Az alacsony érzelmi intelligencia legfőbb jelei: nem csak az a baj, hogy mindig magáról beszél

Már az első néhány találkozás alkalmával felismerheted az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező embereket: a következők egyértelműen ezt sejtetik.

randi
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia alatt, bár hivatalosan nem mérhető, a mások érzelmeinek értékelésére, érzékelésére, illetve az ezekre adott megfelelő reagálásra való képességet jelenti. Az élet összes területén hatalmas szerepe van, de a párkapcsolatokban még fontosabb funkciót tölt be. Több kutatás is rámutatott már, hogy a magasabb EQ-jú párok hatékonyabban kezelik a konfliktusokat, erősebb, intimebb viszonyt képesek kialakítani.

Az már az első néhány találkozás alkalmával sejthető egy ember viselkedéséből, hogy milyen magas az EQ-ja. Ha a következőket tapasztalod, akkor szinte biztos, hogy a partner alacsony érzelmi intelligenciával rendelkezik.

Mindig magára tereli a szót

Ha azt veszed észre, hogy akármi is legyen a téma, a másik valahogy mindig magára tereli a szót, akkor ez egyértelműen intő jel. Az alacsony EQ-jú személyeknek gyenge az átérzőképességük, és nem túl empatikusak, így gyakran elsiklanak a többiek mondandója felett, nem érdekli őket a beszélgetőpartnerük véleménye, a vele történtek. Énközpontúak, ritkán kérdezősködnek, és nem jellemzőek rájuk az együttérző, támogatást kifejező reakciók.

Nem tudja kezelni a nehéz témákat

Szintén jellemző ebben az esetben, hogy az illető szinte képtelen jól kezelni az erőteljes érzelmekkel átszőtt, nehéz szituációkat. Ha valami olyan problémáról, traumáról mesélsz neki, ami téged mélyen érintett, és ő zavarba jön, elvicceli a témát, esetleg lekicsinylően, komolytalanul kezeli az egészet, az szintén alacsony érzelmi intelligenciára utal. Mivel sem mások, sem saját érzéseit nem tudja igazán megélni, kifejezni vagy megérteni, gondot okoz számára az, hogy hogyan viszonyuljon a hasonló helyzetekhez.

Másokat okol a hibákért

Az alacsony EQ-jú személyek nem értik meg, hogyan okozhatnak az érzéseik, a viselkedésük konfliktusokat, illetve azt sem veszik észre, ha tapintatlanok, érzéketlenek, és ezzel megbántanak valakit. Éppen ezért bármilyen tévedésről, veszekedésről vagy hibáról legyen szó, szinte sosem ismerik el, hogy ők okozták az egészet, hanem mindig másokra hárítják az egészet. Legyen szó egy egészen apró tévedésről, vagy az életük kedvezőtlen alakulásáról: nem vállalnak felelősséget, és vagy a környezetükre kenik a problémát, vagy azt mondják, hogy nem volt más lehetőségük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Állandóan kritizál

Önmagukat nem, de másokat igen kritikusan szemlélnek, észrevételeiknek pedig gyakran hangot is adnak. Nem látnak magukról teljesen tiszta képet, nem ismerik fel saját gyenge pontjaikat, hibáikat, ezért másokéit sokkal erősebbnek vélik. Gyakran érzéketlenül világítanak rá ezekre, így sokan antipatikusnak találják őket.

Kéretlen tanácsok és vélemény

Az alacsony érzelmi intelligenciájú emberek nem érzik át a problémák súlyát, nehézségét, ezért úgy gondolják, mindig mindent jobban tudnak másoknál. Rendszeresen adnak kéretlen tanácsokat, mondanak véleményt, méghozzá sokszor tapintatlanul, de az is előfordul, hogy meg akarják mondani a beszélgetőpartnernek, hogyan kellene, vagy hogyan nem kellene éreznie magát a vele történtekkel kapcsolatban.

Persze, mindez nem azt jelenti, hogy az alacsony EQ-jú személyek rossz emberek, vagy kerülni kell őket. Csupán érdemes minél hamarabb felismerni a helyzetet, és így állni hozzájuk a továbbiakban, így kezelni a viselkedésüket, vagy kezdődő párkapcsolatok esetén átgondolni, van-e esély arra, hogy komolyabbá váljon a viszony. Az érzelmi intelligencia egyébként tudatos munkával és odafigyeléssel önállóan is fejleszthető.

A legfontosabb illemszabályok a randevúkra

Egy randin, pláne, ha az elsőről van szó, már nem csupán az a fontos, hogy a nő és a férfi alapvetően szimpatikusak legyenek egymásnak. Azt, hogy lesz-e következő találka, nagymértékben meghatározza, hogy a két fél hogyan viselkedik. Vannak ugyanis olyan illemszabályok, amelyeket - ha az ember jó benyomást szeretne tenni - be kell tartani. Ha szeretnéd tudni, mikre érdemes odafigyelned, amikor randizol, olvasd el tízlépéses randietikettünket!

Ezt is szeretjük