Gyors tepertős pogácsa: ahogyan gyerekkorodban készült

Ha szereted a nosztalgikus ízeket, és gyors vendégvárót sütnél, próbáld ki receptünket!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az igazi tepertős pogácsa titka a tészta hajtogatásában rejlik, ám erre nem mindig van idő. Ezért most egy olyan receptet választottunk, amit enélkül is elkészíthetsz.

A tészta omlós és puha marad akár napokig is, semmit von le semmit az értékéből a hajtogatás hiánya. Nosztalgiázz gyerekkorod kedvenc ízeivel!

Gyors tepertős pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg darált tepertő
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál cukor

Elkészítés ideje:

40 perc + egy óra kelesztés.

Elkészítés menete:

A tejet picit langyosítsd meg, szórd bele a teáskanálnyi cukrot, és futtasd fel benne az élesztőt. A lisztbe vegyítsd bele a sót, és morzsold bele a vajat is. Add hozzá a felfutott élesztőt, a tepertőt, az egyik tojás sárgáját és a tejfölt. Alaposan dolgozd össze a tésztát, és nagyjából egy órát keleszd meleg helyen.

Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra a megkelt tésztát, egy kés segítségével ejts vágásokat a tetején, majd egy lisztbe mártott pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és fektesd rá a pogácsákat. A megmaradt tojásfehérjét keverd össze az egész tojással, és kend meg vele a tetejüket. A sütőt melegítsd elő 200 fokra, és süsd a pogácsákat aranybarnára nagyjából 25 perc alatt.

Húsvéti sütemények

A sós vendégváró mellett nem árt, ha édességekkel is készülsz a húsvéti locsolók áradatára. Íme, a legfinomabbak!

A 10 legfinomabb vendégváró sütemény: gyorsan finomat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük