Mély szerelem, erős intimitás és boldog kapcsolat - Az új kutatás szerint egyvalami szükséges hozzá

Az új vizsgálat rámutatott egy nagyon fontos tényezőre, ami befolyásolja a párkapcsolatok hosszát és minőségét.

boldog par cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkinek egy kicsit eltérnek az igényei a tökéletes, boldog kapcsolat vagy az ideális társ tekintetében. Vannak azonban olyan tényezők, melyek nélkül általában egy szerelem sem lehet igazán kiegyensúlyozott, és olyanok is, amelyek fejlesztik, erősítik a felek viszonyát, és hozzájárulnak ahhoz, hogy sokáig együtt maradjanak.

Ezek közé tartozik többek között kölcsönös tisztelet, az őszinte és hatékony kommunikáció, a rendszeres, jó szex, de persze nem csupán néhány viselkedés, hanem a pár tagjainak bizonyos tulajdonságai, jellemzői és készségei is befolyásolják a párkapcsolat minőségét. Egy friss vizsgálat szerint van például egy fontos dolog, amire bár kevesen gondolnak, nagy szerepet játszik a felek viszonyában. A jó hír az, hogy tudatosan is fejleszthető.

Ez szükséges a boldog kapcsolathoz

A Journal of Psychology nevű szaklapban publikált kutatás során 136 olyan párt vizsgáltak, akik legalább hat hónapja együtt voltak. Felmérték a személyiségjegyeiket, az elégedettségi szintjüket, illetve azt, hogy hogyan kezelik a kapcsolatukban felmerülő stresszt. Az eredmények kiértékelése során arra jutottak, hogy a magas érzelmi intelligenciájú emberek sokkal elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal - és ez a partnereikre is igaz volt.

A szakértők arra is megadták a magyarázatot, hogy miért lehet ez így. Az érzelmi intelligencia a mások érzelmeinek értékelésére, érzékelésére, valamint az ezekre adott megfelelő reagálásra való képességet jelenti. Az élet összes területén nagy szerepe van, de különösen a kapcsolatokban, ahol még nagyobb jelentőséggel bír. A magas EQ-jú emberek hatékonyabban kommunikálnak, empatikusabbak, érzékenyebbek, könnyebben felismerik mások érzelmeit, hatékonyabban reagálnak rájuk.

Simone Humphrey pszichológus szerint mély tiszteletet és erős kötődést képesek kialakítani, könnyen beszélnek az érzéseikről, és másokból is úgy olvasnak, mintha nyitott könyv lenne számukra. Mindezek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy megerősödjön a két fél viszonya, hatékonyan kezeljék a konfliktusokat, támogassák és megnyugtassák egymást, és hosszú távú, boldog és kiegyensúlyozott lehessen a kapcsolat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Hogyan fejleszthető az érzelmi intelligencia?

Az érzelmi intelligencia felnőttkori fejlesztésére, tanulására léteznek hatékony technikák, melyek alkalmazása nemcsak a társas kapcsolatok, hanem a párkapcsolat minőségének javításához is hozzájárulnak. Először is ehhez fontos, hogy ne elnyomni próbáld az érzelmeidet, hanem figyeld, ismerd fel, és fogadd el őket. A nehéz helyzetekben tudatosan nézd, hogyan reagálsz rájuk, mit érzel, majd próbáld átgondolni azt, hogy mi lenne a helyes cselekedet, mivel oldhatnád meg a felmerülő problémát. Ezzel sok veszekedést, sértő, kicsúszott mondatot elkerülhetsz.

A második lépés, hogy próbálj aktívan figyelni másokra. Ne csak hallgasd a partnered mondandóját, hanem figyeld meg az arcát, a mimikáját, a gesztusait, és gondold át, hogy érez azzal kapcsolatban, amiről beszél, majd ez alapján válaszolj. Fejezd ki a megértésedet, kérdezz vissza, érdeklődj - ennek hatására a másik könnyen megnyílik, és sokkal közelebb kerülhettek egymáshoz.

boldog par
Fotó: Sidekick / Getty Images Hungary

Ezen kívül pedig az is fontos még, hogy gyakorold az empátiát. Próbáld a másik helyzetébe képzelni magadat, gondold át, hogy érintheti egy adott helyzet, te mit éreznél, mit tennél a helyében, majd ez után reagálj. A szakértők szerint nagyon más válaszok születnek így, mint a gyakorlat nélkül egy adott szituációban.

Ha a fenti módszereket hosszú távon alkalmazod, egy idő után beépülnek a tudatodba, automatikussá válnak, így erőteljesen fejlesztik az érzelmi intelligenciát. Ezáltal pedig a párkapcsolatokat is.

Őszinte rajzokon a tartós kapcsolat

Amanda Oleander azokat az intim helyzeteket ábrázolja rajzain, melyekkel minden szerelmes szembesül, és amelyek csak a zárt ajtók mögött történnek meg. Van, hogy humoros ábrákkal mutatja meg, milyen egy igazi párkapcsolat, és van, hogy romantikus képeken örökíti meg az értékes, apró pillanatokat. Ezek a legtöbb párnak ismerősek lesznek.

Ezt is szeretjük