Ritkán látott fiatalkori fotón Domján Edit - Gyönyörű volt pályakezdő színésznőként

Domján Edit 45 évvel ezelőtt a mai napon lett öngyilkos. Rá emlékezünk.

domjan-edit-cover-1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Domján Edit a 20. század második felének kimagasló színésznője volt, aki már gyerekkorában felhívta magára tanárai figyelmét, hiszen a negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején nagy sikerrel szerepelt különféle iskolai rendezvényeken és szavalóversenyeken. Kislányként ekkoriban határozta el, hogy színésznő szeretne lenni, ezért aztán a Színház- és Filmművészeti Főiskolára felvételizett, ahol 1954-ben szerezte meg diplomáját.

Az 1932. december 25-én született színésznő 1960-ig a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt, 1963-ig a budapesti Petőfi Színházban játszott, 1964-től haláláig pedig a Madách Színházban lépett fel. Színészi pályafutása mindössze 18 évig tartott, a mintegy két évtized alatt pedig közel nyolcvan színházi és tíz filmszerepben bizonyította egyedülálló tehetségét, a számtalan rádió- és tévéjátékról nem is beszélve, amelyekben szintén hallhattuk-láthattuk.

A főiskola elvégzése után először 1954. április 13-án lépett fel a Sevillai borbélyban, amiben Roxinát játszotta, utolsó premierjén 1972. szeptember 15-én pedig a Candida címszerepében tündökölt. A színpadi szerepek mellett mozgóképen is felejthetetlen alakításokkal nyűgözte le a nézőket. 1960-ban kapta élete első filmszerepét Herskó János vígjátékában, a Két emelet boldogságban, de forgatott Jancsó Miklóssal (Oldás és kötés), Makk Károllyal (Az utolsó előtti ember) és Szemes Mihállyal (Az alvilág professzora) is.

1972. december 26-án, tragikusan fiatalon és váratlanul bekövetkezett halála mélyen megrázta az egész országot, hiszen személyében a hatvanas évek egyik legeredetibb és legtehetségesebb színésznőjét tisztelhettük. Mindössze negyvenéves volt, amikor önkezével véget vetett életének, születésnapját pedig az előző nap ünnepelte.

- Akkor én hetekig, a Balaton mellett, olyan épületben laktam, melyet gyönyörű park, sok száz, talán ezer fa vett körül. S amikor este a rádió őróla is mondta, hogy tragikus hirtelenséggel - elcsavartam a hangláda gombját és kimentem a parkba. Parkba? Pusztaságba. Elmentek a fák. Elment a bükk, cser, fenyő, a tiszafa. Hogy aztán másnap visszajöttek? S élik azóta is bükk, cser, fenyő és tiszafa életüket? Edit nem jött vissza. Hogy miért, az csak ő tudná megmondani. S mondja is, hallgassák hangjában, szóejtésében azt a hasonlíthatatlant, azt a szerepen túlit, ami elmondja rövid tündöklését városunkban, országunkban, és lényének sohasem szűnő csillámlását a halálban - emlékezett meg róla Zelk Zoltán Kossuth-díjas költő.

Képes összeállításunkban a 45 éve elhunyt Domján Editre emlékezünk, aki fájó űrt hagyott maga után.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük