boldogtalan, mérgező kapcsolatban. Persze, sokak fejében megfordul, hogy lehet, hogy a másik szereti őket, ám ajánlott rávilágítani, hogy nem ez a szerelem egészséges kifejezése, amit a partner csinál, mert a valódi érzelmek teljesen másképp mutatkoznak meg: őszinteséggel, törődéssel, gondoskodással, és nem zsarolással, manipulálással vagy bántással.

A döntés meghozatala és az elválás

A döntés legyen végleges, és nem szabad utána a mi lesz, ha kezdetű lehetőségen gondolkodni, mert ezek csak még nehezebbé teszik a helyzetet. Ezután határozottan ajánlott közölni a szakítást, és számítani kell arra, hogy rosszul viseli majd. Előfordulhat, hogy manipulálni, befolyásolni próbál, vagy kezelhetetlenné, agresszívvé válik a viselkedése, ekkor nem szabad engedni neki, és minél hamarabb magára kell hagyni. És, ami még fontos: a találkozó előtt érdemes mentőövként a legközelebbi barátot vagy családtagot is beavatni az egészbe, hogy, ha bármi történik, tudja, hol van az illető, és közbeavatkozzon, kimentse a kellemetlen, esetleg veszélyessé váló helyzetből.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kapcsolat teljes megszakítása

A lezárás után akármilyen nagy a kísértés, nem szabad semmilyen formában felvenni vele a kapcsolatot, vagy reagálni a megkeresésére. Bármilyen apró üzenet is okozhat problémát, és azt eredményezheti, hogy a szakítást kezdeményező fél meggondolja magát, és újra az expartner csapdájába esik. Ezért nem szabad válaszolni neki semmiféle levélre, SMS-re, ha pedig mégis tovább próbálkozik, és tovább zaklatja a volt párját, ajánlott letiltani a közösségi oldalakon is. A zaklatás bűncselekmény, ha eldurvul, akkor érdemes a rendőrséghez fordulni. Ha valamiféle okból kifolyólag mégis találkozni kényszerül vele az illető, javasolt azt nyilvános helyen, távolságtartóan viselkedni, és röviden, tömören, csak a tényleg szükséges dolgokról beszélni.

Belső és külső támogatás biztosítása

A szakítás után hagyni kell időt a lelki gyógyulásra, felejtésre, és igenis engedni kell a sírásnak, mert nagy megkönnyebbülést hozhat. Tudatosítani kell, hogy megérdemel a szenvedő fél egy jobb partnert, és azt is, hogy egy szerethető, értékes ember még akkor is, ha előző párja nem érzékeltette ezt vele. A pszichológusok szerint igen hatásosak a pozitív, önbizalom-növelő mantrák, melyek javítják az önértékelést, és segítenek túllendülni a mélyponton.

Mindezeken kívül a külső támogatás is fontos. Egy barát vagy egy családtag mindig legyen, aki mindent tud a helyzetről, és akihez bármikor fordulhat az ember, ha nehéz helyzetbe került, és nem tudja túltenni magát a szakításon. Egy őszinte beszélgetés ugyanis rengeteget segíthet, megkönnyebbülést hozhat, és az esetleges magány érzését is feledteti. Ezenkívül a szabadidő hasznosan, tevékenyen töltése is megoldás: javasolt kipróbálni egy új hobbit, eljárni sportolni, jógázni, vagy beiratkozni egy kurzusra, ami eltereli a figyelmet az elmúlt időszakról.

Kivárni a kellő időt

Igen fontos, hogy nem szabad ilyenkor rögtön beleugrani egy új kapcsolatba azért, hogy enyhüljön az egyedüllét, és elmúljanak a fájó emlékek. Ki kell várni a szükséges időt a gyógyulásra, felejtésre és megerősödésre, ugyanis csak akkor lehet igazán boldog egy következő szerelem, ha már begyógyultak a régi sebek.

Segítséget kérni, ha szükséges

Ha valaki úgy érzi, nem sikerült teljesen felépülni a mérgező kapcsolatból, a legjobb, ha pszichológus segítségét kéri, aki a problémák mélyére áshat, és hozzáértő tudással oldhatja fel a gondokat. Ha pedig az expartner rosszul viseli a szakítást, és zaklatja volt párját, vagy veszélyt jelent rá, nem szabad tétlenül hagyni. A NANE Egyesület oldalán bárki segítséget kérhet akár névtelenül is e-mailben vagy telefonon, súlyos esetben pedig a rendőrségen is jelenteni kell a problémát, ahol távolságtartási végzés is kérhető.

Felkavaró fotók az utcai zaklatásról

Egy fotóművész, a 23 éves Eliza Hatch különleges, Cheer Up Luv nevű projektjével arra akarja felhívni a figyelmet, hogy sokkal több nőt zaklattak már szexuálisan, mint azt bárki gondolná. Képein ugyanis olyan lányokat örökít meg, akik mind-mind valamiféle utcai molesztálás áldozatai voltak. De nemcsak a róluk készült fotókat mutatja be, hanem az általuk átélt legrosszabb zaklatásról szóló történeteiket is.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük