Hogy lesz magas érzelmi intelligenciájú felnőtt a gyerekből? 4 szülői módszer, ami fejleszti az EQ-t
Egyszerű módszerekkel már kicsi korban hatékonyan fejleszthető a gyermek érzelmi intelligenciája. A magas EQ-nak felnőttként az élet minden területén nagy hasznát veszi majd.

anya lanya cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermeknevelés igen összetett - és rengeteg kihívást, de ugyanennyi örömöt rejtő - feladat. A kicsi a szülők viselkedéséből, szokásaiból hihetetlenül sokat sajátít el, hiszen szinte mindent tőlük tanul a kezdetekben. Ezért is érdemes alkalmazni olyan módszereket is, amelyek nemcsak a tudását és a képességeit, hanem az érzelmi intelligenciáját is fejlesztik.

Az EQ a mások érzelmeinek értékelésére, érzékelésére, valamint az ezekre adott megfelelő reagálásra való képességet jelenti. Később, felnőttként az élet minden területén nagy szerepe van: elősegíti a karrier fejlődését, az egészséges emberi kapcsolatok kialakítását, de gyermekkorban is segít abban, hogy a kicsi jobban kifejezhesse magát, és jó viszonyokat alakíthasson ki a társaival. A szülők nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyerekük magas érzelmi intelligenciájú felnőtté váljon. Érdemes ehhez a következő egyszerű, mégis nagyon hatékony módszereket alkalmazni.

Azonosítani és nevén nevezni az érzelmeket

Fontos, hogy a gyermek megtanulja felismerni és azonosítani az érzelmeit. Ebben az apa és az anya úgy tud segíteni, hogy az éppen aktuális kedvét, állapotát jellemző érzéseket a nevén nevezi. Például, amikor valami miatt haragos, ajánlott a következőképp reagálni: „Úgy látom, mérges vagy. Jól látom?” De az is jó megoldás, ha nyugtató hangvételű mondatokkal válaszol a szülő, majd megoldást kínál a problémára, például így: „Tudom, hogy most szomorú vagy, de ne aggódj, később bepótoljuk a programot.” Ez a módszer már korán megtanítja arra, melyik érzés mit jelent, és arra is, hogy ki tudja fejezni az érzelmi állapotát, vagy megfelelően reagáljon máséra.

Az empátia fontossága

A negatív érzelmekre adott válaszok, illetve ezek kezelése is fejlesztheti az EQ-t, méghozzá leginkább úgy, ha a szülő segít a feloldásukban, valamint a kapcsolat erősítésére használja fel őket. Amikor a kicsi dühös, ideges vagy éppen elkeseredett, érdemes kedvesen fordulni hozzá és azt érzékeltetni, hogy nincs egyedül a problémával, van valaki, akire mindig számíthat. Ajánlott kifejezni a megértésedet, azt, hogy teljesen normális, hogy most így érzi magát, aztán pedig együtt megoldásokat keresni a felmerült gondokra. Ezzel a gyermek empátiát tanul, illetve azt is elsajátítja, hogyan kell kezelni azt, ha valaki nehéz helyzeten megy keresztül. Később ezeknek a készségeknek a párkapcsolatokban is nagy hasznát veszi majd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az érzelmek kezelésének módszerei

Azt is javasolt megtanítani neki, hogyan nyugtassa le magát, hogyan kezelje a stresszt. Erre remek módszer, ha a szülő légzési technikákat mutat a gyermeknek, melyeknek köszönhetően könnyen lehiggad. Egy színezőkönyv, egy kellemes zene, egy kreatív elfoglaltság vagy akár egyes illatok is megkönnyíthetik a helyzetét: a lényeg, hogy tanulja meg, mit tegyen, ha feldúlt vagy ideges. Ez nemcsak az érzelmi intelligencia fejlődését segíti elő, hanem azt is, hogy felnőttként megfelelően tudja majd kezelni a stresszes helyzeteket.

A hallgatás ereje

A magas EQ-jú emberek képesek átérezni mások helyzetét, és nagyon jó hallgatóságnak bizonyulnak - ezzel sokak szívébe belopják magukat. A legjobb, ha ezt a képességet már gyermekkorában elsajátítja az ember, mégpedig úgy, hogy a szülei meghallgatják őt, de őt is hallgatásra intik, ha más beszél. El kell magyarázni neki, milyen fontos, hogy figyeljenek egymásra, hiszen az emberi kapcsolatok így működnek a legjobban.

A módszerek segítenek abban, hogy a gyermek érzelmi intelligenciája erőteljesen fejlődjön, de ennek érdekében érdemes még például segíteni abban, hogy pozitív énképet alakítson ki magáról, hogy megtanulja kezelni a konfliktusokat, illetve abban is, hogy bátran, nyíltan kommunikáljon másokkal. Ezek a készségek később hozzájárulnak ahhoz, hogy a párkapcsolatok, az emberi kapcsolatok, illetve a karrier terén is könnyen boldogulhasson.

Intim fotók egy nagy család életéről

Masaki Yamamotóéknak nem volt pénzük akkora otthont választani, amekkorában mindannyian jól elférnek. Így a héttagú család egy egyszobás, régi lakásban kényszerült élni. A japán művész pedig az ott töltött idő alatt végig dokumentálta, milyenek is voltak így a mindennapjaik.

Ezt is szeretjük