Hogy kezeld az állandóan szívességet kérő kollégát? Így építsd le, hogy ne te csináld meg helyette a munkát

Hosszú távon nagyon zavaró lehet egy olyan kolléga, aki mindig csak szívességet kér. Nem szabad hagyni, hogy rád tolja át a feladatait.

kollegak cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak bizonyos embertípusok, akikkel szinte már mindenki dolgozott a munkahelyén. Ezek közé tartoznak az állandóan szívességet kérő kollégák is, akik gyakran sodorják nehéz és kellemetlen helyzetbe a többi alkalmazottat.

Azzal nincs semmi baj, ha valaki néha-néha kikéri a másik tanácsát, sőt sokszor hasznos is lehet, ha összedolgoznak a munkatársak, de ha valaki állandóan csak kér, és gyakorlatilag másokkal csináltatja meg a feladatait, akkor nem szabad mindig engedni neki. Az önálló munkavégzés mindenki számára elvárás - kivéve, ha betanítási időszakról vagy csapatmunkáról van szó -, és az sem működhet hosszú távon, hogy a saját károdra segíts neki. Adunk néhány tippet, hogy építsd le az állandóan szívességet kérő kollégát.

Így kezeld az állandóan szívességet kérő kollégát

Húzd meg a határokat!

Ha úgy látod, hogy van ilyen személy a környezetedben, vagy már tapasztaltad is néhányszor, akkor fontos, hogy húzd meg vele szemben a határokat. Érdemes egy kicsit eltávolítani magadat tőle, ne beszélj vele például túl részletesen a feladataidról vagy a magánéletedről, ne kerülj hozzá túlságosan közel, hogy ne érezze úgy, hogy tőled még több segítséget kérhet. 

Mondj nemet!

Sokaknak nehéz megtanulni azt, hogy nemet mondjanak a munkahelyen, pedig ez a saját érdekükben nagyon fontos. Bármilyen kedvesen is kér tőled valamit a munkatárs, egyáltalán nem vagy köteles rábólintani és átvállalni tőle a feladatokat, túlórázni helyette vagy megcsinálni bármit, amire nincs időd, amihez nincs kedved. Sőt, elnézést kérned, fogadkoznod és magyarázkodnod sem muszáj ilyenkor. 

Légy kedves és udvarias, de nyugodtan mondd, hogy sajnos ez most nem fér bele az idődbe, mert a saját teendőidre kell koncentrálnod. Minél többször mondasz neki nemet, egy idő után annál kevésbé fordul majd hozzád különböző kérésekkel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Vezesd rá, hogy megoldja egyedül

Egy állandóan segítséget kérő kolléga egy idő után idegesítő tud lenni. Ha azt veszed észre, hogy sokszor kér hasonló dolgokban szívességet, vagy van valami, amit nem tud megcsinálni, és veled akarja elvégeztetni a feladatot, akkor az is jó opció, ha megtanítod neki egyszer azt, hogy mit hogyan csináljon, így később már nem mehet hozzád az ilyen ügyekkel. De az szintén hasznos, ha valahogy rávezeted arra, hogy önmaga oldja meg a dolgot: bátorítsd, adj neki pár ötletet, tegyél fel pár kérdést, amin elgondolkodhat, de ne vedd át tőle az ügyet, és ne végezd el a munkáját.

Beszélj vele!

Ha úgy érzed, semmi sem működik, és továbbra is folyton zavarja a munkádat a szívességekkel, vagy esetleg sértődéssel reagálna a visszautasításra, ülj le vele beszélni. Mondd el udvariasan, hogy önállóbbnak kellene lennie, nem tudsz neki mindig segíteni, és nem végezheted el a feladatait. Esetleg, ha támogatni szeretnéd, kérdezd meg, miben bizonytalan, mi az, ami nem megy neki, és adj tanácsokat, de tudd, hogy ez sem kötelező! 

Sajnos vannak, akik egyszerűen csak azért kérnek szívességet, mert nem akarják megcsinálni a munkájukat, nem akarnak gondolkodni, nagyobb erőfeszítéseket tenni a komolyabb feladatok miatt, vagy pont, hogy az apróságokat akarják másra tolni. Ha viszont sehogy sem juttok dűlőre, és úgy érzed, nincs más megoldás, vagy kezdene elmérgesedni, elfajulni a dolog, érdemes lehet a főnököddel is beszélni a problémáról.

A legidegesítőbb kollégák a pszichológusok szerint

A pszichológusok a Huffington Post cikkében beszéltek a legidegesítőbb munkatársakról és arról, hogyan kezeld őket, és hogyan akadályozd meg, hogy megzavarják a munkádat, vagy rossz hatással legyenek a hangulatodra.

Ezt is szeretjük