Elhunyt Andorai Péter - A nemzet színésze rövid, súlyos betegség után távozott
Elhunyt Andorai Péter, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész.

Életének 72. évében elhunyt Andorai Péter, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész - tudatta a család az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a színművész rövid, súlyos betegség után, szombatra virradóra hunyt el.

Számos színházi darabban és filmben szerepelt, olyan legendás alkotásokban láthattuk, mint a Mephisto, a Redl ezredes vagy az Eldorádó. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész 2015-ben a nemzet színésze lett. A színházi szerepléstől gerincbetegsége miatt évekkel ezelőtt vissza kellett vonulnia, de filmes munkákat még vállalt - Szabó István Zárójelentés című drámájában is látható lesz, ami február végén kerül a mozikba.

andorai-peter
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Andorai Péter 1948. április 25-én született Budapesten. Érettségi után a Színművészeti Főiskolára jelentkezett, ahova a hatodik próbálkozás után vették fel. Addig dolgozott raktárosként, két évig statisztaként a Nemzeti Színház stúdiójában, majd segédszínészként Kecskeméten.

Legendás filmekben szerepelt

1976-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Több színház társulatának tagja volt, vidéken játszott a kecskeméti, a pécsi és a veszprémi teátrumban, a Nemzeti Színház, a Radnóti Miklós Színház vagy a József Attila Színház csapatát is erősítette. 1996 és 2003 között a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt.

Színpadon sikerrel alakította Kis Jánost (Sarkadi: Oszlopos Simeon), Malvoliót (Shakespeare: Vízkereszt), Asztrov doktort (Csehov: Ványa bácsi), III. Richárdot (Shakespeare), Baradlay Kazimírt (Jókai: A kőszívű ember fiai). Tehetségét komédiában is megmutatta, játszott egyebek közt az Othello Gyulaházán című darabban, a Kaviárban, a magyar foci múltjáról szóló Aranycsapatban és az 1993-ban bemutatott, Sose halunk meg című film zenés színpadi változatában.

Kamera elé először főiskolás korában a Vörös rekviem című filmben állt. Ezt követően néha évente több filmben is játszott. Megkeresték külföldi rendezők is, játszott a Zöld madár című német és a Forró ősz című osztrák filmben. 

Az elmúlt évtizedekben számos film fő- és mellékszereplőjeként láthattuk: Amerikai cigaretta, Mephisto, Egymásra nézve, Redl ezredes, Csók, Anyu, Hajnali háztetők, Eldorádó, A legényanya, Gyerekgyilkosságok, Csinibaba, Witman fiúk, Roncsfilm, A napfény íze, A szivárvány harcosa, A temetetlen halott, a Rokonok, A Nap utcai fiúk. 

Közel egy évet töltött az Egyesült Államokban, ahova eredetileg Szabó István Bizalom című, Oscar-díjra is jelölt filmjének bemutatójára érkezett, amelynek főszerepét játszotta. Bár több színházi ügynökség is megkereste, hazajött. Szabó István egyik kedvenc színésze volt, a február 27-én a mozikba kerülő Zárójelentés című drámájában is szerepet kapott.

Andorai Péter a kilencvenes években
Andorai Péter a kilencvenes években
Fotó: MTI/Ilovszky Béla

A magyar-francia koprodukciós, Enyedi Ildikó által rendezett Simon mágus címszerepéért több fesztiválon is elnyerte a legjobb színészi alakításnak járó díjat, és ő lett a legjobb férfi főszereplő a 30. Magyar Filmszemlén. 

Az utóbbi években játszott a Pillangók című filmdrámában, Az ügynökök a paradicsomba mennek című játékfilmben, Szabó István Szabó Magda Az ajtó című regényéből készült azonos című alkotásában, az Árpa Attila rendezte Argo 2-ben, valamint Szász János A nagy füzet című, Kristály Glóbuszt nyert filmjében. Egyik legutóbbi munkájaként Weöres Sándor A teljesség felé című műve nyomán készült rövidfilmben vállalt szerepet. 

Andorai Péter színpadon már évek óta nem játszott, mert súlyos gerincproblémával küzdött. Még a Színművészeti előtt disztrófiát diagnosztizáltak nála, ami egy megfázás miatt alakult ki. Az orvosok közölték, hogy állapota az idő előrehaladtával rosszabbodni fog, ez idővel pedig be is következett. Fiatalon nem küzdött súlyproblémákkal, idősebb korában viszont a súlyfelesleg gyarapodásával egyre többször előjött a gerincproblémája. 

- A kor előrehaladtával ez a betegség leamortizálta a fizikai állapotomat. Öt éve nem tudok már színpadra állni. A fiammal szoktuk nézni, hol tartanak a legújabb kutatások, de legutóbb kicsit elkeserített az orvos, mert azt mondta, nincs előrelépés. De nem adtam fel, hogy megtaláljam azt az embert és azt a módszert, aki és ami meg tud gyógyítani - nyilatkozta 2018 tavaszán a Story magazinnak

Andorai Péter munkásságát 1980-ban Jászai Mari-, 1994-ben Kossuth-díjjal ismerték el, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. 2015-ben a nemzet színészének választották. 2016-ban Prima díjat kapott, 2019-ben a Magyar Filmakadémia életműdíjjal tüntette ki. 

Egy gyermeke született volt feleségétől, Ábrahám Edit színésznőtől. Az 1983-ban világra jött Péter zenész, színész.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük