Pszichotikus zavarokat okoz felnőttkorban a rossz testvéri viszony - A kutatás meglepő eredményre jutott

Sokan nem gondolják, milyen veszélyes lehet, ha a gyermek szóbeli bántalmazásnak van kitéve a testvére által.

Pszichotikus zavarokat okozhat a testvéri viszony
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A testvérek között gyermekkorban igen gyakoriak a konfliktusok. Sokszor felüti a fejét a féltékenység, és sajnos az is előfordul néha, hogy az egyikük állandóan piszkálja, szekálja a másikat.

Nem csupán a fizikai, hanem az érzelmi bántalmazás is rendkívül súlyos következményekkel lehet a gyermekekre, hatása pedig felnőttkorban alakul ki igazán - ezt állapította meg egy kutatás, amiből kiderült: pszichotikus zavarokat is okozhat az embereknél, ha testvérükkel ilyen rossz viszonyt ápoltak.

A rossz testvéri viszony súlyos következményei

A Warwicki Egyetem elsőként nézte meg, hogy milyen hatással van az emberekre az, ha folyamatos verbális zaklatásnak, bántásnak vannak kitéve a testvérük által. 3600 gyermeket választottak ki, akiknek 12 éves korukban egy kérdőívet kellett kitölteniük, majd 18 éves korukban klinikai pszichológiai vizsgálatnak vetették alá őket.

A megkérdezettek 18,4%-a vallotta azt, hogy a testvére állandóan bántotta gyermekkorában, 13,5%-uk önmagát titulálta zaklatónak, míg 21,4%-uk a saját elmondása szerint zaklató és áldozat is volt egyben. Ami viszont a legmeglepőbb, az az, hogy a vizsgált alanyok 55%-ánál felnőttkorban valamilyen enyhébb vagy súlyosabb pszichotikus zavart diagnosztizáltak. Ez az állapot általában koncentrálási, döntési és viselkedési nehézségekkel, zavart gondolkodással, hallucinációkkal és súlyos esetben öngyilkosságra való hajlammal jár. De az is gyakori, hogy az ezekben szenvedők alig, vagy egyáltalán nem tudják ellátni a mindennapi feladataikat.

A zaklató és a zaklatott testvér is veszélyben van

A kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy azoknál, akik gyermekkorukban verbális zaklatók vagy verbális zaklatás áldozatai voltak, háromszor nagyobb eséllyel alakult ki pszichotikus rendellenesség. Az is kiderült, hogy, akiket otthon bántottak, azokat nagyobb valószínűséggel szemelték ki maguknak az iskolában is a többiek. Ebben az esetben pedig négyszeresére nőtt a betegség kialakulásának kockázata.

Dr. Dieter Wolke elmondta, hogy még mindig kevesen tulajdonítanak jelentőséget annak, ha a gyerekek szekálják, szóban bántalmazzák egymást, pedig egy hasonló trauma súlyos következményekkel jár. Nemcsak pszichotikus zavart eredményezhet, hanem egyéb szociális és társadalmi nehézségeket, valamint erős önhibáztatást, lelkiismeret-furdalást, valamint más személyiségzavarokat is.

Ez történik, ha van testvéred

A szülők vicces képeken örökítették meg a két- vagy háromgyerekes élet mindennapjait. Ha van testvéred, biztosan ismerősek lesznek ezek a pillanatok.

10 fotó, ami ismerős lesz, ha van testvéred - Veled is előfordult már ilyen?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük