Máté Péter 15 évig élt boldogan második felségével - Edit soha nem ment újra férjhez
Máté Péter felesége az énekes halála után nem is gondolt arra, hogy újra férjhez menjen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Máté Péter, hazánk egyik legkiválóbb énekese tragikusan fiatalon, 37 évesen hunyt el 1984-ben. Emlékét a rajongók több mint harminc év elteltével sem felejtik: örökzöld dalait, mint például az Elmegyek, a Most élsz vagy az Azért vannak a jó barátok címűeket több generáció a mai napig együtt dúdolja.

Máté Péter elképesztő karriert tudhatott a háta mögött, de sikerekben gazdag pályafutásának fiatalon bekövetkezett halála túl hamar véget vetett.

Tragikusan fiatalon hunyt el

Halálával kapcsolatban több teória is napvilágot látott, de a hivatalos verzió szerint szívroham végzett a legendás énekessel, ebben pedig egészségtelen életmódja és túlhajszoltsága is szerepet játszott. 

Máté Péter fiatalon, 37 évesen hunyt el.
Máté Péter fiatalon, 37 évesen hunyt el.
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Az énekes kétszer nősült. Első felesége Koós János özvegye, Dékány Sarolta énekesnő. Diákkori szerelemnek indult a történetük: a Műegyetem Ezres Klubjában többször léptek együtt színpadra, és örökzöld slágerük, a Ne nézz rám című is kapcsolatuk alatt született. Úgy tűnt, tökéletes párost alkotnak, házasságuk ennek ellenére két év után zátonyra futott.

Az énekesnő szerint azért nem volt tartós a házasságuk, mert képtelen volt felvenni a tempót a nem mindennapi iramot diktáló férjével - írta a Kiskegyed 2018 decemberében. Válásuk után egy darabig még együtt dolgoztak, több daluk is született, aztán az énekes inkább véget vetett a közös munkának is, hogy teljesen el tudjanak szakadni egymástól.

Második feleségével 15 évig éltek boldogan

Miután különváltak, mindkettejükre rátalált a nagybetűs szerelem, Dékány Sarolta 1971-ben kötött házasságot Koós Jánossal, két gyermekük született, Réka és Gergő. Máté Pétert második felesége, Edit szintén két gyermekkel ajándékozta meg. A gyerekek, Dorka és Edit 12 és hétévesek voltak, amikor édesapjuk elhunyt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A legendás énekes özvegye 2019 februárjában azt nyilatkozta a Blikknek, nagyon boldogan éltek együtt, ezen a megélhetési nehézségek sem változtattak: férje sokáig nagyon kevés pénzért lépett fel különféle rendezvényeken és esküvőkön.

- Halála előtt két évvel kezdett egy kicsit jobban menni anyagilag, felfedezték, kezdték megbecsülni, népszerű lett. Mégis úgy döntött, abbahagyja az éneklést, aztán a hangszerelés, a zeneszerzés és a színház felé fordul - mondta a lapnak.

Máté Edit, Máté Péter özvegye 2017 februárjában a művész emléktáblájának avatóünnepségén annál a háznál, ahol életét leélte a főváros I. kerületében.
Máté Edit, Máté Péter özvegye 2017 februárjában a művész emléktáblájának avatóünnepségén annál a háznál, ahol életét leélte a főváros I. kerületében.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

15 éven át szerették egymást az énekessel, nagy szerelem volt az övék, Máté Péter 1984. szeptember 9-én bekövetkezett halála után nem is ment többé férjhez. Három unokája született, Gergő, Kamilla és Dániel - utóbbi szerepelt 2017 őszén az RTL II Konyhafőnök Junior című műsorában.

- A halála után hosszú évekig képtelen voltam megnézni a fényképeinket, meghallgatni a dalait. Sokat beszéltem hozzá, néha a nehezebb időkben kimondottan dühösen: miért hagytál itt?! Ma viszont már megnyugtat a hangja, szeretem a dalait, nagyon jólesik, hogy példaképnek tekintik, és szeretik őt a fiatal zenészek - mesélte Edit a Blikknek. 

A fiatalon elhunyt Domján Edit ritkán látott képei

Domján Edit tragikusan fiatalon és váratlanul bekövetkezett halála mélyen megrázta az egész országot, hiszen személyében a hatvanas évek egyik legeredetibb és legtehetségesebb színésznőjét tisztelhettük. Mindössze negyvenéves volt, amikor 1972. december 26-án önkezével véget vetett életének. Előző nap ünnepelte a születésnapját.

Ezt is szeretjük