Elhunyt Kovács Zsuzsa színésznő – Szörényi Levente volt felesége 74 éves volt
Életének 75. évében elhunyt Kovács Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház színésznője.

Életének 75. évében, hosszas betegség után elhunyt Kovács Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház Jászai-díjas színésznője - tudatta a család az MTI-vel. 2010-ben, színpadra lépésének 50. évfordulója alkalmából a Budapesti Operettszínház Életműdíjával tüntették ki. Halálával az ország egyik legnagyobb zenés színházi egyénisége távozott.

Kovács Zsuzsa 1945. április 19-én született Pécsett. Édesapja, Kovács Gyula színművész a szegedi színház tagja volt, így iskolába a Tisza-parti városban járt, a Szegedi Balettiskolában végzett zongora és ének szakon. 1960-ban a debreceni Csokonai Színház tánckarához szerződött, majd két év múlva a Szegedi Nemzeti Színház balettkarának, 1963-ban a teátrum színésztársulatának lett tagja.

kovacs-zsuzsa
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

1968-ban szerződött a Fővárosi Operettszínházba, ahol a Péntek Rézi című zenés játék címszereplőjeként hatalmas sikerrel mutatkozott be. Az operettirodalom szinte valamennyi szubrett-szerepét megkapta, emellett számos musical főszerepét is eljátszotta - ezekben tánctudását is kamatoztathatta. A társulat művészeként bejárhatta az egész világot.

Több színházban játszott vendégként, a színészet mellett rendezői feladatokat is vállalt a Ruttkai Éva Színház társulatában és vidéki színházaknál is. Láthattuk a Sose halunk meg és a Szamba című filmekben vagy a Bors című tévésorozatban.

Főbb szerepei: My Fair Lady (Eliza), Csárdáskirálynő (Stázi, Cecília), Marica grófnő (Liza, Bozsena), Mágnás Miska (Marcsa), Chicago (Roxie), Ének az esőben (Lina), Hegedűs a háztetőn (Hodel), A muzsika hangja (Elza), Menyasszonytánc (Blanka).

Az országos ismeretséget a televízió hozta meg számára, ahol számos kabaréjelenetben, zenés-táncos műsorban kapott feladatot, emellett szinkronszínészi munkája is emlékezetes a közönség számára.

Első férje Szörényi Levente Kossuth-díjas zenész volt. Gyermekük, Szörényi Örs is követte szüleit a zenei pályán. Válása után Böröndi Tamás színészhez ment feleségül, az a házasság szintén válással végződött.

1980-ban Jászai-, nyolc évvel később Déryné-díjat vehetett át. 2009-ben egy Kálmán Imre-emlékplakettet kapott, 2010-ben, színpadra lépésének 50. évfordulója alkalmából a Budapesti Operettszínház Életműdíjával tüntették ki. 2017-ben Bessenyei-díjjal ismerték el munkásságát. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük