Elhunyt Földi Teri: a Szomszédok és a Tüskevár színésznője 86 éves volt
86 éves korában elhunyt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház társulatának egykori tagja.

86 éves korában elhunyt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház egykori tagja - adta hírül a teátrum.

Földi Teri 1934. január 24-én született Martonvásáron. 1955-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. 1958 és 1964 között a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt.

Olyan nagy Shakespeare-hősnőket alakított, mint Ophelia, Viola, Mária vagy Hermia, játszotta Jean Anouilh Romeo és Jeanette című darabjának címszerepét, Arthur Miller A bűnbeesés utánjának Anyáját, Molnár Ferenc Olympiájának főszerepét, Molnár Ferenc Liliomjának Hollundernéjét, Bertolt Brecht Koldusoperájának Pollyját, Bródy Sándor A tanítónő című darabjának címszerepét, Sütő András Álomkommandójának Súgónőjét, Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című darabjának Natasáját.

1964 és 1989 között a Vígszínház társulatának szeretett tagja. Egyik első vígszínházi szerepe Dolly a Horvai István által rendezett Anna Kareninában, mellyel azonnal belopta magát a közönség szívébe.

Földi Teri színésznő 1987-ben a a Vígszínház színművészekét
Földi Teri színésznő 1987-ben a a Vígszínház színművészekét
Fotó: MTI/Ilovszky Béla

25 éves társulati tagsága alatt olyan emblematikus előadásokban játszott, mint A vörös postakocsi Kapás Dezső, az Orfeusz alászáll Ruszt József rendezésében, a Székely Gábor rendezte Macskajáték, a Szikora János által színpadra állított Veszedelmes viszonyok, a Macska a forró tetőn, Az öreg hölgy látogatása vagy a Vérnász. 

Utoljára az Iglódi István által rendezett, nagy sikerű Csókos asszony című operettben láthatták a Vígszínház nézői. Kern András partnereként feledhetetlen alakítást nyújtott Hunyadinéként, énekhangjával és tánctudásával is elbűvölve a közönséget - méltatja oldalán a Vígszínház. 2008-ig több színházban is vállalt vendégszerepléseket.

Olyan filmekben szerepelt, mint az Ifjú szívvel, az Esős vasárnap, a Tüskevár, a Szerencsés Dániel, a Napló gyermekeimnek, az Égető Eszter, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? A Szomszédok című sorozatban 1996-tól ő volt Mimike, a postáskisasszony, Kutya úr barátnője. Érdekes, hogy a teleregényben korábban is feltűnt már, két epizódban Márta nénit, Vágási Jutka korábbi iskolájának igazgatóját alakította. 2007-ben forgatott utoljára, a Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című filmben Keres Emillel rebellis nyugdíjas párt játszottak.

Földi Teri és Keres Emil a Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című filmben
Földi Teri és Keres Emil a Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című filmben
Fotó: Hungaricom/Gáti György

Hangjáról is sokan ismerik. Számos nagy sikerű filmben szinkronizálta Glenn Close-t vagy Jane Fondát, de adta a hangját Helen Mirren vagy Faye Dunaway színésznőknek is. Az ő hangján szólal meg magyarul a Szívek Szállodájában Emily Gilmore (Kelly Bishop), a Sissiben a címszereplő édesanyja, Ludovika (Magda Schneider). Dargay Attila klasszikusában, a Vukban a kis róka édesanyjának, Ínynek kölcsönözte a hangját, míg a Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal című rajzfilmben a Mesélőnek.

Földi Teri tíz éven át Vitray Tamás műsorvezető felesége volt. Egy lánya született. 1963-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1990-ben megkapta a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét vehette át. 2000 és 2004 között az Aase-díj kuratóriumának tagja volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük