Ezen áll vagy bukik a boldog házasság egy kutatás szerint - Nem is gondolnád
A boldog házasság titka részben a temperamentumon múlik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Arról, hogy milyen egy jó házasság, és mi lehet a titka egy évtizedekig tartó kapcsolatnak, mindenki mást gondol. Egyesek az őszinte kommunikáció erejében hisznek, mások a jó szexben, megint mások a szeretetben.

Ugyanakkor egy kutatás szerint az is nagyban befolyásolja a házastársak boldogságát, hogy veszekedés után melyik fél higgad le hamarabb. Ismerd meg a részleteket!

A boldogság kulcsa a nő?

A kaliforniai Berkley Egyetem és a Northwestern Egyetem kutatói nyolcvan középkorú házaspárt vizsgáltak meg veszekedés közben.

Az emberek arckifejezéseit, gesztusait, érzelmi és fiziológiai reakcióit - vagyis a vérnyomást, a pulzust, az izzadás mértékét és a testhőmérsékletet - elemezték vita közben, azt a pontot keresve, amikor a felek a legidegesebbnek tűntek, illetve azt is vizsgálták, mennyi ideig tartott a hölgyeknek és uraknak megnyugodni.

Az Emotion című lapban közölt végső konklúzió szerint arra jutottak, ahol a feleség gyorsabban megnyugszik a veszekedés során, ott hosszútávon boldogabban élnek a felek, ahol viszont a férj tesz pontot az ügy végére, ott kevésbé elégedettek a párok.

Megerősített sztereotípia

Lian Bloch, a tanulmány szerzője szerint az az általános sztereotípia, hogy a hölgyek jobban kezelik az érzelmeket, most bebizonyosodott. A kutatás alapján ugyanis, ha mindkét fél könnyen megnyugszik, akkor is a nők határozzák meg a konfliktus érzelmi kimenetelét.

Ha a feleség képes arra, hogy hamar megnyugodjon, és leszámoljon minden sértettségével, akkor a férfiak is lényegesen boldogabbak. Ha pedig mindkét fél elégedett és örül, annak az eredménye nem lehet más, mint egy boldog házasság.

Thomas Bradbury, a Kaliforniai Egyetem házasságszakértője szerint a kutatás egyértelműen alátámasztja, hogy a nők sokkal érzékenyebben reagálnak a kapcsolatban felmerülő problémákra, ezért jobban is tudják kezelni azokat. Szerinte a tanulmány egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ennek hosszú távú eredménye is van.

A titok nyitja

Az utca emberét kérdeztük arról, hogy mi a legfontosabb a férfiaknak a párkapcsolatban.

Bloch most azt próbálja kideríteni, hogy a fiatalabb generációk, akik egészen másként szocializálódtak, hasonlóan rugalmasak, illetve dinamikusak-e, és ugyanazt a fajta kölcsönhatást gyakorolják-e egymásra a házasságban, mint az idősebb nemzedék.

Ezt is szeretjük