Ha a szülő mindig csak kritizált, és sosem dicsért - Hogyan hat ez a felnőtt gyerekre?

Felnőttkorban is számos problémát okoz az állandóan kritizáló, ám sosem dicsérő szülők hatása.

anya lanya vita
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülők viselkedése, nevelési módszerei örökre nyomot hagynak a gyermekben. Alakítják, változtatják a szokásait, a személyiségét, de felnőttkorban megmaradó károkat is okozhatnak benne.

Egy túlságosan kritikus és a dicséretet szinte teljesen megvonó anya vagy apa, előfordul, hogy a legjobbat akarja a gyermekének, de pont az ellenkezőjét éri el. A gyerek mentális állapotára ugyanis igen rossz hatással van ez, és következményei felnőttként is láthatóak. Több probléma is jelentkezik, melyek komoly gondokat okozhatnak az életben és a szülőkkel való viszonyban.

Alacsony önbizalom és önértékelési gondok

Az állandóan kritizáló szülők gyereke szinte az egész élete során azon gondolkodik, miért nem volt soha elég jó, miért nem kapott soha dicséretet, mint mások, és hogyan, miben kellene változnia, hogy végre elégedettek legyenek vele. Károsodik az önképe, és magával is túlságosan kritikus lesz. Úgy érzi, értéktelen, és súlyos önértékelési problémákkal, önbizalomhiánnyal küzd felnőttként, ami mind a magánéletére, mind a karrierjére kihat.

Mentális problémák is kialakulhatnak

Az is gyakori, hogy az ilyen körülmények között felnőtt ember enyhébb vagy akár súlyosabb mentális problémákkal küzd. Legtöbbször szorongó, depressziós felnőtté válnak, akiknek egy romboló belső hang mindig csak azt hajtogatja, hogy semmihez sem elég jók, és senkinek sem felelnek meg. Folyton a tökéletességre törekszenek, de nem az egészséges módon, hanem annyira, hogy szinte belebetegednek: folyamatos önostorozás követi azt, ha valamit nem hibátlanul oldottak meg.

Bizonytalanság és a biztonságérzet hiánya

A gyermek általában biztonságban érzi magát a szüleivel, és tudja, hogy támaszkodhat, számíthat rájuk, főleg kicsi korában. A túl kritikus és a dicséretet mellőző anya vagy apa mellett viszont ez nem jellemző, mivel a kicsi úgy érzi, csak akkor van ez így, ha megfelel az elvárásaiknak, és csak akkor szeretik majd igazán, ha tökéletessé válik. Így felnőttkorában sem érzi magát soha biztonságban, mindig tart a változásoktól, és állandóan bizonytalan a tetteit, döntéseit illetően.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A szülő-gyermek viszony erősen károsodik

Az állandó becsmérlés a szülő és gyermeke közötti viszonyt is tönkreteszi. Ebben az esetben már később sem alakul ki olyan szoros, őszinte kapcsolat, felnőttként pedig még inkább eltávolodik édesanyjától vagy édesapjától a gyerek. Neheztel rá, nem bízik benne, és kerüli a találkozást, mert nem akarja még tovább hallgatni azt, hogy miért nem elég jó, vagy mit tett rosszul. A magánéletének csak a legfelületesebb részleteit osztja meg ezért a szüleivel, és azt is csak akkor, ha muszáj, hiszen tudja, úgysem értenek majd egyet egyik döntésével sem.

Önromboló magatartás és függőségek

Rengeteg kutatás támasztotta már alá, hogy az állandóan kritizáló szülők gyermekei hajlamosabbak az önromboló magatartásra. Ez sok mindent takarhat, de a leggyakoribbak közé tartozik az ételfüggőség, a szexfüggőség, az alkohol, a drogok, valamint a tökéletes külső iránti megszállottság. 

Imádni való képeken az anya-lánya kötelék

A blogger már jó ideje dokumentálja saját és családja életét az Instagramon. A harmincéves anyuka azonban egy új ötlettel is megfűszerezi eddigi képeit. Bizonyos fotókon ugyanis ő és két lánya együtt szerepelnek, ráadásul ugyanolyan szerelésben.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük