Latinovits Zoltán szívbemarkoló szerelmes levelet írt a halála előtt egy évvel

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva számos gyönyörű szerelmes levelet írtak egymásnak.

latinovits-zoltan-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva mindent elsöprő szerelme a színpadon lobbant lángra, de fontos szerepet játszott benne egy bizonyos állomás és egy vonatút is, ahogy annak tragikus lezárásában is - a színészóriást 1976. június 4-én Balatonszemesen elütötte a vonat. Máig nem tisztázott, hogy baleset történt, vagy öngyilkos lett. A két színművész 16 évig tartó kapcsolata mélységeket és magasságokat is megélt, de az biztos, hogy mindig ezer fokon égtek. Ezt bizonyítja az a szerelmes levél is, amit Latinovits egy évvel a halála előtt írt Ruttkainak, és amit Nyáry Krisztián Írjál és szeressél című, új kötetében mutat be, mely 125 szerelmes levelet és azok történetét tartalmazza. 

Cover fotó: Fortepan/Szalay Zoltán.

A 33 éves Ruttkai Éva már befutott színésznőként, férjes asszonyként és egy hétéves kislány édesanyjaként utazott 1960 őszén Miskolcra, az este fél nyolckor kezdődő próbára, miután elfogadta Pavel Kohut Ilyen nagy szerelem című drámájának főszerepét. Ekkor történt az elementáris találkozás a 29 éves Latinovits Zoltánnal, akinek próba után elfogadta a sarki kiskocsmába szóló meghívását, majd késő éjszakáig sétálgatott vele az utcákon. Másnap reggel fölszállt a Budapestre tartó vonatra, és próbálta elfelejteni a történteket, de erre esélye sem volt azt követően, hogy Latinovits beszállt a fülkéjébe csapzottan és ziláltan.  

A színész sírt, térdre borulva könyörgött, de a színésznő még mindig nem vette komolyan. Tetszett neki, szimpatikusnak találta, de ekkor még nem érezte úgy, hogy viszont tudná szeretni, és a fiatal színész érzéseiben sem tudott igazán hinni. Arra kérte Latinovitsot, szálljon le, pénzt is adott neki, hogy vissza tudjon utazni. 

nyari-krisztian-irjal-es-szeressel
Fotó: Hencz Péter

"Ruttkai Éva az ablakon át nézte, hogy a férfi hunyorogva áll a hatvani állomás peronján, és zavartan keresi a visszafelé induló vonatot.

Ez az a pillanat, amibe még mindig belesajog a szívem: az a hunyorgás, ez a riadtság… ez volt az a pillanat, amikor egyszer csak halálosan beleszerettem.

A színésznő Budapesten rá várakozó férjének, Gábor Miklósnak azonnal elmondta, amit egyébként sem tudott titkolni: „Szerelmes vagyok" - írja Nyári Krisztián. 

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán 1965-ben Günther Eich A viterbói lányok című rádiójátékának felvételén a Magyar Rádió stúdiójában.
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán 1965-ben Günther Eich A viterbói lányok című rádiójátékának felvételén a Magyar Rádió stúdiójában.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Ruttkai Éva ezt követően minden premierjén este fél 7-kor virágot kapott Latinovitstól. A szerelmes üzeneteket is tartalmazó kártyákon minden esetben rajta volt megismerkedésük időpontja, 18:30 is. Szerelmüket nem tudták sokáig titkolni: Várkonyi Zoltán rádiójátékot rendezett a Rómeó és Júliából, amelyre Ruttkait kérte fel, ő pedig Latinovitsot javasolta a másik címszerepre, majd ugyanebben a szereposztásban, a Vígszínházban is bemutatták Shakespeare darabját, ahol a közönség számára is kiderült, milyen érzelmek fűzik össze a két színészt. 

Ruttkai Éva elvált férjétől, és összeköltözött Latinovits Zoltánnal. Közös életük sok hullámvölgyet megélt, de elszakadni soha nem tudtak egymástól, eltéphetetlen volt a kötelék kettejük között - csak a halál tudta elválasztani őket. Lángoló szerelmüket bizonyítja az a levél is, amit Latinovits a halála előtt egy évvel írt Ruttkainak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

"(…)

Meleget kell egymásra fújnunk. Szeretetkötelekkel kell összekötnünk magunkat. Hideg a világ. Kihunynak a tüzek. Kell a fény. Kellünk egymáshoz. Hajtson egymáshoz a vihar. Kergessen egymáshoz a csend, mert egyedül olyan iszonyatos. Olyan nehéz. Ha nem buggyan fel úgy, mint régen a vágy, élesztgessük. Nem lehet már másolni a voltot, mert már mások vagyunk. 

Tizenöt év. Most vetkőztük le másodszor a bőrünk. Levedlettünk régi magunk kétszer. 

Most jó hét év következik. Ha akarjuk. Ha csináljuk. 

Naponta húzom fel a múlt kútjából az emlékvödröket. Vödörnyi szépet, csigát, kacskaringót, kéket, sárgát, hajnalt, alkonyt, a régi szelet és a régi színeket. A régi szívein. 

Régi szíveinket lemeszelték a kápolna falán. De belerajzolva, téglába vésve most már ott marad, tizenöt év dobogó szíve.

(…)

Merre vagy? Hiányzol. Rettenetesen hiányzol. 

Már régóta hiányzunk egymásnak. És mégsem a szokás, a betegség éltetett tovább. A szenvedés újraszüli a szép lehetetlent. Kell, hogy kelljünk egymásnak. Hát kicsit kellessük magunk egymásnak.  

(…)" - írja Latinovits 1975 júliusában, az Amerikában tartózkodó Ruttkainak. (A teljes levél elolvasható az Írjál és szeressél című kötetben.)

Végül mégsem következett hét szép év. Az 1976. június 4-én, Balatonszemesen bekövetkezett tragédia után a színésznő megállította a faliórát a lakásában, a számlapja örökre fél 7-et mutatott. 

Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél
Corvina Kiadó
4500 forint

Nyáry Krisztián összegyűjtötte a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, majd mára már jól ismert stílusában megírta keletkezésük történetét is. Félénk udvarlólevél, pimasz széptevés, szemérmes viszontválasz, írásos erotika, hideg elutasítás, csalódott szakítás, könnyes búcsúlevél: minden, ami a szerelmes levél műfajába belefért 1526 és 1976 között. Csokonai Vitéz Mihály, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Nemes Nagy Ágnes, Kossuth Lajos, Örkény István, Jászai Mari, Krúdy Gyula, Latinovits Zoltán és még száz név a magyar közel- és régmúltból, akik levélben is megírták, mit gondolnak a szerelemről.

Ezt is szeretjük