Milyen felnőtt lesz az első, és milyen a második gyerekből? A pszichológusok szerint ebben térnek majd el

A születési sorrend és a szülők viselkedése is erőteljesen hat a gyermek személyiségére.

Első és második gyerek személyisége
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már igen kicsi korban is sok olyan tényező van, amely formálja a gyermek személyiségét. A legapróbb dolgok is gyakran erőteljesen hatnak rá, és alakítják a viselkedését, a gondolkodásmódját, valamint befolyásolják azt, hogy milyen felnőtt lesz belőle.

A pszichológusok szerint már annak is nagy szerepe van egy ember életében, hogy hányadikként született a családba. Robert Taibbi pszichológus elmondta, hogyan hat ez a gyermekekre, és beszámolt még néhány egyéb családi körülményről is, melyek szintén képesek változtatni a személyiséget.

A születési sorrend hatása

A szakértő szerint több évtizede készülnek már kutatások, melyek azt vizsgálják, hogyan mutatkozik meg felnőttkorban az, ha valaki első vagy épp második gyerek. Elárulta, hogy bár az eredmények természetesen nem minden esetben igazak, kimutattak egy általános tendenciát, miszerint az elsőszülöttek hajlamosabbak domináns, vezető személyiséggé válni. Emellett általában szabálykövetők, keményen dolgoznak a céljaikért, de gyakran szorongóak, túlságosan önkritikusak vagy érzékenyek lehetnek.

A másodikként világra jöttek viszont a legtöbbször sokkal lázadóbb felnőttek lesznek, feszegetik a határokat, megkérdőjelezik a szabályokat. Függetlenebbek, könnyebben meglátják és kihasználják az adódó lehetőségeket, és több konfliktusba keverednek, mint idősebb testvérük. A középső gyermekek pedig a vizsgálatok szerint jobban igénylik a figyelmet, és ezért igyekeznek is mindent megtenni. Érzékenyek, és gyakran érzik magukat felnőttként értéktelennek, lényegtelennek, ez ellen pedig igyekeznek küzdeni.

Ha pedig több gyerek van a családban, az a legkisebbre is igen erőteljesen hat. Gyakran őket kényeztetik el a legjobban, ezért hozzászoknak az állandó figyelemhez, és követelik is ezt. Mivel megszokták, hogy a nagyobbak mindig gondoskodnak róluk, felnőttként problémájuk lehet az önállósággal, ami a párkapcsolatukban is gondot okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértő hozzátette, a kutatások alapján ezeket a különbségeket általában a szülők érzelmei, elvárásai, azok esetleges hiánya okozza, illetve a viselkedésekre adott reakcióik is nagyban közrejátszanak. De a második, harmadik gyermekek esetében a testvérek hatása is erőteljes.

A családi légkör és példaképek

A gyermek a családtagjai minden apró rezdülését, hangulatváltozását figyeli, érzi, de sokszor nem tudja, mi milyen okból történik. Ha állandó feszültséget tapasztal, akkor szorongó, aggódó és óvatos felnőtt lehet belőle, aki igyekszik védeni magát a környezeti hatásoktól.

De persze, a szülők viselkedése is befolyásolja azt, hogy milyen emberré válik. Ugyanolyan erősen hat rá egy agresszív, mint egy állandóan szorongó, depresszív anya és apa, vagy éppen egy kiegyensúlyozott, boldog család. Azt azonban nem tudni előre, hogy milyen formában mutatkozik ez meg később: van, hogy ugyanazok a problémák alakulnak ki náluk, van, hogy személyiségzavarokat eredményez, de az is gyakori, hogy elhatározzák, szüleik szöges ellentétei lesznek, és ezért folyton küzdenek.

Érzelmi sérülések

A pszichológus szerint az úgynevezett érzelmi sebeket okozó történések arra tanítják az embert, hogy mire és mennyire legyen érzékeny. Ezek általában a következők: a kritika, a kontrollálás, az elhanyagoltság, az elutasítás vagy az értéktelenség érzése. Ha valamelyikből túl sokat tapasztal a gyermek, akkor felnőttkorában könnyen lesz távolságtartó, bizalmatlan, és az is előfordul, hogy önbizalomhiány vagy kötődési nehézségek alakulnak ki nála.

Vicces és őszinte képeken a testvéri viszony

Ha második baba érkezik a családba, az a boldogság mellett általában egy kis aggodalommal is eltölti a szülőket, mert soha nem tudni, mi lesz a reakciója a nagytesónak. Az viszont biztos, hogy kell idő, mire megszokják egymást az apróságok, és az évek múltán garantáltan lesznek kisebb-nagyobb összezördülések, csínytevések, viták és hihetetlenül vicces percek is. Az alábbi fotókon szülők örökítették meg a két- vagy háromgyermekes lét pillanatait - lehet, hogy neked is ismerősek lesznek, ha van tesód.

10 fotó, ami ismerős lesz, ha van testvéred - Veled is előfordult már ilyen?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük