8 testi tünet, ami krónikus szorongás esetén jelentkezhet: nem mindegyikre gondolnál

A krónikus szorongás tüneteit komolyan kell venni.

GettyImages-1301956808

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Átmeneti szorongást időnként mindenki tapasztalhat az életében, a különböző stresszhatások, a munkahelyi vagy magánéleti nehézségek rányomhatják a bélyegüket a mindennapokra, ami egy kordában tartható szintig teljesen normális.

Akkor válik problémává, ha a szorongás tartóssá, krónikussá válik, illetve ha kisebb jelentőségű vagy semleges ingerek is aránytalanul erős reakciót, feszültséget, netán pánikot váltanak ki az emberből.

A krónikus szorongásos zavaroknak több formája létezik, többek közt ide sorolhatók a szociális és egyéb fóbiák, a szeparációs szorongásos zavarok, a leggyakoribb mégis a generalizált szorongásos zavar. Utóbbi lényege, hogy egy-egy esemény, élethelyzet hosszú távon erős aggodalmat, szorongást vált ki az egyénből, melyen nehezen tud úrrá lenni, ez pedig végül szomatikus, testi tünetekben nyilvánul meg.

A krónikus szorongás tünetei

A probléma akár fizikai vagy lelki tünetekben is kiütközhet, amelyek felismerése az első fontos lépés a megoldás felé vezető úton. A tünetek a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt érinthetik, a probléma kezeléséhez érdemes szakorvos, illetőleg pszichológus segítségét kérni. 

Haladéktalanul megoldás szükséges, amennyiben az érintett úgy érzi, elhatalmasodik felette a szorongás, mely a munkáját vagy kapcsolatait is zavarja. Ugyancsak lényeges a gyors reakció, ha felmerül a depresszió gyanúja, ha alkohol- és kábítószer-használattal is társul mindez, vagy öngyilkossági gondolatai támadnak. A következő tünetek már idejében felhívják a figyelmet a szorongásos zavar kialakulására.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Olvass tovább: így hat rád, ha utálod a munkád

Nemcsak lelki problémákat, de fizikai tüneteket is okozhatnak a munka iránti negatív érzések.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük