Hogy kezeld az állandóan szívességet kérő kollégát? Így építsd le, hogy ne te csináld meg helyette a munkát

Hosszú távon nagyon zavaró lehet egy olyan kolléga, aki mindig csak szívességet kér. Nem szabad hagyni, hogy rád tolja át a feladatait.

Állandóan szívességet kérő kolléga kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak bizonyos embertípusok, akikkel szinte már mindenki dolgozott a munkahelyén. Ezek közé tartoznak az állandóan szívességet kérő kollégák is, akik gyakran sodorják nehéz és kellemetlen helyzetbe a többi alkalmazottat.

Azzal nincs semmi baj, ha valaki néha-néha kikéri a másik tanácsát, sőt sokszor hasznos is lehet, ha összedolgoznak a munkatársak, de ha valaki állandóan csak kér, és gyakorlatilag másokkal csináltatja meg a feladatait, akkor nem szabad mindig engedni neki. Az önálló munkavégzés mindenki számára elvárás - kivéve, ha betanítási időszakról vagy csapatmunkáról van szó -, és az sem működhet hosszú távon, hogy a saját károdra segíts neki. Adunk néhány tippet, hogy építsd le az állandóan szívességet kérő kollégát.

Így kezeld az állandóan szívességet kérő kollégát

Húzd meg a határokat!

Ha úgy látod, hogy van ilyen személy a környezetedben, vagy már tapasztaltad is néhányszor, akkor fontos, hogy húzd meg vele szemben a határokat. Érdemes egy kicsit eltávolítani magadat tőle, ne beszélj vele például túl részletesen a feladataidról vagy a magánéletedről, ne kerülj hozzá túlságosan közel, hogy ne érezze úgy, hogy tőled még több segítséget kérhet. 

Mondj nemet!

Sokaknak nehéz megtanulni azt, hogy nemet mondjanak a munkahelyen, pedig ez a saját érdekükben nagyon fontos. Bármilyen kedvesen is kér tőled valamit a munkatárs, egyáltalán nem vagy köteles rábólintani és átvállalni tőle a feladatokat, túlórázni helyette vagy megcsinálni bármit, amire nincs időd, amihez nincs kedved. Sőt, elnézést kérned, fogadkoznod és magyarázkodnod sem muszáj ilyenkor. 

Légy kedves és udvarias, de nyugodtan mondd, hogy sajnos ez most nem fér bele az idődbe, mert a saját teendőidre kell koncentrálnod. Minél többször mondasz neki nemet, egy idő után annál kevésbé fordul majd hozzád különböző kérésekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vezesd rá, hogy megoldja egyedül

Egy állandóan segítséget kérő kolléga egy idő után idegesítő tud lenni. Ha azt veszed észre, hogy sokszor kér hasonló dolgokban szívességet, vagy van valami, amit nem tud megcsinálni, és veled akarja elvégeztetni a feladatot, akkor az is jó opció, ha megtanítod neki egyszer azt, hogy mit hogyan csináljon, így később már nem mehet hozzád az ilyen ügyekkel. De az szintén hasznos, ha valahogy rávezeted arra, hogy önmaga oldja meg a dolgot: bátorítsd, adj neki pár ötletet, tegyél fel pár kérdést, amin elgondolkodhat, de ne vedd át tőle az ügyet, és ne végezd el a munkáját.

Beszélj vele!

Ha úgy érzed, semmi sem működik, és továbbra is folyton zavarja a munkádat a szívességekkel, vagy esetleg sértődéssel reagálna a visszautasításra, ülj le vele beszélni. Mondd el udvariasan, hogy önállóbbnak kellene lennie, nem tudsz neki mindig segíteni, és nem végezheted el a feladatait. Esetleg, ha támogatni szeretnéd, kérdezd meg, miben bizonytalan, mi az, ami nem megy neki, és adj tanácsokat, de tudd, hogy ez sem kötelező! 

Sajnos vannak, akik egyszerűen csak azért kérnek szívességet, mert nem akarják megcsinálni a munkájukat, nem akarnak gondolkodni, nagyobb erőfeszítéseket tenni a komolyabb feladatok miatt, vagy pont, hogy az apróságokat akarják másra tolni. Ha viszont sehogy sem juttok dűlőre, és úgy érzed, nincs más megoldás, vagy kezdene elmérgesedni, elfajulni a dolog, érdemes lehet a főnököddel is beszélni a problémáról.

A legidegesítőbb kollégák a pszichológusok szerint

A pszichológusok a Huffington Post cikkében beszéltek a legidegesítőbb munkatársakról és arról, hogyan kezeld őket, és hogyan akadályozd meg, hogy megzavarják a munkádat, vagy rossz hatással legyenek a hangulatodra.

4 munkatárs, akiből mindenkinek elege van a pszichológusok szerint - Így kezeld őket

Ezekre a típusokra panaszkodnak a legtöbbet a pszichológusoknak az emberek.

Elolvasom
Ezt is szeretjük