Elhunyt Felföldi Anikó - A 81 éves színésznő tragikus hirtelenséggel távozott
Elhunyt Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színvésznő, érdemes művész.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész - tudatta Facebook-oldalán a Budapesti Operettszínház. A teátrum a művésznőt saját halottjának tekinti.  

2018. április 26-án a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában ünnepelték a művésznő 80. születésnapját, amelyen a Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében Hegedűs D. Géza díszoklevelet adományozott a részére.

A Budapesti Operettszínház sztárja volt 

Felföldi Anikó 1938. április 28-án született Budapesten. Az ötvenes években felvételizett a Színművészeti Főiskolára, de "túlságosan szépnek és arisztokratikusnak" találták a korszak ideáljaihoz képest - írja róla a fidelio.hu

Amikor 1957-ben egy balatoni szépségversenyen a zsűri a második helyre rangsorolta, a közönség felháborodott. Engesztelésképpen a Magyar Posta Felföldi Anikó arcképével hozott forgalomba postai bélyeget. Szépségét végül a filmszakma is felfedezte: a modellkedő fiatal nőre Tordai Terivel és Moór Marival együtt akkor figyeltek fel, amikor a Filmgyár statisztákat keresett. 

Apró, egymondatos szerepekkel kezdte a Nemzeti Színházban, játszott a kecskeméti Katona József Színházban és a Vidám Színpadon. 1966 óta a Budapesti Operettszínház tagja, amelynek néhány éven belül a legismertebb művészévé vált, és 1994-től örökös tagja. Azt nyilatkozta, imádja az operettet, de a musicalbe szerelmes. A teátrumban az első szerepét a Csókolj meg, Katám című darabban alakította. Operettek és musicalek főszerepeit egyaránt játszotta, 2014-ben kifejezetten neki készült az Amerikai komédia egyik karaktere, Mrs. Irene Roe.

felfoldi-aniko
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Olyan filmekben szerepelt, mint a Felfelé a lejtőn, a Pesti háztetők, az Egyiptomi történet és a Meztelen diplomata, valamint a Germinál. A ’60-as évek népszerű sorozatában, A Princ, a katonában ő játszotta a gyönyörű Bikinit. 

Gyakran szerepelt szórakoztató tévéműsorokban is. 1987 szilveszterén a kabarék koronázatlan királyának, Kalmár Tibor rendezőnek a Házaspárbaj című műsorában férjével együtt szerepelt. A 2016-ban elhunyt Körmendi Vilmos EMeRTon-díjas zeneszerző, karmester, zenei rendező, zongorista volt.

A Magyarok Világszövetségével tíz éven keresztül koncertezett világszerte mint 'a magyar kultúra utazó nagykövete'.

1979-ben Jászai Mari-, 1993-ban Déryné-díjjal tüntették ki. 1984-ben megkapta az Érdemes Művész kitüntetést. 1994 óta a Budapesti Operettszínház örökös tagja, 2006-ban átvehette a teátrum életműdíját. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük