Fekete haj, szakáll és sötét bőr: tényleg így nézett ki Jézus?
Egy modern számítógépes ábrázolás szerint így nézhetett ki valaha Jézus. Íme!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ő a leghíresebb ember a világtörténelemben, ám egészen eddig senki sem tudta, hogyan néz ki. Így kezdi a BBC azt a cikkét, melyben arról írnak, hogy korszerű eszközökkel megelevenítették Jézus Krisztus arcát.

A számítógépes ábrázolás
És a már jól megszokott Jézus-kép

A számítógépes technikával megálmodott fizimiska azonban kicsit sem hasonlít arra a Jézus-képre, amit már olyan sokszor láttunk festményeken, hiszen a tipikus Jézus-ábrázolás mindig egy hosszúkás arcú, fehér férfit mutat, hullámos, barna hajjal és hasonló színű szakállal.

Ez a kép azonban inkább egy elhanyagolt külsejű bűnözőre emlékeztet, semmint az általunk ismert Megváltóra.

Így nézett ki Jézus

Nem sokkal a millennium után indította a BBC azt a tudományos sorozatot, melynek kapcsán nemcsak Jézus életét elemezték, de külön epizódot szántak annak is, hogy rekonstruálják Isten fiának kinézetét.

Törvényszéki és régészeti technikák segítségével sikerült egy első századi koponya képét megálmodni, melyet aztán a Bibliában olvasható jellemzések alapján Jézus kinézetére formáztak.

A képet látva Krisztus egy barna bőrű, feketébe hajló hajú és szakállú, zöld szemű egyén volt, karakteres orral és hosszúkás arcformával. Ez a kép azonban egyáltalán nem hasonlít arra, ami a köztudatban él a Megváltóról, sőt. Mondhatni, hogy szöges ellentéte annak.

Míg Jézust általában egy kedves, jó kedélyű fiatal férfinak ábrázolják, ez a számítógéppel megrajzolt arc egy idősebb, mogorva férfit mutat. Persze az, hogy mit rejt a külső, ennyiből nem lehet megállapítani, mégsem annyira megnyerő, mint ahogyan azt az egyházi ábrázolásokon látni.

Jézussal kapcsolatos teóriák

Jézussal kapcsolatban ez a fotó is csak feltételezés, ahogyan oly sok minden más is. Húsvét kapcsán sokan megkérdőjelezik, hogy a Megváltó valóban feltámadt-e, hiszen ez is annyira hihetetlennek tűnik - ezzel a témával korábbi cikkünkben már foglalkoztunk. Ahogyan azzal is, hogy néznek ki ma azok a helyek, melyek valahogyan kötődnek József fiának halálához, vagyis a Golgota-hegy, ahol keresztre feszítették, illetve a barlang, ahol végső nyugalomra helyezték, és ahol feltámadt.

Ezt is szeretjük