A TikTok szerint feltölt, és erőt ad, de veszélyes lehet - A „bed rotting” egyáltalán nem tesz olyan jót, mint hiszik

A „bed rotting” kifejezés több mint 151 millió megtekintést ért el a TikTokon. Érdemes óvatosnak lenni az új self-care őrülettel.

no agyban

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néha mindenkinek szüksége van pihenésre, kikapcsolódásra és arra, hogy ne csináljon semmit. A TikTokon egyre népszerűbbé váló trend, a „bed rotting” pontosan erre a kijelentésre, illetve tanácsra épül, mégis nagyon káros lehet.

A kifejezés több mint 151 millió megtekintést ért el a közösségi oldalon, és rengetegen posztoltak arról, hogy egész napokat az ágyban töltenek a mentális egészségük érdekében. De ez egyáltalán nem olyan egészséges, mint amilyennek a legtöbben hiszik. Sőt, ha túlzásba viszik, akár veszélyes is lehet a szakértők szerint.

A „bed rotting” trend

Az új self-care őrület azt jelenti, hogy - legfőképpen a Z generáció tagjai - egész nap ki sem kelnek az ágyból. Pihenéssel, semmittevéssel ütik el a napot, mobiloznak, laptopoznak, tévéznek, filmet vagy sorozatokat néznek, nassolnak, és elbújnak a világ elől. A TikTok szerint a „bed rotting” segít leküzdeni a nyomást, miszerint folyton aktívnak kell maradni, lehetőséget ad arra, hogy elmenekülhessenek a problémák elől, lazíthassanak, kikapcsolódhassanak, mindezek által pedig feltöltődjenek, és új erővel induljanak neki az előttük álló kihívásoknak.

@dryftsleep have you tried it? 🛌 #bedrotting #stressrelief #softliving #sleep ♬ Living in a Haze - Milky Chance

A taktika sokak szerint nagyon jót tesz a mentális egészségnek, és egy kis felüdülést jelenthet, ha úgy érzik, közel állnak a kiégéshez a munkában, túl nagyok a feléjük irányuló elvárások, vagy túl sok szociális interakciónak kellett kitenniük magukat az elmúlt időszakban. Courtney DeAngelis pszichológus szerint a „bed rottingnak” valóban megvannak a maga előnyei: megnyugtathatja a szervezetet, segíthet enyhíteni a stresszt, a kimerültséget, és különösen hasznos lehet azoknak, akik hosszú órákon át fizikailag vagy szellemileg megterhelő feladatokat látnak el. 

Az ágyban töltött idő gyakorlatilag olyan lehet, mintha az emberek töltőre tennék magukat egy kicsit, és bűntudat nélkül lazíthatnának. Mindez azonban csak mértékkel lehet egészséges: ha túlzásba esnek vele, akkor pont az ellenkező hatást éri el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért lehet veszélyes?

A „bed rotting” nemcsak súlyosbíthatja a már meglévő mentális problémákat, hanem új nehézségeket is kialakíthat. Ha nincs meg az egyensúly, és valaki átesik a ló túloldalára, az nagyon káros lehet. Amy Morin pszichoterapeuta a Psychology Today oldalán árulta el, hogy az inaktivitás depressziót, szorongást okozhat, csökkentheti a motivációt és fokozhatja a kimerültséget is. A problémák kerülése szintén hasonló hatással bír, ráadásul az ágyban töltött idő során hajlamosabbak lehetünk a nehézségeken agyalni, újrajátszani fejben a régi eseményeket, beszélgetéseket, újabb és újabb okot teremtve a szorongásra. 

@pheobebridgersrat Enjoy this timelapse of me knocking my calendar off the wall lol #bedrotting #cosyvibes ♬ Fourth of July - Sufjan Stevens

Emellett az ágyban töltött idő megzavarja az alvási ciklust, így álmatlanságot, alvási problémákat okozhat. A szakértő szerint a pihenés szempontjából az is fontos, hogy az ember az ágyat leginkább az alváshoz kösse, különben arra edzi az agyát, hogy lefekvés után is ébren maradjon.

A „bed rottinggal” alapvetően tehát nincs gond. Teljesen normális, ha az ember úgy érzi, néha-néha jólesik ágyban, semmittevéssel tölteni a napot. A probléma akkor van, ha túlzásba viszi, és gyakran vagy túl hosszú ideig teszi ezt. Ha pedig a valaki tartósan demotiváltságot, fáradtságot, aluszékonyságot tapasztal, akkor érdemes szakemberhez fordulnia.

Olvass tovább! Így ír a neten, aki depressziós

Brazil kutatók mesterséges intelligencia segítségével állapították meg, hogyan írnak a neten a depresszióval küzdők. Ezekben térnek el posztjaik az átlagtól.

(Borítókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük