Nem szexel mással, mégis megcsal: az érzelmi hűtlenség is elviselhetetlenül fájdalmas
Nem csak testi kapcsolat esetén lehet megcsalásról beszélni: több párnál okoz ez problémát, mint azt elsőre sokan gondolnák.

megcsalas1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megcsalás olyan dolog, amitől minden párkapcsolatban lévő ember retteg: van, ahol ez a bizalmatlanságban vagy féltékenykedésben mutatja meg magát, és sokszor ez egyáltalán nem alaptalan.

Sokan csak a testi értelemben vett hűtlenségre gondolnak, de a csókon és a szexen kívül egyéb formái is léteznek. Az érzelmi megcsalás sokkal összetettebb a testi kapcsolatnál, és sokak számára nem is válik teljesen egyértelművé, hogyha a párjuk titokban már másra vágyik.

Nem egyszerű felismerni az érzelmi megcsalást

Egy jól működő kapcsolatban a testi vonzódás mellett az érzelmi kötődés is ugyanúgy jelen van, a kölcsönös érdeklődés, az egymás iránt érzett szerelem és az együtt megélt élmények teszik olyan széppé a közösen eltöltött időt. Legfőképp akkor beszélhetünk érzelmi megcsalásról, ha az intimitásnak ezt a fokát egy másik emberrel is megéli a partner, de akár hónapokba is telhet, amíg felismerésre kerül a hűtlenség.

megcsalas2
Fotó: Peter Cade / Getty Images Hungary

Az olyan filmes kliséken kívül, mint a párna alatt hagyott idegen fehérnemű vagy a rúzsfoltok a zakón, más is könnyen felismerhetővé teszi a testi megcsalást: a hűtlen fél már nem olyan lelkesedéssel veti be magát a hálószobában, mint korábban, vagy ellenkezőleg, teljesen megváltozik az ízlése a szex terén, ami gyanakvásra adhat okot. A szexuális hűtlenség elkövetőit sokszor furdalja a lelkiismeret tettük miatt, így vagy saját maguk vallják be a fájó igazságot, vagy egyéb módokon buknak le. Az érzelmi megcsalás esetében azonban nem lehet ilyen könnyen kiszűrni, hogy megtörtént a félrelépés, sokszor a csalfa fél saját magáról sem gondolja, hogy valami rosszat tett, hiszen fizikailag nem történt semmi.

Apró jelek, amik érzelmi hűtlenségre utalhatnak

Sokan képesek túlzásokba esni, ha féltékenységről van szó, néha azonban a partner olyan dolgokat mond vagy tesz, amik bárki számára gyanakvásra adhatnak okot. Természetesen nagy hiba lenne nagyítóval méregetni a másikat, de ha az alább felsoroltak közül több is előfordult már, érdemes tisztázni a kapcsolat alakulását.

Ha titkolja az üzeneteit - Nyilván nem kell minden egyes üzenetről beszámolnia egyik félnek sem, de ha korábban nem ez volt jellemző, hogy látványosan nem meri megnyitni az üzeneteket, esetleg töröl valamit, még mielőtt meglátnád, akkor érdemes rákérdezni, hogy mi is van a háttérben. Ez egyébként nemcsak az érzelmi hűtlenségre, hanem a testi megcsalásra is jellemző.

megcsalas3
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

Ha már nem csak barátként tekint egy harmadik félre - Ezt nyilván egy kapcsolatban élő soha nem vallaná be - talán még magának sem -, szex nélkül is meg lehet csalni a másikat érzelmi szinten. Amikor a kapcsolatban élők között egyre monotonabbá válik a kommunikáció, az egyik fél az élet nagy vagy éppen apró örömeinek hírével egy számára újabban sokkal kedvesebb emberhez fordul, akkor már megcsalásról lehet beszélni. Az sem túl biztató, ha a kapcsolat problémáit a párok nem egymás közt beszélik meg, hanem azzal, akihez tudat alatt vonzódnak, hiszen a gondokat először kettesben érdemes tisztázni egymás között.

Ha szándékosan akar bántani - Még csak harmadik fél felbukkanására sincs szükség abban az esetben, hogy érzelmi megcsalásról beszélhessünk, hiszen a bosszantás, a direkt provokálás is ide tartozik, ugyanúgy meg lehet vele bántani a másikat, mint félrelépés esetén. Akik már régóta együtt vannak, azok jól ismerik a másik gyenge pontját, egyesek pedig ki is használják ezt.

A társkereső is megcsalásnak számít

Bár az érzelmi megcsalásnak nincsenek mindig konkrét jelei és bizonyítékai, egy aktívan üzemeltetett profil a társkereső oldalon elég egyértelmű bizonyíték. Egy kutatás bebizonyította, hogy a randioldalakról kicsit mást gondolnak a nők és a férfiak egy kapcsolat alatt: míg az előbbiek szerint egyértelműen megcsalás, még úgy is, ha a pasik valószínűleg soha nem fognak találkozni azzal a lánnyal, akivel éppen beszélgetnek, a férfiak jelentős része szerint nem bűn egy-egy ártatlan üzenetváltás.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kapcsolati terapeuták azonban egyértelműen azt állítják, hogy az aktív társkereső-böngészés is ugyanúgy az érzelmi megcsalások közé sorolható, hiszen ha nem erről lenne szó, akkor nem lenne szükség romantikus üzenetváltásokra vagy egyszerű csevegésekre egy teljesen idegen emberrel.

Így változik meg a testbeszéd, ha elmúlt a szerelem - 9 mozdulat, ami a szakítást jelzi előre

A másik mozdulatai könnyen elárulják, ha meggyengültek vagy elmúltak az érzései: a testbeszédszakértők szerint ezek utalnak a közelgő szakításra.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük