Milyen jelek utalnak magas érzelmi intelligenciára? Ezeket figyeld, mielőtt komolyabbra fordul a kapcsolat

Néhány viselkedés alapján már az első néhány találkozás után megjósolható, hogy magas-e a másik EQ-szintje.

randevu

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az érzelmi intelligencia - bár sok mindent foglal magában - nagyjából a mások érzelmeinek értékelésére, érzékelésére, valamint az ezekre adott megfelelő reagálásra való képességet jelenti. Az élet összes területén nagy szerepe van, de különösen a kapcsolatokban, ahol még nagyobb jelentőséggel bír.

Egy 2005-ös kutatás során rámutattak, hogy azok a párok, akiknél mindkét fél, vagy legalább az egyikük magasabb EQ-szinttel rendelkezik, általában elégedettebbek a viszonyukkal. Ám az is elmondható a szakértők szerint, hogy akkor működnek a legjobban a hosszú távú kapcsolatok, ha a felek érzelmi intelligenciaszintje között nincsen túl nagy eltérés. Persze ez a készség szerencsére fejleszthető és javítható, ám érdemes már a randevúk elején feltérképezni, hogy is áll vele a másik: a következő jelek magas EQ-szintre utalnak.

Az érzelmi intelligencia jelei

Az ilyen személyiségek képesek erősen figyelni a másikra, valóban meghallgatni a mondandóját, és nagyon jó hallgatóságnak számítanak. Tudják kontrollálni az érzelmeiket, nem szakítják félbe a partnert, és úgy reagálnak a szavaira, hogy az illető úgy érzi: végre valaki valóban érti őket, és végre valakinek tényleg megnyílhatnak. Ez már az első randevúk során is megtapasztalható, ugyanis az egyik legszembetűnőbb jele az érzelmi intelligenciának.

Szintén jellemző rájuk, hogy nagyon jól kezelik a kellemetlen szituációkat. Nem akadnak ki, nem bántanak meg másokat, hanem igyekeznek higgadtan elsimítani a helyzetet. Például, ha az étteremben a pincér véletlenül kiönti az italt az asztalra, nem agresszív mondatok vagy mérges szavak hagyják el a szájukat, hanem azonnal segíteni próbálnak: felállítják a poharat, megkérdezik, ömlött-e rád az italból, vagy felitatják gyorsan, amit lehet. Együttműködőek, kedvesek és asszertívak, nem szeretnek felesleges vitákba, konfliktusokba bonyolódni. Mindezek mellett pedig elismerik, ha ők hibáztak, és gond nélkül, könnyedén képesek bocsánatot kérni a tettükért.

Árulkodó, ahogy az exéről beszél

Az első találkozások alkalmával a legtöbbeknél szóba kerülnek az előző kapcsolatok. Érdemes ezalatt megfigyelni, hogy a másik hogyan beszél az exéről, ez is árulkodhat ugyanis az érzelmi intelligenciájának szintjéről. Akármilyen fájdalmas is volt a szakítás, vagy akármit is tett a másik, a magas EQ-val rendelkező emberek a legtöbbször igyekeznek helyesen kezelni a történteket, nem mennek bele túl részletesen már a bimbózó kapcsolat elején a problémákba, és nem szidják a volt partnerüket a leendő társnak, nem kezdik el exüket hibáztatni mindenért. Tudják, hogy egyrészt a téma részletes megbeszélése nem az első randevúkon a legmegfelelőbb, illetve azt is, hogy nincs értelme a volt párjukat szapulni. Nem akarnak időt, energiát fecsérelni a múltra, képesek felejteni, megbékélni, és a jelenre koncentrálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Tisztában van a képességeivel

Aki magas EQ-szinttel rendelkezik, tisztában van az erősségeivel és a gyengeségeivel. Nem gondolja, hogy mindenre képes egyedül, mindent jobban tud, mint mások, és nem fél segítséget kérni. Elismeri, ha valamiben nem jó, valamit nem tud megcsinálni, bátran kérdez, informálódik, és elfogadja azt, ha a partnere vagy a környezete jobban ért valamihez. Lenyűgözik a bátor, tehetséges emberek, szeret és mer tanulni tőlük, és elismeri őket

Szintén jellemző még, hogy könnyedén leolvassák mások arcáról az érzelmeiket, azt, ha bántja őket valami, szomorúak valami miatt, és erre óvatosan, egyáltalán nem tolakodó módon gyakran rá is kérdeznek, hogy segíthessenek, megkönnyebbülést hozhassanak nekik. Könnyedén egy hullámhosszra kerülnek az ismerősök ismerőseivel vagy akár teljesen idegenekkel, illetve a munkatársakkal is jó kapcsolatot alakítanak ki. Belső motivációjuk igen erős, kitartóak, de nem pazarolják olyanra az energiáikat, amire tudják, hogy teljesen felesleges. Mindezek mellett pedig úgy olvasnak az emberek gondolataiban, érzelmeiben, mintha nyitott könyvek lennének számukra.

A fentiek alapján már az első találkozások alkalmával sejthető, hogy magas-e a másik érzelmi intelligenciaszintje. Persze, ezt jó tudni, hiszen a túl nagy különbségek konfliktusokat okozhatnak, ám természetesen nem csupán ezt érdemes figyelni. Ez ugyanis csiszolható, javítható, fejlesztésében pedig a másik fél is segíthet akkor, ha a partner nyitott rá.

Árulkodó a férfi testbeszéde a randevún

Egy fejtartás, egy elkalandozó pillantás vagy az óra igazgatása a csuklón mind-mind árulkodnak a férfi gondolatairól és szándékáról. Gesztusai, mimikája és testének teljes megnyilvánulásai jelzésértékűek lehetnek. Képeken mutatjuk, melyik mozdulatukkal mit üzennek tudat alatt az első randevún.

Ezt is szeretjük