40 évvel Latinovits Zoltán halála után került elő a fontos tanúvallomás
Testvére beszélt róla
Frenreisz Károly szerint egy zajos élet zajos, tragikus halált von maga után.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Latinovits-Bujtor-Frenreisz: a film- és zenerajongók tudják, hogy e három név szorosan kötődik egymáshoz. Frenreisz Károly és Bujtor István édestestvérek - utóbbi a színészi pálya kezdetekor nevet változtatott -, Latinovits Zoltán, a színészlegenda pedig édesanyjuk, Gundel Katalin korábbi házasságából született.

Hármójuk közül már csak Frenreisz Károly van velünk. Egy Joshi Bharatnak adott interjúban elmondta, hogy, ha meghívják egy műsorba, szívesen beszél színész testvéreiről, hogy - túl a filmeken - ily' módon maga is segítsen életben tartani emléküket, munkásságukat.

Frenreisz Károly Latinovits Zoltán haláláról

Frenreisz Károly 1965-től 1971-ig zenélt a Metró együttesben, 1971-ben alapító tagja, basszusgitárosa, fúvósa, énekese volt az LGT-nek. 1973-ban alapította meg a Skorpió zenekart - mely kisebb-nagyobb megszakításokkal a mai napig aktív. 2016-ban zenei munkásságáért Fonogram Életmű-díjat kapott, 2017-ben pedig a Kossuth-díjat is átvehette.

frenreisz-karoly-joshi-bharat
Fotó: Fem3/Joshi Bharat

Testvérei, Bujtor István és Latinovits Zoltán szintén művészi pályára léptek. Bujtor István Balázs Béla-díjas magyar színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer, aki 2009-ben hunyt el tüdőembóliában. Latinovits Zoltán, a színészóriás halálának körülményeit pedig a mai napig kérdések övezik.

45 évesen lett öngyilkos

Latinovits 1976. június 4-én halt meg Balatonszemesen. Édesanyja és szerelme, Ruttkai Éva - érthető okokból - nem akarták elhinni, hogy öngyilkos lett a vasúti átjáróban. Frenreisz szerint pedig sokaknak érdekében állt, hogy halálát balesetnek tüntessék fel.

- Én éppen Lengyelországban turnéztam a Skorpióval, ott kaptuk a hírt. Azonnal hazarohantam. Nekünk is borzalmas dolog volt, hogy öngyilkos lett, de szegény édesanyámat viselte meg a legjobban. Annál nagyobb tragédia nincs, mint az, amikor egy anya elveszti a gyerekét.

Frenreisz Károly szerint az olyan zajos, túlfeszített élet, mint amilyet idősebbik bátyja élt, sajnos gyakran jár zajos és tragikus befejezéssel. Édesapja szavait idézte, aki szerint, bár borzalmas dolog, ami a balatonszemesi vasúti átjáróban történt, ha az ember belegondol, egy ilyen élet után nem egy ágyban párnák közt való halál van megírva.

- Sajnos érdekes módon a mozdonyvezető - aki elgázolta - tanúvallomása eltűnt, nem találták meg. Én 2014-ben kaptam meg az eredeti tanúvallomást, amit azóta a zsebemben hordok.

Ebből pedig - csaknem negyven évvel Latinovits halála után - egyértelműen kiderül, hogy öngyilkosság történt, nem pedig a vonatra próbált meg felkapaszkodni. A vasúti töltés olyan magas volt, hogy meg sem próbálhatta volna.

Kattints az alábbi videóra, és nézd meg a fél évszázados interjút, melyben Latinovits Zoltán, Bujtor István és Frenreisz Károly együtt szerepelnek.

Ezt is szeretjük