18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

3 gyógyszer, ami tönkreteszi a szexuális életedet

Nem is gondolnád

Nem kívánod a párodat? Íme, néhány ok, amire nem is gondolnál!

Az egészséges szexuális vágy nélkülözhetetlen eleme a harmonikus kapcsolatnak. Az emberi test azonban érzékeny hangszer, olykor előfordul, hogy bizonyos hatások miatt éppen ez a dolog nem működik. Nem biztos, hogy hasonló esetben rögtön arra kell gondolnod, hogy veled nincs rendben valami: a vágy átmeneti hiányát okozhatja egy stresszesebb időszak, a kapcsolatban fennálló egyéb természetű feszültség, vagy, amire sokan nem is gyanakodnának, bizonyos gyógyszerek.

Ha korábban sosem tapasztaltál hasonló problémát a párod mellett, nem árt végiggondolnod, hogy az alábbiak közül szedsz-e valamit, hiszen lehet, hogy ez okozza megváltozott temperamentumodat.

Fogamzásgátló

A fogamzásgátló első ránézésre a legjobb védekezési módszernek tűnik, hiszen kiküszöbölhetőek vele az óvszer felhúzása előtti kínos várakozások. Bár ma már egészen alacsony hormontartalmú gyógyszerek vannak a piacon, melyek után a teherbeesés is könnyebb, mint a régi tabletták esetében volt, azért így sem csak áldásos hatásokkal bírnak. A fogamzásgátló ugyanis nemcsak a megtermékenyülést akadályozza meg, de, mivel a nemi hormonok szintjét szabályozza, közvetve a szexuális vágyra is hatással lehet.

Egyes felmérések szerint azok a nők, akik ezzel a módszerrel védekeznek, nagyobb arányban panaszkodnak szexuális zavarokra, mint azok, akik óvszert használnak. A kutatások során úgy találták, hogy ennek oka az, hogy a fogamzásgátló serkenti a tesztoszteront megkötő fehérjék termelődését, így azoknak a szervezetében, akik ezzel a módszerrel védekeznek, kevesebb szabad férfi nemi hormon található.

Pedig éppen ez az, ami a szexuális vágyat szabályozza a férfiaknál és a nőknél egyaránt. Bár nem mindenki tapasztalja a vágy csökkenését, amikor fogamzásgátlót szed, ha te úgy érzed, hogy emiatt nem kívánod a párodat, jelentős változást csak a tabletta mellőzése hozhat. Ha így döntesz, természetesen egyéb védekezési módszerről kell gondoskodnod.

15 jel, hogy elmúlt a szerelem

Nézegess képeket!

Elolvasom

Antidepresszánsok

Bár a depresszió és az egyéb mentális problémák maguk is okozhatják a szexuális vágy hiányát, sajnos a gyógyszeres kezeléssel ez nem oldódik meg rögtön. Ugyanis az antidepresszánsok maguk is előidézhetik a csökkent nemi vágyat, méghozzá nem is ritkán, hiszen a kutatások eredményei azt mutatták, hogy mintegy az esetek 60%-ban lép fel hasonló jellegű probléma.

Ugyanakkor az antidepresszánsok szedése alatti szexuális zavarok nem merülnek ki a szexuális vágy hiányában, hiszen előfordulhat, hogy csak a hüvelyi nedvesedés nem megfelelő, vagy a szexuális érzékenység, illetve az orgazmus marad el, és végső soron ezek a problémák is vezethetnek a vágy hiányához.

Bár a jelenség a gyógyszer szedése alatt tartós lehet, annak abbahagyása után helyére billenhet a nemi vágy is, hasonló esetben azonban semmiképpen ne szakítsd félbe idő előtt a tablettaszedést! Amennyiben ugyanis valamilyen problémára ez jelenti a megoldást, az orvosod tanácsa ellenére történő szüneteltetés káros lehet, és visszaesést okozhat. A kezelés alatt párodtól is megértésre van szükséged, de, ha mindketten türelmesen kezelitek a dolgot, és együttműködsz az orvosoddal, talán erre a kellemetlen mellékhatásra is tud megoldást javasolni.

A leggyakoribb szexkérdések

A szexszel kapcsolatban nem csak akkor lehetnek kérdéseid, ha nem működik valami. Sok dolog van, amire szinte mindenki kíváncsi, ám sajnos még ma is csak kevesek mernek őszintén és nyíltan beszélni a nemiségről. Gyimesi Andrea szexuálterapeuta azonban nem fél a tabuktól: videónkból megismerheted a leggyakoribb szexszel kapcsolatos kérdéseket!

Vérnyomáscsökkentők

A magas vérnyomás népbetegségnek számít, ami egyre fiatalabb korosztályt érint. Eredményezheti a helytelen életmód és a túlhajszolt életvitel is, ha azonban nem sikerül időben tenni a megelőzés érdekében, könnyen lehet, hogy az orvos vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel történő kezelést javasol. Ez pedig ugyancsak negatív hatással lehet a szexuális vágyra, mivel a hasonló készítmények befolyásolják az erek tágulékonyságát, így azt is, hogy izgalmi helyzetben milyen gyorsan és mennyi vér képes a nemi szervekhez jutni. Ha ez nem elegendő, nem jelentkezik a jól ismert bizsergető érzés, ami a nemi vágy és a nedvesedés előfutára.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ebben az esetben azonban szerencsére nem kell választanod: ha jelzed orvosod felé, hogy a gyógyszer ilyen nem kívánt mellékhatásokkal jár, egy gondosabb, alaposabb beállítással minden bizonnyal talál olyan készítményt, melynek szedésekor ez nem áll fenn.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük