Milyen felnőtt lesz a középső gyerekből? Így formálja a személyiségét a születési sorrend

Több szempontból is más lesz a középső gyermek személyisége, mint a legkisebbé és a legidősebbé.

testverek cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermekek fejlődésében, viselkedésük, tulajdonságaik alakulásában akár a legjelentéktelenebbnek tűnő környezeti hatások is nagy szerepet játszhatnak. Ám van néhány olyan körülmény, amelyek bizonyítottan óriási befolyással vannak rá: ilyenek például a családi körülmények, a szülői minta és a születési sorrend is.

A testvérek általában más személyiségjegyekkel rendelkeznek, melyeknek kialakulásában közrejátszik az, hogy a legkisebbek, legidősebbek vagy éppen a középsők a gyerekek közül. Utóbbiak esetében a közhiedelem azt tartja, figyelemhiányosak lehetnek, ám egyáltalán nem csak ilyen irányba mozdulhat el a személyiségük.

Miben más a középső gyermek személyisége?

A középsőgyerek-szindróma azt jelenti, hogy a kicsit állandó bizonyítási és megfelelési kényszer hajtja, úgy érzi, háttérbe szorul, emiatt pedig mindent megtesz, hogy elismerjék, megdicsérjék, és felkeltse a szülei figyelmét. És bár igaz, hogy valós, gyakran előforduló jelenség, egyáltalán nem biztos, hogy ez mindenkinél felbukkan, és az sem, hogy felnőtt korban is nyomot hagy. Persze van rá esély, hogy a figyelemhiány és a szeretetéhség az évek múlásával megmutatkozik, ám a szakértők és a kutatások szerint rengeteg pozitív következménnyel is számolni lehet.

Lynne Griffin családszakértő és -kutató szerint a születési sorrend ebben az esetben a legtöbbször nyitott felnőttet eredményez. A középsők felnőttként is kedvelik a társaságot, könnyen beilleszkednek, és gyorsan ismerkednek. Függetlenebbek, asszertívak, erős kompromisszumkészséggel bírnak, és képesek békét teremteni, feloldani a két ember közti feszültségeket. Általában empatikusak, rendkívül jó csapatjátékosok.

Szintén jellemző még rájuk a későbbiekben, hogy nem félnek a kockázatvállalástól, szeretnek új dolgokba belevágni. És mivel sok veszekedést, versengést átéltek korábban a testvéreikkel, szívügyüknek tartják az igazságosságot, ha kell, harcolnak is érte. Cathrine Salmon pszichológus pedig azt is hangsúlyozta, hogy jó tárgyalóképességgel bírnak, valamint kiváló vezetői készségekkel rendelkeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A születési sorrend negatív oldala

A szakértők szerint gyakori, hogy felnőttként is kevesebb az önbizalmuk, alacsonyabb az önértékelésük, mint az egykéknek vagy a legidősebb, illetve legfiatalabb testvéreknek. Nehezebben viselik a kritikát, hosszabb időbe telik számukra, mire túlteszik magukat rajta. A párkapcsolatokban hajlamosak kerülni a konfliktusokat, és mivel könnyedén megbíznak másokban, sajnos gyakran kihasználják őket, mert nagyon nehezen tudnak nemet mondani.

Természetesen mindezek nem azt jelentik, hogy bármilyen szempontból is negatívabb hatással van rájuk a születési sorrend, mint az egykékre vagy a kicsi, illetve nagy testvérekre. Mindennek megvan a maga jó és rossz oldala, ráadásul a tipikus tulajdonságok nem mindenkinél jelennek meg ugyanúgy. A kevésbé előnyösnek ítélt jegyeken pedig tudatos munkával lehet fejleszteni, változtatni.

Vicces képek a testvérek hétköznapjaiból

Az alábbi fotókon szülők örökítették meg a két- vagy háromgyermekes lét pillanatait - lehet, hogy neked is ismerősek lesznek, ha van tesód.

Ezt is szeretjük