Ebben más az, akinek van testvére: így alakítja a személyiséget, ha valaki nem egyke
A testvérek erős hatással vannak az emberek személyiségének fejlődésére, alakulására a szakértők és a kutatások szerint.

testverek cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan körülmény vagy tényező van gyermekkorban, ami nagy hatással van az ember fejlődésére. A szülők nevelési módszerein, viselkedésén és a környezeti hatásokon kívül az is alakítja a személyiséget, hogy valaki egykeként vagy testvérekkel nő fel.

Több kutatás vizsgálta már azt, hogy miben különböznek a nagycsaládban nevelkedettek az egyedüli gyermekektől, és megállapították, hogy a testvérek erőteljesen befolyásolják egymás viselkedését, környezethez, idegenekhez való viszonyát, valamint a kommunikációs technikáikat, stratégiáikat is. A szakértők szerint felnőttként a következőkben térnek el a testvérekkel rendelkezők az egykéktől.

Empátia és kompromisszumkészség

Egy 2014-es kutatás szerint a testvérek mellett nevelkedett férfiak és nők gyermekkoruk során erősebb empátiát, gondoskodást és kompromisszumkészséget tanulnak, ezek pedig gyakran felnőttként is intenzívebbek, mint az egykéknek. Később könnyebben alkalmazkodnak, könnyebben osztozkodnak, mivel az évek során hozzászoktak ehhez.

Jeffrey Kluger író és szakértő szerint a nővérek és a húgok hatása még erőteljesebb ezeket illetően: a lányok ilyenkor megtanítják egymásnak, hogyan rendezzék a nézeteltéréseiket, hogyan keveredjenek ki a problémás helyzetekből, vagy hogyan kezeljék a határozott, harciasabb természetű embereket.

Hatékonyabban, bátrabban kommunikálnak

Az is kiderült, hogy a nagyobb családban nevelkedett emberek gyakran nyitottabbak, könnyebben ismerkednek, általában nem riadnak vissza attól, ha idegenekkel kell beszélgetniük, és jobban feltalálják magukat ismeretlenek között. Sőt, Alex Jensen, a Birmingham Young University professzora azt is elárulta, hogy, akinek ellenkező nemű testvére van, az előfordulhat, hogy sikeresebb a pártalálásban, hiszen gyermekkorában megismeri a másik nem viselkedését, igényeit, így jobban kezeli őket, hatékonyabban, magabiztosabban kommunikál velük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Határozottság és céltudatosság

Aki testvérek mellett nő fel, az megtanulja, hogy nem lehet mindig a figyelem középpontjában, és ezt később is jól tudja. Ezen kívül a határozottság és a céltudatosság is jellemző rájuk, hiszen, ha valamit el akarnak érni, akkor gyakran meg kell harcolniuk érte, meg kell győzniük a testvérüket, a szüleiket ahhoz, hogy teljesüljön az akaratuk. Ezeket a tulajdonságaikat évtizedekkel később a munka területén remekül kamatoztathatják.

Ezenkívül a szakértők szerint erőteljes hatással vannak egymás szokásaira, viselkedésére, és mindent könnyen eltanulnak a másiktól. Persze, ezek a tulajdonságok nem vonatkoznak törvényszerűen minden testvérre, hiszen egyénenként eltérhet, hogyan befolyásolják egymás személyiségét. De természetesen egyáltalán nem arról van szó, hogy az egykék hátrányból indulnak, vagy negatívan hat rájuk, hogy egyedüli gyerekek. Ők másban lesznek erősek, például a pszichológusok szerint gyakran kreatívabbak, magabiztosabbak, felelősségteljesebbek, erősebb akaratúak, és hajlamosabbak igen intim, szoros kapcsolatokat kialakítani mind a barátaikkal, mind a partnereikkel.

Van testvéred? Ezek a fotók ismerősek lesznek

Sok többgyermekes család átéli a testvéri veszekedéseket, és azt, amikor a kicsik ott szúrnak ki egymással, ahol csak tudnak. Néhány szülő pontosan ezeket a vicces perceket örökítette meg. Akinek van testvére, valószínűleg átélt már hasonlókat.

Ezt is szeretjük