A tökéletes maceszgombócleves
Ha kíváncsi vagy a zsidó konyha ízeire, készíts maceszgombócot. Egyáltalán nem nehéz.
A pészah, azaz a zsidó húsvét idején tilos kovásszal készült ételeket fogyasztani. A tradíció az egyiptomi fogságból szabadult zsidókra emlékezik, akiknek arra sem volt idejük és módjuk, hogy a kenyérhez való tésztát megkelesszék. Ezért lett a pászka - vagy másik nevén a macesz - a szegények és a rabszolgák kenyere.
Ha te is tartod az ünnepet, vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy a zsidó konyha jellegzetes levesbetétjére, akkor készíts maceszgombócot!
Maceszgombócleves
Hozzávalók a gombóchoz:
- 10 dkg maceszliszt
- 4 tojás
- 4 evőkanál libazsír
- 2 maceszlap beáztatva, majd kinyomkodva
- csipetnyi gyömbér
- só
- bors
Hozzávalók a leveshez:
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 kis darab zeller
- 1 kis darab karalábé
- 1 csokor petrezselyem
- ételízesítő
- só
- bors
Elkészítés ideje:
60 perc a gombóc + 40 perc a leves.
Elkészítés menete:
A tojásokat válaszd ketté. A sárgákat a picit megmelegített libazsírral keverd össze, és dolgozd bele a vízbe áztatott és kinyomkodott maceszlapokat. A fehérjéből és egy csipetnyi sóból verj kemény habot, és forgasd bele a keverékbe. Ízlésed szerint sózd, borsozd, szórd meg maceszliszttel és gyömbérrel, majd tedd hűtőbe fél órára. Ezután formázz belőle gombócokat, és sós vízben főzd ki őket 15-20 perc alatt.
A leveshez a zöldségeket hámozd meg, és vágd kisebb darabokra. Kevés olajon dinszteld meg őket, ízlés szerint szórj rájuk ételízesítőt, sót, borsot, és öntsd fel az egészet vízzel. Amikor a zöldségek megpuhultak, tedd a maceszgombócokat a vízbe, és főzd fel a levest. A végén szórd meg friss petrezselyemzölddel.
Húsvéti ételek
Ha más húsvéti ételek receptjeit is átbogarásznád, nézd végig képes galériánkat. Itt mindent megtalálsz!
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- bárány
Így készül a tökéletes palócleves
- ünnep
- csirke