Vitray Tamás és Földi Teri 13 év után találtak újra egymásra - Házasok voltak egy évtizedig

Vitray Tamás második feleségével, Földi Terivel tíz évig élt harmonikus házasságban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Vitray Tamás és a 2020. június 2-án, 86 évesen elhunyt Jászai Mari-díjas színésznő, Földi Teri tíz évig házasok voltak. A legendás televíziós arra nem emlékszik pontosan, mikor házasodtak össze, de arra igen, mikor és hogyan találkoztak először. 

1963. november 22-én meggyilkolták John F. Kennedyt, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökét. Vitray aznap Szegedre utazott, hogy másnap focimeccset közvetítsen a televízióban. A szálloda presszójában egy újságírónő ismerőse az asztalához hívta, hátha többet tud meg tőle a merényletről. A kolléganővel szemben egy szép arcú, szolid ízléssel öltözött, fiatal nő ült, akitől a beszélgetés végén tudta meg, hogy hívják, és mi a foglalkozása: Földi Teri, színésznő. 

Vitray Tamás és Földi Teri kétszer is egymásra találtak

A tévés legenda azt mesélte a Story magazinnak, hogy még aznap este megnézte a fiatal nőt a színházban, utána pedig a szálloda bárjában időztek. Tánc közben mindketten érezték, hogy vonzódnak egymáshoz. Levelezni, majd találkozgatni kezdtek. Földi Teri idővel úgy döntött, felmond a szegedi teátrumban, és annak ellenére is a Vígszínházhoz szerződik, hogy Várkonyi Zoltán igazgató közölte vele, Ruttkai Éva mellett csak másodhegedűs lehet.  

Földi Teri immár Jászai Mari-díjas színésznőként 1964 augusztusában, a Vígszínház társulatának tagjaként
Földi Teri immár Jászai Mari-díjas színésznőként 1964 augusztusában, a Vígszínház társulatának tagjaként
Fotó: MTI/Keleti Éva

Szerelmüknek azonban nem a távolság volt a legnagyobb akadálya: Vitray nős volt, és amikor bevallotta a második fiukkal várandós feleségének, hogy szerelmes, az asszony kiadta az útját. Miután megszületett a négyéves Tamás öccse, Péter, nehéz döntést kellett hoznia. 

- Vívódtam, kínlódtam, végül visszaköltöztem a családomhoz. Rézi - ez volt a beceneve - pedig csak annyit mondott: "ők hárman erősebbek, nyertek". 

A cikk az ajánló után folytatódik

A színésznő férjhez ment, megszületett a lánya, Orsi, ám gyermeke apjával elváltak, és válással végződött a második házassága is. Vitray Tamással 13 évig nem beszéltek, és nem is találkoztak egészen a Vígszínház csehszlovákiai vendégszerepléséig, amire Vitrayval az élen a Magyar Televízió stábja is velük utazott. A véletlen úgy hozta, hogy amikor első este a műsorvezető bement a bárba, pont Földi Teri mellett volt egy szabad hely… 

vitray-tamas
Fotó: RTL Klub

Miután otthon ismét színt vallott, a felesége végleg kitette. Másfél évig egyedül élt agglegényként, a színésznő csak ezt követően hitte el újra, hogy van értelme mindent újrakezdeni. 

- Hogy mikor házasodtunk össze? Pontosan meg nem mondom.  Azt tudom, hogy a Tengerre, magyar című négyrészes filmet forgattuk, és a délkelet-ázsiai tengerről hívtam, kértem meg, és végre igent mondott - idézte fel a lánykérést a 87 éves sztár. 

Földi Teri és Keres Emil a 2007-ben forgatott Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című filmben
Földi Teri és Keres Emil a 2007-ben forgatott Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című filmben
Fotó: Hungaricom/Gáti György

Tíz évig éltek harmóniában, de Földi Teri színészi karrierje nem úgy alakult, ahogy tehetsége szerint megérdemelte volna, nem a képességeinek megfelelő szerepeket kapott, és ez a házasságukra is rányomta bélyegét. Amikor Vitray megismerkedett valakivel, tudomásul vette a helyzetet. 

Ma úgy érzem, sosem válunk el, ha nem beletörődéssel fogadja, hanem küzd a házasságunkért.

Akkor talán egyetlen indulatos szó, egyetlen összezördülés nélkül éljük le együtt az életünket - vallotta be Vitray. 

Újabb harminc évig nem beszéltek, és nem is találkoztak, a tévés csak akkor értesült volt felesége súlyos betegségéről, amikor az már kórházban került. Meglátogatta, de az idős asszony akkor már nem ismerte fel.  

Szilágyi István felesége, Jolán

Tragikus véget ért Szilágyi István élete és idén kereken ötvenéves házassága: a 82 éves színészt május 3-án saját fia bántalmazta olyan súlyosan, hogy belehalt a sérülésekbe. Pedig Humenyánszky Jolán, valamint a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárjának közös élete nagyon szépen indult. 

Ezt is szeretjük